Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


54 mūsdienu kultūras projekti "Baltās nakts 2014" programmā

Redakcija
Redakcija

Mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts 2014" programmā būs vairāk nekā 50 dažādi projekti, kas naktī no 6. uz 7. septembri aicinās Rīgas iedzīvotājus un viesus palikt nomodā un iepazīt aktuālās kultūras norises. Šī gada "Baltā nakts" var lepoties ar īpaši plašu starptautisko mākslinieku dalību, kā arī jaunu kultūras norišu vietu atklājumiem. Ar pilnu pasākumu programmu un maršruta plānotāju var iepazīties interneta vietnē Baltā nakts

"Baltās nakts" pirmie pasākumi tiks atklāti sestdien, 6. septembrī plkst. 11.00 dienā, bet pēdējie turpināsies līdz pat plkst. 5.00 svētdienas rītā. "Baltās nakts" apmeklētājiem būs iespēja atklāt jaunas vietas Rīgā, kas nav ierasti kultūras notikumu norises punkti. Tāda būs Latvijas Zinātņu akadēmijas koncertzāle "Rīga”, bijusī tekstila rūpnīca "Boļševička", Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunā ēka, Daugavgrīvas cietoksnis, slēgtais Vidzemes tirgus Gaļas paviljons, kā arī bērnudārzs un sākumskola.

"Baltā nakts" šogad piedāvā plašu starptautiski novērtētu mākslinieku darbu programmu. Viens no nozīmīgākajiem starptautiskajiem pasākumiem būs "Jūlijas Stošekas kolekcijas" videomākslas izstāde "Lieliskā performance" Rīgas Mākslas telpā. Pati izstāde ilgs līdz 26. septembrim, bet tikai "Baltajā naktī" to papildinās divu kolekcijas dalībnieku - korejiešu mākslinieces Enhes Hongas un Itālijas mākslinieka Niko Vašelāri - uzstāšanās. VEF Kultūras pilī "Baltā nakts“ aicina piedzīvot jaunā cirka brīnumu – franču mākslinieku Borisa Gibē un Florāna Hamona projekta "Mouvinsitu" pasaules pirmizrādi, ko papildinās asprātīgu un poētisku videodarbu izstāde.
Rīgā viesosies Parīzes un Briseles "Baltās nakts" (Nuit Blanche) programmu projekti - pasaulslavenā itāļu režisora Juri Ankarāni triloģijas īsfilmas "Il Capo”, "Piattaforma Luna” un "Da Vinci”, kā arī franču mākslinieka Nela Belufas audiovizuāla instalācija „Pasaules kundzība”. Tāpat starptautisko "Baltās nakts" programmu pārstāvēs franču mākslinieka Antonīna Fornē darbs „Water Light Graffiti", beļģu mākslinieka Metjū Bogarta multimediju instalācija "Who Are You", bet labākie franču novatoriskās mūzikas paraugi tiks atskaņoti franču eksperimentālās mūzikas koncertnaktī.

“Baltā nakts” Rīgā notiks devīto gadu pēc kārtas, un tā ir daļa no starptautiska projekta ”Eiropas Baltās naktis”, ko aizsākušas piecas Eiropas galvaspilsētas – Brisele, Madride, Parīze, Rīga un Roma. “Balto nakšu” stafeti Eiropā pārņēmušas arī Amsterdama, Bukareste, Portu un Valeta, bet citviet pasaulē tām pievienojušās Toronto, Tokija, Monreāla un citas pilsētas.

Visi "Baltās nakts" pasākumi apmeklētājiem ir pieejami bez maksas un notiek dažādās Rīgas vietās. Šogad aktīvākie Rīgas punkti būs Spīķeru kvartāls Maskavas forštatē, Vecrīga, Vērmaņdārza apkārtne un citas vietas Rīgas centrā, Daugavgrīvas cietoksnis, Imantas kultūras centrs, kā arī Āgenskalna un Torņakalna apkaimes Pārdaugavā, Teika un Sarkandaugava – Daugavas kreisajā krastā.

Forumu ”Baltā nakts” organizē Rīgas dome un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar aktīvākajām Latvijas kultūras organizācijām, iesaistot daudzus Latvijas un ārvalstu māksliniekus. Forumā aktīvi līdzdarbojas arī pilsētas kafejnīcas, klubi un galerijas.

Baltā nakts
facebook.lv