Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:124, Did:0, useCase: 3


Smalki ieteikumi draudzībai un ne tikai

Redakcija
Redakcija

Ticiet vai ne, bet jaunākie pētījumi rāda, ka spēja saprast līdzcilvēkus, izjust empātiju un nolasīt ķermeņa valodas emocionālo vēstījumu nekad nav bijusi tik zemā līmenī kā šobrīd. Var pat teikt, ka atrodamies globālas komunikācijas krīzes priekšā! Tomēr zinātnieki konstatējuši, ka personai ar izcilām sociālajām prasmēm caurmērā pietiek ar astoņpadsmit mēnešiem, lai iegūtu tādas pašas attiecības, kādas citi veido vismaz trīspadsmit gadus. Arī citi cilvēki pret šādu personu attiecas daudz labvēlīgāk: katram dabiski pievilcīgs šķiet tas, kurš saprot otra emocionālos stāvokļus un palīdz tos izteikt pat labāk, nekā to spētu pats.

“Šajā spēlē esam iesaistīti mēs visi, un man ir aizdomas, ka arī tu ciet neprasmīgas komunikācijas dēļ. Tevi kaitina daži kolēģi, un partneris tevi nesaprot tik labi kā vajadzētu, turklāt viņš pretendē uz tavu brīvo laiku, kuru tu varētu izmantot, lai noskatītos labu seriālu vai pasērfotu internetā. Jau ir pagājis labs laiciņš, kopš neesi nevienas biedrības biedrs, un arī tos draugus, kuri tev vēl ir, tu satiec pārāk reti,” tik vienkārši mūsu ikdienu iezīmē sociālo prasmju guru Henriks Fekseuss. Viņa jaunajā grāmatā “Smalki! Izcilas sociālās prasmes” ir apkopoti fakti un atziņas, kas, pareizi pielietoti, ļaus kļūt par to, ko pētnieki mēdz dēvēt par high self-monitor – par personu, kura neapzināti rūpīgi kontrolē savus sociālos instrumentus, vienlaicīgi elastīgi pielāgojoties otras personas komunikatīvajām vajadzībām, tātad esot kopā ar otru, ļauj tam būt viņam pašam.

Henriks Fekseuss grāmatas nobeigumā saka: “Mans šķiet, ka mūsu eksistencei nav īpaša nolūka. Tomēr mēs esam te un kaut kāda iemesla dēļ atrodamies līdzās cits citam. Tad kāpēc nepaņemt no šīs situācijas vislabāko? Dzīve ir deja, kuru mēs dejojam cits ar citu. Atliek vien izdomāt, kuru uzlūgt pirmo?”

Henriks Fekseuss (Henrik Fexeus) ir viens no pasaules izcilākajiem ķermeņa valodas ekspertiem, viens no Zviedrijas pieprasītākajiem lektoriem, vairākkārt apbalvots mentālists, vairāk nekā miljons eksemplāros pārdotu un 30 valodās tulkotu grāmatu autors – īsāk sakot, nepārspējams profesionālis sociālo prasmju jomā. Latviešu valodā jau izdotas Fekseusa grāmatas “Dari, ko es vēlos”, “Māksla lasīt domas” un “Varas spēle”.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Inga Grezmane.