Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


Latvijā notiks Spēka diena

Redakcija
Redakcija

Šā gada 14.septembrī visā Latvijā norisināsies Spēka diena – iespēja ikvienam pārbaudīt savus spēkus visvienkāršākajā un demokrātiskākajā tautas sporta disciplīnā – pievelkoties pie stieņa.

Pievilkšanās ir viens no pieejamākajiem veidiem, kā uzlabot savu fizisko sagatavotību, jo to ir iespējams izpildīt jebkur - mājās, sporta zālē, parkā – kur vien var pieķerties sev piemērotā augstumā.

Šā gada augustā veiktais pētījums liecina, ka ikdienā 2/3 Latvijas iedzīvotāju ir fiziski aktīvi, un galvenais iemesls kustīgam dzīvesveidam ir vēlme būt veselam un fiziski spēcīgam (71%), kā arī labi izskatīties (44%). Vairākums Latvijas iedzīvotāju savu fizisko formu vērtē pozitīvi, tomēr tikai 12% uzskata, ka ir ļoti labā fiziskajā formā.

Pievilkšanās – vingrojums ķermeņa augšdaļas nostiprināšanai

Fizioterapeits Raivis Aršauskis stāsta, ka, pareizi izpildot šo vingrinājumu, tiek vispusīgi nodarbināta liela daļa ķermeņa muskuļu, to skaitā dziļie muskuļi ap mugurkaulu. Tāpat vingrojuma izpildei nav ierobežojumu – to var veikt ikviens, gan skolēni, sportisti, puiši, meitenes, gan gados vecāki cilvēki.

R.Aršauskis uzsver, ka vingrojuma izpilde būs efektīva tikai tad, ja tiks izpildīta pareizi. „Biežāk pieļautā kļūda pievelkoties ir nepilnā apjomā veikta kustība, kad cilvēks vai nu nepievelkas līdz galam, vai arī pilnībā neiztaisno rokas. Tāpat nozīmīga ir plecu pozīcija – nepareizi vingrinājums tiek veikts, ja pleci sagriežas uz iekšu. Izpildot pievilkšanās vingrinājumu elkoņiem jābūt vērstiem tieši uz leju un vēdera presei jābūt sasprindzinātai. Kļūdaini vingrinājums tiek izpildīts tad, ja, to veicot, tiek atliekta galva, kakls vai mugura. Arī palīgkustības, kā šūpošanās ar ķermeni un kājām, vingrojumu padara mazāk efektīvu un nav uzskatāmas par pievilkšanās vingrojuma pareizu izpildi,” stāsta fizioterapeits.

“Izpildot pievilkšanās vingrojumu, galveno darbu veic bicepss un latissimus dorsi, taču kā stabilizatori piedalās vēl daudz citu muskuļu. Pievelkoties šaurā tvērienā (rokas plecu platumā), tiek nodarbināta mugura, pleci un bicepss, bet, turot rokas platā tvērienā, paaugstinās grūtības pakāpe un vairāk nodarbināti latissimus dorsi muskuļi,” stāsta eksperts. Pievilkšanās neapšaubāmi ir viens no grūtākajiem, bet arī labākajiem vingrojumiem ķermeņa augšdaļas nostiprināšanai, izpildot šo vingrojumu iespējams iegūt stipru un pievilcīgu muguru, rokas un plecus, palielināt satvēriena spēku, kā arī uzlabot stāju, pašapziņu un gribasspēku.°