Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Kāpēc daži nekad neslimo? 25 veselības noslēpumi

Redakcija
Redakcija

Kā varat būt drošs, ka nodzīvosiet ilgu un veselīgu mūžu? Kā izvairīties no slimības lapas un darba kavēšanas? Un kā neslimot vispār? Šie jautājumi neliek mieru arī medicīnas žurnālistam Džīnam Stounam, kurš pēdējo divdesmit gadu laikā, rakstot par veselības jautājumiem, daudz eksperimentējis un uz savas ādas pārbaudījis teju katru padomu un metodi – izņemot tikai elektrokonvulsīvo terapiju...

Par spīti visiem pūliņiem, Stouns tik un tā vismaz divreiz gadā slimo ar kādu saaukstēšanās slimību, gripu un drudzi. Tad viņš maina taktiku un pēc padoma vēršas nevis pie mediķiem un veselības jomas speciālistiem, bet pie cilvēkiem, kuri nekad vai tikpat kā nekad neslimo. Žurnālists vēlas noskaidrot, kā viņiem tas izdodas, un pārbaudīt, vai šo neslimotāju noslēpumi der arī citiem. Atlasījis 25 interesantākos un pielietojamākos veselības saglabāšanas principus, Stouns saraksta 24 pasaules valodās iznākušo grāmatu “Kāpēc daži nekad neslimo”, kas nupat nākusi klajā arī Apgādā Zvaigzne ABC.

Grāmatas pievienotā vērtība ir bagātīgā vēsturiskā informācija par medicīniskiem atklājumiem, kas izklāstīti tik saistoši un uztverami, ka lasāmi gandrīz kā romāns. Ne velti izdevums Bookpage šo darbu raksturojis kā izklaidējošu un informatīvu mācībstundu veselībā, vēsturē un cilvēces izdomas spējā. Pēcvārdā autors arī pastāsta, kādi noslēpumi palīdzējuši viņam pašam, un drosmīgi atzīst, ka, iespējams, visiedarbīgākais bijis placebo efekts. Stouns uzsver: lai kādus veselības saglabāšanas principus lasītāji ievērotu, izdošanās atkarīga no konsekvences un pilnīgas pārliecības par metodes efektivitāti.

Meklējot veselības recepti, Stouns intervē aptuveni 100 cilvēkus, kuri nekad neslimo. Veselības noslēpumu atlases kritērijs ir šāds: tiem jābūt zinātniski pamatotiem, atkārtojamiem un laika pārbaudi izturējušiem. Aptaujāto vidū ir visdažādākie cilvēki – piemēram, astoņdesmitpiecgadīgs maratona čempions, Stouna 6. klases skolotāja un ķīnietis, kura dzīves ilgums tiek lēsts vismaz 200 gados. Grāmatā ietvertie ieteikumi veselības uzlabošanai neprasa pilnībā pārkārtot cilvēka dzīvi. Nekādas trakas, radikālas kūres, kas apgriež dzīvi kājām gaisā, – Stouns izceļ ieteikumus, kuru īstenošana neprasa daudz pūļu.

Līdzās jau dzirdētiem un plaši atzītiem padomiem (ēst vairāk dārzeņu un zaļumu, kārtīgi izgulēties, nodarboties ar sportu vai jogu, uzturēt veselīgas attiecības, saglabāt pozitīvu attieksmi pret dzīvi) Stouns iekļāvis arī tādus, kuri pirmajā acu uzmetienā liek saraukt uzacis: piemēram, nepārspīlēšana ar higiēnu un sejas iegremdēšana ūdeņraža pārskābē. Nudien, daži noslēpumi var šķist savādi, tomēr to praktizētāji apgalvo – tie palīdz, un bieži vien labāk par tradicionālās medicīnas piedāvātajiem risinājumiem.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Lilija Berzinska.