Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Romāns par harēma noslēpumiem

Redakcija
Redakcija

Irānā dzimusī amerikāņu rakstniece Anita Amirrezvani pasaules slavu ieguva jau ar debijas romānu “Ziedu asinis”, kurš tulkots vairāk nekā 25 valodās un iekļuvis to 20 romānu skaitā, kas nominēti Orange daiļliteratūras balvai.

Viņas jaunais romāns “Saulei līdzīgā” ir kā krāšņa teiksma, kas atklāj sešpadsmitā gadsimta Irānas šaha galma šokējošākos noslēpumus, teiksma, kas apdzied sievietes drosmi, spēku un uzņēmību. Šāha meita, princese Perī, ir ieguvusi lielisku izglītību, visu mūžu bijusi tēva mīlule un lutekle, turklāt tēvs viņai uzticējis kārtot daudzas valstiskas darīšanas. Perī mīt šāha pils slēptākajās telpās, harēmā, vietā, kur drīkst ienākt tikai viens vīrietis – pats valdnieks. Tomēr ir arī citi vīriešu dzimuma cilvēki, kuri ik dienu min harēma sliekšņus, – tie ir daudzie kalpotāji einuhi. Viņi kalpo harēma dāmām, valdniekam, galminiekiem. Labs einuhs zina visu, kas notiek galmā. Izcils einuhs zina pat to, kas vēl tikai notiks. Bet pats izcilākais no einuhiem, iespējams, spēj notikumus ne tikai paredzēt, bet arī virzīt. Perī tēvs par meitas kalpotāju gluži nesen padarījis Džavāheru, einuhu, kurš caurcaurēm pazīst dzīvi harēmā, pilsētā un pat visā valstī.

Iespējams, tā ir laba izvēle, jo pēkšņi šāhs mirst un Perī sākas cita dzīve, dzīve kā vienkāršai jaunā šāha nama sievietei, dižciltīgai harēma rotai, bez ietekmes un varas. Tas ir kritiens ne tikai Perī, bet arī Džavāheram, kurš sapņo par ietekmīgu karjeru.

Pēc valdnieka nāves dēli un galminieki pārsteigti atklāj, ka šāhs nav izvēlējies pēcteci. Tūliņ, tūliņ valstī var sākties jukas, dzimst dažādas savienības un alianses, un cīņa par troni uzņem apgriezienus. Pirms vēl valsts ierauta asiņainā pilsoņu karā, kādam no šāha dēliem ir jākļūst par valdnieku. Kura dēla pusē nostāsies princese Perī un Džavāhers? Alkas pēc varas rada tik negantas dvēseles slāpes, ka šķiet – par mīlestību šai haosā pat runāt nav jēgas. Vai gan brīdī, kad izšķiras valsts un cilvēku likteņi, kāds spēj domāt arī par jūtām? Džavāhers un Perī apvieno prātus, lai sasniegtu mērķi. Vēl neviens nav iecerējis tik pārdrošu un nekaunīgu plānu...

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Māra Poļakova.
Izdevniecība ZVAIGZNE ABC.