Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


101. dzimšanas dienā apmeklētājus gaidīs visā LNB ēkā

Redakcija
Redakcija

29. augustā, atzīmējot savu 101. dzimšanas dienu, Latvijas Nacionālā bibliotēka pēc vairāk nekā 160 dienu darba ierobežotos apstākļos atkal visos stāvos uzņems apmeklētājus klātienē! Dienas laikā no plkst. 10.00 līdz 17.00 ikviens ir aicināts izstaigāt Gaismas pils ēku (veselības un sociālās distancēšanās nolūkos – izmantojot arī kāpnes), aplūkot septiņas izstādes un baudīt Rīgas panorāmu no kores (11. stāvā). Atvērta būs arī vegānā kafejnīca “Divi Raiņi” un grāmatu, suvenīru un dizaina lietu veikals “Draugu telpa”, savukārt Klientu apkalpošanas centrā varēs izgatavot LNB lasītāja karti. Laipni gaidīts ikkatrs interesents un pilsētas viesis!

Svētku dienas centrālā aktivitāte būs iespēja doties īpašā velo ekskursijā “Ceļš uz Gaismas pili”, kopā ar pilsētvides pētnieku un gidu Mārtiņu Eņģeli apmeklējot 12 vēsturiskos LNB Rīgas namus un klausoties aizraujošus stāstus par šo ēku likteņiem, arhitektūru un iemītniekiem.

Pieteikties ekskursijai iespējams, aizpildot VEIDLAPU un izvēloties tajā brauciena laiku: plkst. 12.00 vai plkst. 16.00. Vietu skaits ierobežots.

Apskatei 29. augustā būs pieejamas šādas izstādes:
• “Gaismas pils un Stikla kalns — stāsts par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu un tās arhitektu” (1. un 12. stāvā);
• Pastāvīgā ekspozīcija “Grāmata Latvijā” (1. stāvā);
• Rīgas Fotogrāfijas biennāles 2020 izstāde “Ja tu mani aizmirstu” (1. stāvā, II izstāžu zālē);
• “Amora pasts” (3. stāvā);
• “Rihards Zariņš. Raksti un grafika” (4. stāvā);
• “Latvijas militārā kartogrāfija” (6. stāvā);
• “Grāmatu plūdi. Ziemeļi satiek Baltiju bērnu grāmatās” (7. stāvā).

Lai stāstus par LNB mājvietām varētu noklausīties pēc iespējas vairāk cilvēku, no 24. līdz 28. augustam tie būs dzirdami Latvijas Radio rīta programmā “Labrīt”, bet pēc dzimšanas dienas svinībām – arī audio formātā LNB Spotify kanālā “Klausītava” un SoundCloud profilā. Ierakstus ieskaņojuši bibliotēkas darbinieki.

LNB 101. gadadienas svinību ekskursijās un audio ierakstos dzirdamie stāsti tiek veidoti pēc vēsturnieces, LNB Letonikas un Baltijas centra pētnieces Kristīnes Zaļumas veidotās monogrāfijas “Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas simts gados. (1919–2019)” satura motīviem. Tas ir unikāls pētījums, kas veikts 2018.–2019. gadā Valsts pētījuma programmas projekta “Dokumentārā mantojuma izpētes nozīme, veidojot sinerģijas starp pētniecību un sabiedrību” ietvaros. Grāmatas zinātniskais redaktors ir LNB direktors Andris Vilks. Jāpiebilst, ka pirms pētījuma veikšanas salīdzinoši maz bija zināms par ēkām 24 adresēs, kuru telpas īslaicīgi bija mājvieta bibliotēkas grāmatu krātuvēm, retāk – nodaļu darba vietām un lasītavām. Tādējādi izpēte ne vien precīzāk izgaismojusi bibliotēkas kopējo vēsturi, bet arī atklājusi daudz nezināma par Rīgu.

K. Zaļumas grāmata “Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas simts gados. (1919–2019)” ir nopērkama LNB veikalā “Draugu telpa”.

Dienas laikā LNB nodrošinās pastāvīgu apmeklētāju skaita kontroli, lai novērstu drūzmēšanos. Apmeklētājiem tiks nodrošināti visi drošības pasākumi roku higiēnai: roku mazgāšanu var veikt tualetēs; ātrijā pieejams roku dezinfekcijas šķīdums