Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Kinorepertuārā nonāk Kristas Burānes “Pasaka par tukšo telpu”

Redakcija
Redakcija

No 3. novembra Rīgā un citur Latvijā kinoteātru repertuārā atrodama Kristas Burānes dokumentālā filma “Pasaka par tukšo telpu”, kas sešās kategorijās nominēta Nacionālajai kino balvai “Lielais Kristaps”. 3. novembrī plkst. 18:00 kinoteātra “Splendid Palace” Lielajā zālē notiks īpašais seanss ar filmas galvenā varoņa, latviešu scenogrāfijas meistara Andra Freiberga un filmēšanas grupas piedalīšanos, 6. novembrī notiks īpašs seanss Cēsīs.

Kinoteātros Splendid Palace un K.Suns uz lielā ekrāna filmu Pasaka par tukšo telpu varēs noskatīties jau šajā nedēļas nogalē. Cēsīs pirmais seanss būs 6. novembrī, 11. novembrī – Rīgas Kino Bizē, bet vēlāk filmu demonstrēs arī citur Latvijā.

Tuvākie seansi Rīgā:
Piektdien, 3. novembrī 18.00 Splendid Palace (tikšanās ar radošo grupu)
Sestdien, 4. novembrī 17.40 K.Suns
Svētdien, 5. novembrī 13.30 Splendid Palace, 17.40 K.Suns
Pirmdien, 6. novembrī 19.00 K.Suns
Otrdien, 7. novembrī 19.00 K.Suns
Trešdien, 8. novembrī 16.15 Splendid Palace
Piektdien, 10. novembrī 20.30 Splendid Palace (Lielā Kristapa konkursa skate, pirms seansa diskusija Radošas personības atainojums dokumentālā filmā)
Sestdien, 11. novembrī 20.30 Kino Bize
Svētdien, 12. novembrī 18.00 Kino Bize
Biļetes:
ej.uz/PasakaSplendid
ej.uz/PasakaKSuns
ej.uz/PasakaBize

Seansi Cēsīs:
Pirmdien, 6. novembrī 18.30 Kino Cēsis (tikšanās ar režisori Kristu Burāni)
Trešdien, 8. novembrī 16.30 Kino Cēsis
Biļetes:
ej.uz/PasakaCesis

Filmā Pasaka par tukšo telpu izcilais latviešu scenogrāfs un pedagogs Andris Freibergs savu pašportretu rada uz skatuves kā izrādes Andris Freibergs scenogrāfiju. Viņš izspēlē sevi kā vietu, kurā gandrīz astoņdesmit gadus ir bijis laiks spožiem panākumiem, traģiskiem zaudējumiem, dzimšanai, nāvei un sapnim par ideālās tukšās telpas radīšanu, kura sevī ietvertu vienlaicīgi visu un neko, galu un sākumu.
Paralēli notiek arī retrospektīvās mūža izstādes būvniecība, kuras laikā atklājas ne tikai izcili mākslas darbi, bet arī viņa dzīves pagātnes notikumi, kuri tiek izstāstīti ar animācijas palīdzību.
Savukārt tagadne un nākotne tiek skatīta viņa studentu acīm, rādot paaudžu, skolotāja un skolnieku, tēva un bērnu attiecības. Šis stāsts risinās nāves ēnā, kura klājas pār filmas varoņa dzīvi kopš viņa dzimšanas. Un tomēr tā vienlaicīgi vēsta par prieku dzīvot un cerību nākotnei.

Filma saņēmusi sešas nominācijas Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps un nomināciju skaita ziņā ir līdere starp visām dokumentālajām filmām, kas atlasītas Lielā Kristapa konkursa skatei.
Filmas Pasaka par tukšo telpu nominācijas:
Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma
Labākais dokumentālās filmas režisors - Krista Burāne
Labākais scenārists - Krista Burāne
Labākais montāžas režisors - Krista Burāne
Labākais dokumentālās filmas operators - Valdis Celmiņš
Labākais animācijas mākslinieks - Toms Burāns

Filma Pasaka par tukšo telpu ir noslēdzošais darbs režisores Kristas Burānes filmu ciklā, kas veltīts izcilām Latvijas teātra personībām. Piektais Hamlets (2008) atklāj režisora Oļģerta Krodera personību, savukārt Māra (2014) ir veltīta režisorei Mārai Ķimelei.

Filmas Pasaka par tukšo telpu pirmizrāde notika Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) ietvaros septembrī; šī bija vienīgā Latvijas filma Riga IFF konkursā un jau tūlīt pēc pirmizrādes saņēma slavinošas kinokritiķu un skatītāju atsauksmes:

“Nekautrējos atzīties, ka no mana subjektīvā viedokļa festivāls kulmināciju piedzīvoja trešdienas, 13. septembra, vakarā līdz ar Kristas Burānes dokumentālās filmas Pasaka par tukšo telpu pirmizrādi."
- Kristīne Matīsa / Kultūras Diena

“Kristas Burānes filma Pasaka par tukšo telpu latviešu dokumentālajā kino atgriež izcilību. Filma domās iemājo ilgi un uz palikšanu.”
- Kristīne Simsone / IR

“Patika asprātīgā retorika, arī vizuāli interesants darbs, jo integrēta arī animācija. Nenoliedzami, arī grūts darbs, jo nav viegli uzņemt filmu par cilvēku, kurš nemaz nevēlas runāt.”
- Viktors Freibergs / Ieva

“Caur oriģināli un ietilpīgi izmantotiem audiovizuālās izteiksmes līdzekļiem Krista Burāne veiksmīgi pārvar skarto tēmu smagumu – stāsti savijas kopā skaistā un pilnīgā pasakā.”
- Ieva Viese-Vigula / Satori

“Sen nebija bijis tā, ka pilnīgi noķer to sajūtu uz ekrāna, šķiet, ka nolasi to cilvēku. Vienlaikus ir runāts par visām viņa dzīves šķautnēm, lietas nav noklusētas, bet tas viss ir izdarīts smalki, ļoti korekti, cieņpilni un vienlaikus ļoti precīzi. Ar to pēcgaršu dzīvoju ilgi.”
- Lauma Spridzāne, žurnāla SestDiena galvenā redaktore / Pastaiga

Studijā VFS Films tapušās filmas komponists ir Reinis Sējāns, mākslinieks un šim stāstam tik nozīmīgās animācijas autors Toms Burāns sadarbojies ar leļļu mākslinieku Mārtiņu Rozenfeldu un kostīmu mākslinieci Inetu Urtāni. Īpaši atzinīgus vārdus pats filmas varonis Andris Freibergs veltījis operatoriem Valdim Celmiņam un Jānim Šēnbergam.

Vairāk par filmu:
“Tumšākā vieta gaismā nevar būt tumšāka par gaišāko vietu ēnā.”
PASAKA PAR TUKŠO TELPU
Latvija, 2017, 95’
Režisore: Krista Burāne
Scenārija autore: Krista Burāne
Galvenais operators: Valdis Celmiņš, LGC
Mākslinieks, animators: Toms Burāns
Komponists: Reinis Sējāns
Lelles mākslinieks: Mārtiņš Rozenfelds
Montāžas režisors: Krista Burāne
Skaņu režisors: Artis Dukaļskis
Producenti: Uldis Cekulis, Agne Skane (VFS FILMS)
Atbalsta: Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Latvijas Nacionālā opera, ELM Media

PAR KRISTU BURĀNI
Māksliniece ar filozofijas pasniedzējas un reklāmas aģentūru rūdījumu strādā starpdisciplināri un dažādās kultūras jomās – dokumentālā kino, teātra, fotogrāfijas un izglītības jomā. “Kā režisore, scenāriju autore, montāžas režisore, pasniedzēja un fotogrāfe es ticu, ka mākslas darbiem ir jākļūst par notikumu cilvēku dzīvē, jārada jauna pieredze, jāmodina emocijas un pārdomas par to, kas un kāpēc mēs esam.”
Pasaka par tukšo telpu ir režisores sestā dokumentālā filma.
Filmogrāfija:
2017 Pasaka par tukšo telpu (VFS Films) - režisore, scenāriste, montāžas režisore
2015 Domāt skola (ELM Media) - režisore, scenāriste, montāžas režisore
2014 Māra (Nomadi) - režisore, scenāriste, montāžas režisore
2011 Nākotne ir pagātnes tagadne (Nomadi) - režisore, scenāriste, montāžas režisore
2008 Bēgums (rež. Ivars Zviedris, AVE) - scenāriste un montāžas režisore
2008 Piektais Hamlets (Nomadi) – režisore (kopā ar Mārtiņu Eihi), scenāriste, montāžas režisore

PAR VALDI CELMIŅU
Operators, kurš dokumentālajā kino meklē jūtīgumu un spēlfilmās - dokumentālismu. 2005. gadā pabeidzis Latvijas Kultūras akadēmiju, saņēmis Fulbraita stipendiju mācībām ASV, kur studējis kino Ohaio Universitātē. 35 gadu vecumā jau nofilmējis virkni godalgotu dokumentālo filmu un strādājis ar atzītiem Eiropas dokumentālā kino režisoriem – ar Jonu Bangu Karlsenu (Kaķi Rīgā, 2015), Arūnu Mateli (Wonderful Losers, 2017), Ivaru Selecki (Turpinājums, 2018). Viņa pirmā pilnmetrāžas spēlfilma Oki - okeāna vidū (2014) tika izrādīta operatoru meistarībai veltītajā festivālā Camerimage Polijā.
Par īsmetrāžas spēlfilmu Spoguļvīrs (2015) Valdis saņēma Lielo Kristapu kā labākais īsmetrāžas spēlfilmas operators, šogad nacionālajai kino balvai nominēts arī par dokumentālo filmu Atbrīvošanas diena. Šobrīd Valdis ir galvenais operators topošajām spēlfilmām Dvēseļu putenis un Nameja gredzens, filmē arī vairākas Latvijas simtgades projektā atbalstītas filmas, kuru pirmizrādes gaidāmas 2018. gadā – Ivara Selecka Turpinājums, Kristīnes Briedes un lietuviešu režisora Audrjus Stoņa Baltijas jaunais vilnis.

PAR TOMU BURĀNU
Beidzis Jaņa Rozentāla Mākslas skolu animatora specializācijā, Toms šajā skolā strādā par interaktīvo mediju pasniedzēju un darbojas dažādos projektos kā mākslinieks, animators un programmētājs. Veidojis animāciju arī Kristas Burānes triloģijas otrajai filmai Māra. Šī ir viņa pirmā nominācija Lielā Kristapa balvai.

PAR REINI SĒJĀNU
Multiinstrumentālists un mūzikas producents Reinis Sējāns pazīstams kā grupu Cosmos un Instrumenti dalībnieks. Pērn sadarbībā ar izcilo baletdejotāju Elzu Leimani veidojis uzvedumu Vārna. Kopā ar grupu Instrumenti veidojis skaņas celiņu režisora Uģa Oltes filmai Dubultie svešinieki (2015). Reinis ir mūzikas autors arī Daiņa Kļavas dokumentālajai filmai Runātāji (2016).