Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


“Bailes no dziļuma” – jauns Māras Svīres romāns

Redakcija
Redakcija

Iznācis pazīstamās latviešu rakstnieces Māras Svīres jaunākais romāns – “Bailes no dziļuma”. Māra Svīre ir laba cilvēku pazinēja, varētu pat bilst, ka īpaši labi viņa māk parādīt un izgaismot rakstura tumšākās puses, radot patiešām intriģējošus varoņus. Ne pozitīvus, tomēr mīlamus un atmiņā paliekošus.

“Bailes no dziļuma” sākas gluži nevainīgi: jauna sieviete nolēmusi pasauļoties laivā, kas pietauvota mājas piestātnē. Līdzi paņēmusi tikai vieglu halātiņu un kafiju, mājās palicis pat mobilais telefons. Nejauši iemigusi, Alīna pamostas, kad laiviņu straume ienesusi Daugavas vidū. Labs peldētājs mēģinātu krastu sasniegt peldus, bet Alīna, lai gan peldēt prot, paniski baidās no dziļuma, tāpēc drīzāk ir gatava kopā ar laivu peldēt, kurp straume nesīs… pa ceļam apdomājot un pārdomājot dzīvi.

Pārdomu stāsts ir izdevies, acu priekšā ne vien brīnumskaistie Daugavas krasti, bet arī divu mākslinieku, divu sarežģītu personību kopdzīve, novada leģendas un spoku stāsti, pikanti sīkumi un neganti asredzīgi vērojumi tepat no ļaužu ikdienas. Tiem, kuri mēdz ielūkoties grāmatas beidzamajās lappusēs, piekodinu: nedariet to, samaitāsiet pusi lasītprieka!

Māra Svīre (1936) ir daudzu grāmatu autore. Pats populārākais droši vien ir viņas garstāsts “Limuzīns Jāņu nakts krāsā” un scenārijs tāda paša nosaukuma filmai, īpaši jau tāpēc, ka filma iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Taču viņa sarakstījusi arī romānu “No cīruļiem līdz griezei”, par kuru saņēmusi Eduarda Veidenbauma literāro prēmiju (1986), romānu “Māsas”, kurš izdots 1997., atkārtoti 2009. un 2011. gadā, kopā ar vīru Vladimiru Kaijaku tapis “Līdumnieku mantojums”. Ļoti interesants ir arī Māras Svīres ceļojuma apraksts “Orhidejas zem zilām ziemas debesīm”, kur viņa kopā ar Vladimiru Kaijaku trīs mēnešus viesojas pie Brazīlijas latviešiem, izzinot viņu likteņus un dzīvesveidu. Māra Svīre saņēmusi arī Latvijas augstāko valsts apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni (2011), un Autortiesību Bezgalības balvu (2017) par kinofilmu “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”, kas raidīta ēterā, retranslēta kabeļtīklos un plaši publiski demonstrēta.
Pieejama arī e-grāmata.