Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:409, Did:0, useCase: 3


Ar izstādi, uzvedumu un egles iedegšanu Rātslaukumā, Rīgā sāksies festivāls “Ziemassvētku egļu ceļš”

Redakcija
Redakcija

Ceturtdien, 5. decembrī, ar izstādes “Rīgas egles stāsts” atklāšanu Rātsnamā, ar uzvedumu par pirmo rotāto svētku kociņu un egles iedegšanu Rātslaukumā, Rīgā sāksies 10. vides objektu festivāls „Ziemassvētku egļu ceļš”. Tā atklāšanas norisēs piedalīsies Rīgas domes vadība, Rīgas svētku deju grupa, festivāla mākslinieki un organizatori, kā arī laipni gaidīts ikviens interesents, īpaši, ģimenes ar bērniem.

Plkst. 16.00 Rātsnamā ikviens gaidīts festivāla foto prezentācijas atklāšanas pasākumā. Tā ir retrospektīva fotogrāfiju izstāde, kurā apkopota daļa no deviņu gadu laikā radītajiem interesantākajiem un savdabīgākajiem Latvijas mākslinieku autordarbiem vides objektu festivālam “Ziemassvētku egļu ceļš”. Visu festivāla norises laiku šādas izstādes būs apskatāmas arī Austrumu, Pārdaugavas un Ziemeļu izpilddirekcijās.

Savukārt plkst. 16.30 Rātslaukumā, izspēlējot leģendu par pirmo rotāto svētku kociņu Rīgā, tiks iedegta svētku egle, kas ir viena no festivāla objektiem.

Festivāla “Ziemassvētku egļu ceļš” veidotāji aicina mājas, telpas vai privātas zonas noformēšanā iesaistīties ikvienu, kurā ir iezagusies brīnumainā svētku dzirksts. Šim nolūkam derēs oriģināls, radošs darbs, dekors, priekšmets vai kompozīcija, ko varētu raksturot ar nosaukumu “Citāda egle”. Savas neparastās idejas jānofotografē un jānosūta e-pastā eglufestivals@riga.lv. Darbi tiks izvērtēti, un interesantāko ideju autori – apbalvoti!

Lai gan vēsturnieku domas dalās par pirmo zināmo izgreznoto Ziemassvētku egli, tomēr viena no senām leģendām vēstī, ka pirmā svētku eglīte 1510. gadā izrotāta tieši Rīgā. Latvijas Valsts arhīvā atrodamos Melngalvju nama vēsturiskajos dokumentos ir saglabājies Vastlāvju seno svētku svinēšanas apraksts Rīgas Rātslaukumā. Intriģējošais nostāsts kalpoja par iedvesmu, lai pēc 500 gadiem – 2010. gadā – Latvijas galvaspilsētā iedibinātu jaunu tradīciju – vides mākslas festivālu “Ziemassvētku egļu ceļš”.

Šogad festivāls atzīmē savu 10 gadu jubileju un joprojām ir vienīgais Ziemassvētku tematikai veltītais urbānās mākslas un vides dizaina festivāls Eiropā. Kopš festivāla sākuma kopumā radīti vairāk nekā 200 oriģināli mākslas un vides dizaina darbi. Vairāki festivāla objekti ir eksponēti Latvijas kaimiņvalstu galvaspilsētās − Tallinā un Viļņā. Tas ir pamanīts un novērtēts arī Vācijas, Itālijas, Japānas, Krievijas un citu valstu medijos, atzīstot to par vienu no savdabīgākajiem, apskates vērtiem pasākumiem Eiropā. Festivāls ir atspoguļots retrospektīvās fotogrāfiju izstādēs “Rīgas egles stāsts”, kas bijušas apskatāmas Briselē (Beļģija) un Pori (Somija).

Festivāla jubilejas gadā lielākoties vides objekti būs apskatāmi Kronvalda parkā. Ikviens interesents no 6. decembra līdz 12. janvārim tiek aicināts sekot festivāla ceļvedim un doties pastaigās, īpaši vakara stundās, kad ieslēdzas pilsētas apgaismojums.

Informācija par vides objektu festivāla “Ziemassvētku egļu ceļš”, tā norisi, desmit gados redzēto, sarunas ar māksliniekiem un festivāla veidotājiem būs skatāma arī televīzijas kanāla TV3 raidījumā “Sveika Rīga 14. decembrī plkst. 10.00, kā arī pēc tam tīmekļa vietnē tvplay.skaties.lv

Ziemassvētku egļu ceļu izstaigāt un piedāvātos objektus iepazīt laikā, kad ielās iedegas spuldzes, palīdzēs īpaši sagatavota karte, kas būs pieejama gan interneta vietnē Egļu Ceļš 2019, gan Tūrisma informācijas centros.
Festivālu „Ziemassvētku egļu ceļš” atbalsta Rīgas dome, to organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju.