Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


Rīga 2014 programmā turpinās dzintaram veltītie pasākumi

Redakcija
Redakcija

Ar izstādi „Dzintara laikmets” un starptautisko konferenci šonedēļ turpinās Rīga 2014 pasākumi, kas izceļ tos Latvijas zinātniskos un kultūras sasniegumus, kuriem ir izcilības un pasaules līmeņa pienesuma vērtība.

Šonedēļ Rīgā Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmā norisināsies arī zinātniskā konference „Baltijas dzintars pāri laikam un robežām”, kas vienkopus pulcēs vadošos pasaules dzintara pētniekus no dažādām zinātņu nozarēm. Konference norisināsies Latvijas Universitātē 19. un 20. septembrī plkst.9.00-18.00 un tiešraidē tā būs skatāma Rīga 2014 portālā Rīga 2014 Konferences programmu skatīt šeit.

Sestdien, 20.septembrī, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā apmeklētājiem durvis vērs ekspozīcija „Dzintara laikmets”, kas atklāj dzintara jēdzienu daudzos aspektos – dzintars kā mākslas objekts, kā dizaina elements, kā zīmola nosaukums, kā vietvārds, kā personvārda fenomens, kā suvenīrs, kā literārā teksta iedvesmotājs utt. Izstādē skatāmi ne tikai dizaina priekšmeti, gleznas, fotogrāfijas, tēlniecības objekti, instalācijas, speciāli veidota animācija, bet arī sadzīves priekšmeti, suvenīri, amatieru fotogrāfijas, teksti, dziesmas un dažādu ar dzintaru saistītu zīmolu grafiskās zīmes.

Izstāde būs skatāma līdz 26.oktobrim un tās ir mērķis ir pētīt dzintaru kā vienu no latviešu identitātes simboliem un jaunā gaismā parādīt tā izpausmes no 20.gadsimta sākuma līdz mūsdienām.

Rīga 2014 izstāžu cikla „Dzintara ceļš” ietvaros patlaban skatāmas vēl divas izstādes Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā un Latvijas Nacionālās vēstures muzejā. Medicīnas vēstures muzejā līdz 15.oktobrim atvērta izstāde „Dzintars: mīti un zinātne”, kurā parādīta dzintara un cilvēka mijiedarbību no laikiem, kad Baltija Vidusjūras tautām bija mītiska dzintara zeme. Savukārt Nacionālajā vēstures muzejā līdz 1.novembrim izstādē „Dzintars – Baltijas jūras dārgakmens” skatāmi izcilākie dažādu gadsimtu dzintara darinājumi un to tapšanas gaita – no akmens laikmeta līdz mūsdienām. Unikālos muzeja eksponātus papildina multimediju iespējas, izstaigājot seno Dzintara ceļu.

No 15.novembra Mākslas muzejā „Rīgas Birža” būs skatāma izstāžu cikla noslēdzošā ekspozīcija - „Tutanhamona dzintars”, kurā vienkopus apvienotas dažādu pasaules muzeju Senās Ēģiptes mākslas kolekcijas.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas arī nodrošina tehnoloģisko atbalstu.