Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Latvijas ģimenes aicinātas pieteikt savus stāstus izstādei “Dzimtas grāmata”

Redakcija
Redakcija

Izstāde “Dzimtas grāmata”, kas 2020. gadā būs apskatāma Rīgā, Liepājā un Rēzeknē, vēstīs par Latvijas dzimtām un tām nozīmīgajām grāmatām. Ģimenes un dzimtas visā Latvijā aicinātas iesaistīties izstādes veidošanā – iesūtīt savu stāstu un aprakstu par grāmatu, kas ģimenei ir īpaši nozīmīga. Pieteikšanās izstādei notiek līdz 2019. gada 31. augustam. Literatūra ir māksla, kas tiek nodota no paaudzes paaudzē un tādējādi vieno dažādu laiku cilvēkus. Tādēļ ir tikai likumsakarīgi, ka daudzu ģimeņu īpašumā ir grāmatas, kuru vērtība nav izmērāma, un grāmatas, kuras, iespējams, apvij īpaši stāsti.

“Šī grāmata ir ģimenes relikvija, kas nodota no paaudzes paaudzē jau vairāk nekā simts gadu garumā. Visi mani senči pie tās ir pieskārušies, un tā man dod spēku un atmiņas par viņiem.” Tā par savu 1898. gadā izdoto dzimtas grāmatu – Bībeli – stāsta izstādes “Dzimtas grāmata” dalībnieks, Zaubes iedzīvotājs Ojārs Evalds Bīriņš.

Videostāstu par Bīriņu dzimtas grāmatu var skatīt šeit:

Savukārt izstādes dalībnieks uzņēmējs Valdis Garoza min, ka viņa meitas Ilzes Garozas sarakstītā grāmata “ALA 50 līdz LV100” kalpo kā pagodinājums viņu senčiem: “Mans vectēvs ir gājis bojā Sibīrijā. Ne es, ne mani vecāki un vecvecāki nekad nevarēja iedomāties, ka mana meita uzrakstīs grāmatu par emigrāciju. Šajā grāmatā ir aprakstīts viss lielais un nenovērtējamais darbs, kuru latvieši veica emigrācijā, lai Latvija varētu atgūt neatkarību”.
Lasīšanas veicināšanas projekta “Bibliotēka” organizētajā izstādē “Dzimtas grāmata” tiks apkopoti kopā 12 ģimeņu stāsti. Pieteikt savu stāstu un grāmatu izstādei var ikviena ģimene un dzimta Latvijā. Atbilstoša izstādei ir jebkura grāmata ar jebkādu izdošanas gadu, vienīgais nosacījums grāmatas izvēlē ir – lai tā ģimenei, dzimtai būtu nozīmīga. Dalību iespējams pieteikt līdz 2019. gada 31. augustam. Ar iesniegšanas nosacījumiem iespējams iepazīties šeit: https://www.manabiblioteka.lv/dzimt...

Astoņus stāstus žūrija izvēlēsies no konkursā iesūtītajiem pieteikumiem, savukārt, četrus – no ģimenēm, kas piedalās grāmatas “Dzimtu ģerboņi mūsdienu Latvijā” izstrādē. Žūrijas komisijas sastāvā ir mākslas vēsturniece Ramona Umblija; tulkotāja, redaktore, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības direktore Kārina Pētersone; Valsts heraldikas komisijas priekšsēdētājs Laimonis Šēnbergs; “Baltic International Bank” galvenais akcionārs, ilggadējais latviešu literatūras mecenāts Valērijs Belokoņs, “Baltic International Bank” stratēģiskās plānošanas pārvaldes vadītāja Jekaterina Kuzņecova. Izstādes atklāšana paredzēta 2020. gada janvārī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, savukārt februārī izstāde būs apskatāma Liepājas Latviešu biedrības namā, bet martā – Latgales vēstniecībā GORS.
Lasīšanas veicināšanas projekts “Bibliotēka” aicina atklāt sabiedrībai stāstus par literatūras nozīmi cilvēku dzīvēs, stāstus par personīgajām bibliotēkām, to saturu, kā arī emocionālo un profesionālo vērtību. Latviešu literatūras attīstība ir viens no projekta organizatoru “Baltic International Bank” ilggadējiem sabiedrības atbalsta virzieniem.

Vairāk informācijas projekta “Bibliotēka” mājas lapā: https://www.manabiblioteka.lv/ un sociālo tīklu profilos Instagram, Facebook un Twitter (@manabiblioteka).