Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Notiks lekcija RŪDOLFS BLAUMANIS PĒTERBURGĀ

Redakcija
Redakcija

28. janvārī plkst. 14.00 Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā (Rīgā, Alberta ielā 12-9) notiks Mag. hist. Maijas Ārenas lekcija “RŪDOLFS BLAUMANIS PĒTERBURGĀ”.

Rūdolfa Blaumaņa 155. jubilejas gadā klausītājiem tiek piedāvāta iespēja uzzināt par rakstnieka gaitām Pēterburgā. Lielāko dzīves daļu Blaumanis pavadīja mūsdienu Latvijas teritorijā, uz citām Krievijas impērijas daļām ceļojot divas reizes vien. Ilgstošākais periods bija no 1901. līdz 1903. gadam, kad rakstnieks strādāja “Pēterburgas Avīzēs”, vadot satīrisko pielikumu “Purva Malā”. Otrais brauciens jau saistās ar Blaumaņa mūža pēdējiem mēnešiem Takaharju sanatorijā Somijas lielhercogistē.

Blaumanis aktīvi iesaistījās Pēterburgas dzīvē. Sākotnēji viņš vēstulē mātei atzīst, ka “Pēterburga pie visa ārējā glītuma, uz svešinieku atstāj saltu, nemīlīgu iespaidu. Šis iespaids bija tādēļ jo stiprāks priekš mums, ka mēs nācām no siltajiem Ērgļiem, kur tik laimīgi pēdējā laikā bijām dzīvojuši,” tomēr tieši Pēterburga ir vieta, kur top Blaumaņa populārākais dzejolis “Tālavas taurētājs”; gadu pēc atgriešanās viņš uzraksta “Indrānus” – vienu no savām labākajām lugām, kas aktualitāti nav zaudējusi arī mūsdienās.

Lekcijā klausītājiem būs iespēja uzzināt par rakstnieka sabiedrisko dzīvi tā laika Pēterburgā, par draudzību un nesaskaņām ar Andrievu Niedru un Emili Melngaili, par to, kā tika apieta cenzūra, publicējot satīras “Purva malā” un palīdzot publicēt Raiņa dzejoļu krājumu “Tālas noskaņas zilā vakarā”.

Biļešu cenas pieaugušajiem – 2.50 €, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 1.50 €.