Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Iznākusi čehu rakstnieka Jana Ņemeca grāmata “Gaismas vēsture”

Redakcija
Redakcija

Apgādā "Lasītava" iznākusi čehu autora Jana Ņemeca (Jan Němec) grāmata "Gaismas vēsture" (Dějiny světla). Tas ir biogrāfisks romāns par slaveno čehu fotogrāfu Františeku Dritkolu.

Grāmatas autors Jans Ņemecs (Jan Němec, 1981) dzimis Brno, Čehijā. Strādā par redaktoru ikmēneša literatūras žurnālā Host. Masarika universitātē (Brno) mācījies reliģijas un sociālās zinātnes, savukārt Janačeka Mūzikas un tēlotājmākslas akadēmijā apguvis dramaturģiju. Ņemeca pirmā grāmata “Pirmā dzīve” (První život) iznāca 2007.gadā. Tai sekoja “Spēlē četras rokas” (Hra pro čtyři ruce, 2009).
2013.gadā iznākusī “Gaismas vēsture” (Dějiny světla) ir biogrāfisks romāns par slaveno čehu fotogrāfu Františeku Dritkolu. Par šo romānu autors saņēmis vairākas balvas: Čehijas grāmata 2014, Magnesia Litera 2014 (prozas kategorija) un Josefa Škvorecka balvu, un Eiropas Savienības Literatūras balvu. Grāmata tulkota 13 valodās. Grāmatu latviešu valodā tulkojis Jānis Krastiņš, bet tās redaktore ir Aija Lāce.

Fotogrāfs Ainārs Mazjānis par Jana Ņemeca romānu saka šādi: “Tas, ko grāmatas varonis darīja fotomākslas jomā 20.gs. sākumā ir, kas neaptverams un jebkurš esošais vai topošais fotogrāfs var daudz no viņa mācīties. Gaismas, ēnu un formu spēle padara viņa darbus ļoti atšķirīgus no tīras fotogrāfijas un pietuvina tos mākslai - savā ziņā tā ir kā gleznošana ar gaismu.

Lai arī cik ironiski tas nebūtu, pa šiem gadiem strādājoša fotogrāfa dzīves modelis nav nemaz tik ļoti mainījies. Tāpēc topošajiem fotogrāfiem būtu ļoti vērtīgi – ielūkoties cita fotogrāfa dzīvē, lai saprastu, kas tas ir un vai tas ir domāts tev.

Es atzīšos – pirms sāku lasīt šo romānu, par Františeku Dritkolu nebiju dzirdējis un, tikai esot grāmatai pusē, pameklēju ziņas par viņu internetā. Tas man atvēra acis – ko esmu palaidis garām – un palīdzēja saprast viņa tēlu vēl labāk. Pirms sākat lasīt grāmatu, iesaku palasīt par Dritkola darbiem. Ļoti interesants romāns ikvienam, kuru interesē foto un māksla.”

Grāmatu meklē grāmatnīcās visā Latvijā vai pērc internetā Grāmata / Apgāds Mansards

Projektu līdzfinansē Eiropas Savienības programma “Radošā Eiropa”. Grāmatas izdošanu līdzfinansējusi Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Čehijas Kultūras ministrija.