Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


VĀRDS – TAS IR SVĒTUMS, GADSIMTU PIENESTS. (O. Vācietis)

Redakcija
Redakcija

29. oktobrī plkst. 18.00 Ojāra Vācieša muzejā, O. Vācieša ielā 19, notiks kārtējā tikšanās valodas vakaru ciklā „Vārds – tas ir svētums, gadsimtu pienests” – ar dzejnieci DAINU SIRMO sarunāsies dzejnieks Ronalds Briedis.

Aizvadītajās Dzejas dienās klajā nāca Dainas Sirmās otrais dzejoļu krājums „Iekšpagalms”, ko tā redaktors Ronalds Briedis nosaucis par vienu skaistākajiem Dzejas dienu notikumiem.

„Dainas Sirmās „Iekšpagalmā” aizrit dzīve un vēsture. Tā ir vieta, kas redzējusi Jurģus, gadatirgus un ūtrupi. Kur zemi izdangājuši ratu riteņi un karavīru zābaki. Pavasaros un rudeņos, kad dubļu dēļ pagalms kļūst neizstaigājams, pie mājas sliekšņa ir nolikts galošu pāris, bet ziemās – sniega lāpsta. Taču vispirmām kārtām tā ir vieta, kur atbalsojas skanīgā un bagātā tautas valoda. Mūsu elpas telpa.” (Ronalds Briedis)

Par pirmo dzejas krājumu „Kailsals” (2012) Daina Sirmā saņēma Latvijas Literatūras gada balvu kategorijā „Spilgtākā debija”. Par savu dzejnieces tapšanu viņa intervijās izteikusies, ka ir noticis brīnums, un dzīves pieredze un emocionālās atklāsmes koncentrēti „nosēdušās” dzejas krājumā „Kailsals”. Te tās pārvērtušās par unikālu, tikai dzejniecei piemītošu dzejas „rokrakstu”, kas veido Dainas Sirmās oriģinālo dzejas kodu un valodu.

„Viņa nepalika tikai kā uzplaiksnījums. Ļoti spilgta, pārliecinoša un vērtīga dzeja. Daina Sirmā ir sakustinājusi ne tikai mūsu literatūras gaisu, bet arī valodu,” uzskata dzejnieks Jānis Vādons. Ļoti latviska dzejniece. Īstums, savpatnība, vienkāršība, viedums, nospriegots klusums, īpaša dabā, folklorā un vēsturē sakņota poētika. (KD, 11.09.2014.)