Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Šodien Ziedoņa zālē notiek skaļās lasīšanas sacensības nacionālais fināls

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 12. maijā, plkst. 12.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē sāksies Vislatvijas skaļās lasīšanas sacensības nacionālais fināls.

LNB kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP), bibliotēkām un skolām visā Latvijā 2017. gada septembrī uzsāka jaunu lasīšanas sacensību, kurā piedalījās necerēti liels skaits dalībnieku – tie bija vairāk nekā septiņi tūkstoši aizrautīgu 5. un 6. klašu skolēni, kuriem ļoti patīk lasīt. Finālā Rīgā piedalīsies 30 reģionālie lasīšanas čempioni, no kuriem 17 ir zēni un 13 meitenes. Klātienē viņus atbalstīs visa klase, bet video tiešraidē LNB mājaslapā (www.lnb.lv) līdzi jutīs vēl daudzi simti lasīšanas entuziastu.

Ideja par kampaņas rīkošanu ir aizgūta no Nīderlandes, kur konkurss norisinās jau 25 gadus, iesaistot katru gadu ap miljonu skolēnu. Savukārt Latvijā iniciatīva ir iecerēta, lai mazinātu skolēniem raksturīgo neadekvāti zemo lasīšanas prasmju pašnovērtējumu. Kā liecina PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study – Starptautiskais lasītprasmes novērtēšanas pētījums) 2016. gada pētījums, Latvijas skolēni paši sevi ierindo 4. vietā no beigām 50 valstu konkurencē. Skaļās lasīšanas sacensība ir paredzēta arī pašapziņas celšanai, kā arī zēnu un meiteņu lasīšanas līmeņu izlīdzināšanai.

Skaļajai lasīšanai bērni ir izvēlējušies ļoti dažādas grāmatas, sākot no klasikas darbiem, piemēram, Marks Tvens “Toma Sojera piedzīvojumi”, Džanni Rodari “Sīpoliņa piedzīvojumi”, Andrejs Upīts “,Sūnu ciema zēni'” līdz visur pasaulē populārām grāmatām – Džefs Kinnijs “Grega dienasgrāmata” un Enida Blaitone “Piedzīvojumu sērija”, kā arī latviešu mūsdienu autoru darbus – Māris Rungulis “Pastaiga mirušo pilsētā. Pārupes spoku stāsti”. Galvenais sacensību kritērijs – izrādīt cieņu bērnu izvēlei un veicināt tikai pozitīvas emocijas, kas saistītas ar lasīšanu.

Sacensību vērtēs pieredzējusi žūrija – Vija Kilbloka, izdevniecības “Zvaigznes ABC” valdes priekšsēdētāja, Otto Ozols, rakstnieks un žurnālists, Ivars Svilāns, sabiedrisko attiecību eksperts, Ilze Dobele, LNT ziņu moderatore un Krista Burāne, teātra un kino režisore. Lasījumu laikā eksperti izteiks savu vērtējumu, dalīsies pārdomās par lasīšanu, tās nozīmi. Nacionālais skaļās lasīšanas sacensības uzvarētājs uz gadu kļūs par Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktoru un iegūs ceļojošo balvu savai skolai, ko veidojis stikla mākslinieks Ernests Vītiņš, kā arī dāvanu kartes grāmatu iegādei. Bērnu direktora pienākumos ietilps ne vien LNB reprezentācijas pasākumu apmeklēšana, tādu kā bērnu kultūrai veltītu izstāžu atklāšana, bet arī bibliotēkas pakalpojumu vērtēšana, sava viedokļa paušana medijiem, kā arī iespēja šovasar kopā ar savu klasi iesaistīties Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas pasākumos 24. jūlijā un iegūt pilnu grāmatu kolekciju savai skolai LNB lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija” 2018./2019 . gada posmam.

Nacionālās skaļās lasīšanas sacensības fināla norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome, kā arī visiem finālistiem dāsnu dāvanu karšu skaitu nodrošinās SIA “Jānis Roze” un apgāds “Zvaigzne ABC”. Palīgu rindās ir arī Latvijas pašvaldības, skolotāji, bibliotekāri – reģionālo sacensību kuratori un bērnu vecāki.

Skaļās lasīšanas sacensības laikā klātesošie kā vieni no pirmajiem varēs aplūkot LNB ātrijā uzbūvēto starptautisko izstādi “CERN – zinātnes paātrinātājs”. Tajā caur pieciem dažādiem stāstiem varēs izzināt Lielo sprādzienu, matēriju, Visuma noslēpumus, iepazīt Lielo hadronu paātrinātāju un uzzināt, kur ikdienā sastopam zinātniskos atklājumus.