Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Laime un stikls ir tik trausli

Redakcija
Redakcija

Laime un stikls ir tik trausli
Kristīna olsone

Ceļu pie jaunajiem lasītājiem sākusi Apgādā zvaizgne ABC izdotā zviedru rakstnieces Kristīnas Olsones grāmata “Stikla bērni”, kas 2013. gadā ieguvusi Zviedrijas Radio balvu par labāko bērnu romānu, tulkota vairāk nekā desmit valodās un pagājušajā gadā bijusi visvairāk pirktā bērnu grāmata lielākajā Zviedrijas interneta grāmatnīcā (Zviedrijā nepilnu divu gadu laikā pārdoti gandrīz 50 tūkstoši eksemplāru).

Grāmata “Stikla bērni” ir domāta tiem jaunajiem lasītājiem, kurus saista piedzīvojumi, noslēpumi, pārdabiskais un neliela šausmu deva, jo rakstniece reālās dzīves aprakstu meistarīgi savijusi ar mistikas un detektīvstāsta elementiem.

Romāna sižets ir vienlaikus intriģējošs un nedaudz mistisks. Divpadsmitgadīgā Billija kopā ar mammu pēc meitenes tēva nāves pārceļas uz dzīvi Zviedrijas mazpilsētā Ohusā un ievācas visai neomulīgā un nolaistā ēkā, kas pilna ar iepriekšējo iemītnieku mēbelēm un citām lietām. Mājā sāk risināties mistiski un neizskaidrojami notikumi – šūpojas griestu lampa, putekļos ne no kurienes uzrodas sveša bērna plaukstas nospiedums, kāds klauvē pie otrā stāva istabas loga, priekšmeti pārvietojas… Šķiet, ka māja vēlas no viņām atbrīvoties – tā dara visu iespējamo, lai viņas aizbiedētu. Bet Billijas māte uzskata, ka meita šos notikumus izdomā, lai varētu atgriezties vecajās mājās.

Kopā ar bijušo klasesbiedreni Simonu un jauniegūto draugu Aladinu Billija sāk pētīt gandrīz simt gadu vecās mājas vēsturi un cenšas noskaidrot tās iepriekšējo iemītnieku likteni. Viņi atklāj ne vienu vien satraucošu notikumu – ugunsgrēku, pašnāvību, dažādus nelaimes gadījumus un slimības. Dažus gadus mājā bijis arī iekārtots bērnunams ar osteroporozi slimajiem – tā dēvētajiem stikla bērniem. Jo vairāk meitene uzzina, jo vairāk pārliecinās, ka abām ar mammu jātiek no mājas projām, cik drīz vien iespējams. Pirms notiek kas šausmīgs. Pirms būs par vēlu...

Vai mīklainajiem atgadījumiem tiks atrasts racionāls izskaidrojums? Un, ja jā, vai visiem?

Zviedru rakstniece Kristīna Olsone (dz. 1979), pēc izglītības politoloģe, literatūrā ienāca kā trilleru un kriminālromānu rakstniece un ātri vien guva starptautisku atzinību. Viņas darbos netrūkst spriedzes un intrigas. “Stikla bērni” ir rakstnieces pirmā grāmata, kas paredzēta bērniem un jauniešiem, un pirmā grāmata no triloģijas par Billiju.