Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Elijas nama garša – nobaudiet!

Redakcija
Redakcija

Tikko, draugu lokā atzīmējot Elijas nama desmito gadskārtu, tika atvērta pedagoģes un autorizētas kontemplācijas skolotājas Ingas Rubenes grāmata “Elijas nama garša”. Biedrību Elijas nams un meditāciju, semināru un retrītu telpu iecerēja Ingas vīrs teologs Juris Rubenis, bet veidoja viņi to ciešā sadarbībā, Ingai kļūstot par šī nama sirdi un dvēseli. Un tieši Inga ir tā, kas ar gardiem ēdieniem spēcina meditācijās un mācībās sagurušos. Pēc retrītiem Elijas namā cilvēki mājup ved ne tikai garīgo pieredzi un jaunas zināšanas, bet arī neparastas veģetāro ēdienu receptes. Un ne viens vien šo 10 Elijas nama pastāvēšanas gadu laikā ir rosinājis Ingu: uzraksti taču savu recepšu grāmatu!

Nu tas ir padarīts, un tapusi vairāk nekā tikai pavārgrāmata. Tās ir Ingas refleksijas par vienu no savām stipruma un miera vietām, par pasaules uztveri, par dabu, par duālo sievietes būtību, kur apvienojas maigums un spēks. Brīnišķīgā mākslinieciskajā (paldies Intai Sarkanei!) un poligrāfiskajā izpildījumā “Elijas nama garša” ir grāmata, kurā vienlaikus ir gan priekšmetiskums, gan vieglums. Izdevēja Vija Kilbloka: “Šo grāmatu es izjūtu gan ar sirdi, gan taktili. Tajā apbrīnojamā līdzsvarā apvienojas sezonālums, vienkāršība un īstums.”

Inga Rubene atvēršanas svētkos stāstīja: “Elijas nams ir vienots veselums, un man likās, ka nevar no tā, kas tur notiek, izcelt tikai ēdienu receptes un it kā pateikt: lūk, te ir, gatavojiet. Grāmatā ir ne tikai receptes, bet arī manas sajūtas. Tas, ko esmu apguvusi dabā. Kā kūst sniegs, kā ar pakšķi atveras pumpurs, tas viss, ko sadzirdam klusumā. Pateicība. Ceru, ka grāmata noderēs arī tīri praktiski.”

Arī grāmatas fiziskā veidola autore, māksliniece Inta Sarkane bija lakoniska: “Mīlestība, zināšanas, atziņas – tas ir tas, ko esmu saņēmusi retrītos šajos desmit gados. Šo grāmatu veidojot, centos radīt Elijas nama sajūtu.”
Un lūk, brīnišķīgi skaistā pavārgrāmata dodas pie jums – lai svētku priekšvakarā atgādinātu, ka arī viegls, veģetārs ēdiens var būt pasakaini gards, ka veselīgi ēst nav ne grūti, ne sarežģīti. Ka kopīgas maltītes stiprina ģimeni un ka kopābūšana ir svarīga.

Lai jums izdodas labi pamieloties un tomēr sadzirdēt gan klusumu, gan pašiem sevi!
Pieejama arī e-grāmata.