Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Kā nodarbināt zinātkāru skolēnu?

Redakcija
Redakcija

Bērnu zinātkāre ir īpašība, kas vecākus dara lepnus un priecīgus, bet vienlaikus arī dzen izmisumā: kā lai kvalitatīvi nodarbina jaunos kāpēcīšus? Un vēl jau ir tie brīži, kad par kaut kādiem grēkiem mīlošie vecāki bērnam ir lieguši pieeju elektroniskajiem izklaides rīkiem – datoram un telefonam –, bet bērns nav radis darboties viens pats. Kā vienlaikus izklaidēt un izglītot? Še talkā nāks Apgādā Zvaigzne ABC izdotā grāmata – “365 dabaszinību eksperimenti”.

Katra gada diena nu piepildāma ar interesantiem un aizraujošiem darbiņiem. Turklāt bērns, kurš ir attīstījies tik tālu, ka spēj pats izlasīt pāris lapu teksta un uzsmērēt sviestmaizi (grūti minēt noteiktu vecumu, iespējams, tas varētu būt 8+), ar šo grāmatu var aizrautīgi darboties pats, vecākus palīgā saucot vien īpašos gadījumos (grāmatā tie apzīmēti ar sarkanu brīdinājuma trijstūrīti!). Neticami, bet šie eksperimenti, kuros izmantojamas dažādas sadzīviskas lietas un piederumi, bērnu ne tikai izklaidēs, bet viņš gluži nemanot iemācīsies arī lielu daļu pamatskolā noderīgu zināšanu: te apkopoti un vieglā veidā apgūstami dabaszinību, ķīmijas un fizikas pamati. Kristālu audzēšana, slieku māja, košas krāsu puķes, ūdensstaigātāji un gaisa pūķi, pirkstu nospiedumu, neredzamā tinte un ēnu spēles, statiskā elektrība, burbuļu gatavošana, griešanās spēks un refleksu reakcijas, krāsošana un balināšana, gaisma un varavīksne, skaņas spēks un vēja gaitas... Te nosaukta tikai neliela daļiņa no tā, kas atrodams šīs grāmatas lappusēs. Turklāt katram eksperimentam ir klāt īss, kodolīgs paskaidrojums, kas un kā šai konkrētajā eksperimentā darbojas. Izcila grāmata zinātkāra bērna vecākiem – turklāt tā ieinteresē un aizrauj arī pieaugušos.

Tiem, kam tuvāka daba, brīnišķīgs palīgs būs trīs veidu jaunās “Lasāmkartītes” – “Puķes”, “Putni” un “Koki”. Katrā no kastītēm ir 30 kartītes ar floras un faunas pārstāvjiem, uz tām rodami krāsaini zīmējumi, apraksts un arī dažādi interesanti fakti. Vai zinājāt, ka senie ēģiptieši lavandas eļļu izmantoja mūmiju iebalzamēšanai, sīļi dodas skudru pūznī pie skudrām uz spa seansu, lai attīrītu spalvas, viena zilzīlīte saviem bērniem dienā pasniedz pat 1000 kāpuru, bet lapegles cietā un elastīgā koksne tiek izmantota jahtu būvē? Šos un daudzus citus interesantus un maz zināmus faktus atradīsiet lasāmkartītēs.

Zināšanas, kas apgūtas rotaļājoties, cilvēkam paliek uz visu mūžu, un kopā darbošanās stiprina ģimenes saites. Lai jums izdodas ikviens eksperiments visas 365 gada dienas (starp citu, grāmatā iekļauts arī neliels eksperiments 366. dienai – un nākamais ir tieši garais gads)!