Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Laiks pētīt debesis! “Visums. Ceļvedis” ir klāt!

Redakcija
Redakcija

Visiem, kuri kaut reizi ar interesi lūkojušies debesīs, pētīdami zvaigznes, – ceļvedis pa Visumu būs tieši laikā! Astronoma Ilgoņa Vilka krāšņā, apjomīgā un skaistā grāmata “Visums. Ceļvedis” veidota kā tūrisma ceļvedis, kas aicina lasītāju doties domu ceļojumā ne tikai apkārt Saulei, bet līdz pat Visuma malai un iepazīties ar zvaigznājiem, Saules sistēmas planētām, pašām lielākajām zvaigznēm, melnajiem caurumiem, tālām galaktikām un citiem brīnumainiem un neparastiem Visuma objektiem.

Grāmatas atvēršanas svētki notika Zinātņu akadēmijas skatu laukumā tumšā vakarstundā – 16. augustā, pulksten 21.00. Skaidras debesis novērojumu veikšanai apsolīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu un Klimata daļas vadītājs Andris Vīksna. Saulei norietot, kopā ar grāmatas autoru, astronomu Ilgoni Vilku, sanākušie devās iztēles ceļojumā pa Visumu, apciemojot tālas galaktikas, ielūkojoties miglāju un zvaigznāju rakstos un caur teleskopa aci pētot Mēnesi un Marsu. Grāmatas autors Ilgonis Vilks iepazīstināja viesus ar grāmatu un izvadāja īsā ekskursijā pa zvaigžņoto debesjumu. Izrādās, vēl joprojām nav zināms, vai mūsu Visumam ir robežas, toties ir skaidri zināms, ka eksistē 200 miljardi galaktiku! Un, pēc jaunākajiem astronomu atklājumiem, mūsu adrese, starpgalaktiskus sakarus uzturot, būtu jāraksta šādi: iela, pilsēta, Latvija, Eiropa, Zeme, Saules sistēma, Piena Ceļa galaktika, Vietējā galaktiku grupa, Jaunavas superkopa, Laniakeja, Visums.

Grāmatas “Visums. Ceļvedis” pamatu veido 20 Latvijā labāk redzamo zvaigznāju apskats, kurā aprakstītas spožākās zvaigznes un zīmīgākie debess objekti, izstāstītas teikas par zvaigznāju izcelšanos, kā arī doti ieteikumi novērojumu veikšanai. Izrādās, Visumu var pētīt arī ar telefona aplikāciju palīdzību – un arī par tām rakstīts jaunajā grāmatā. Tumšās augusta naktis ir īsteni piemērotas zvaigžņotās debess vērošanai, savukārt grāmata sniegs lielisku atklājumu prieku visai ģimenei!

Vēsturiskās atkāpes palīdzēs saprast, kā astronomiem izdevies izpētīt plašo Visumu. Jā, un skarti arī zinātnes neatbildētie jautājumi, piemēram, noslēpumainā tumšā enerģija un dzīvība ārpus Zemes, kā arī aplūkotas cilvēces izredzes uz ārpuszemes koloniju veidošanu.

Grāmatas autors ir populārais astronoms un pedagogs Ilgonis Vilks. Viņš sarakstījis vairākas mācību grāmatas, māca studentus Latvijas Universitātē, popularizē dabaszinātnes, pēta Latvijas astronomijas vēsturi un pilnveido astronomijas terminoloģiju. Brīvajā laikā aizraujas ar fotografēšanu un ceļošanu.

Pieejama arī e-grāmata.