Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:372, Did:0, useCase: 3


Ikgadējie mākslas svētki jau pavisam drīz! Lasi sarunu ar LMA karnevāla organizatori Sabīni Masaļsku

Redakcija
Redakcija

Ikgadējie mākslas svētki jau pavisam drīz! Lasi sarunu ar LMA karnevāla organizatori Sabīni Masaļsku
Sabīne Masaļska

Latvijas Mākslas akadēmijā 20. februārī septiņdesmit septīto reizi notiks ikgadējais LMA karnevāls. Šogad tēma ir "KLONU KĀZAS".
Karnevālu gaidot, portāla "KultūrasVēstis.lv" galvenā redaktore Ginta Augule dalījās sarunā ar LMA karnevāla organizatori Sabīni Masaļsku.

G.A.: Pastāsti par sevi? (Ko studē? Kādu vietu kopējā LMA karnevāla projektā ieņem?)
S.M.: Pašlaik studēju LMA Vizuāli plastiskās nodaļas keramikas apakšnozares 4. kursā. LMA karnevālā jau otro gadu pēc kārtas esmu viena no galvenajām organizatorēm, esmu atbildīga par pasākuma režiju un muzikālo noformējumu.

G.A.: Latvijas Mākslas akadēmija ir dibināta 1919. gadā. Šogad notiek nu jau 77. karnevāls. Kad meklējami LMA karnevāla pirmsākumi?
S.M.: LMA karnevāls lielākā vai mazākā mērogā notiek jau 77 gadus. Tā pirmsākumi meklējami 1931. gadā, kad karnevāls norisinājas pirmo reizi. Taču kā tas sācies un kāpēc, nemācēšu teikt. Kaut vai tikai tāpēc, ka karnevāls pastāvējis krietni pirms manas dzimšanas.

G.A.: Kāda ir LMA karnevāla pamatkoncepcija? Kādas ir vērtības, ko cenšaties paust, organizējot šo pasākumu?
S.M.: Pamatkoncepcija pirmkārt ir karnevāls. Svētki, kuros viss mainās līdz nepazīšanai. Svētki, uz kuriem ir jāgatavojas. Otrkārt, karnevāls ir tradīcija, kas notiek katru gadu, neskatoties uz to, kāda valdība, cik laukā grādi, ir nauda vai nav naudas. Interesanti arī, ka vienmēr ir kāds, kas uzorganizē, nav bijis tāds gads, kad nebūtu. Nu un vēl protams, tā ir liela balle māksliniekiem, iespēja tikties, kopā priecāties un aizmirsties. Pie tā mēs arī cenšamies pieturēties.

G.A.: Cik noprotams, LMA karnevāla rīkošana būtībā ir studentu iniciatīva. Vai zināmu darba artavu sniedz arī LMA pasniedzēji?
S.M.: Karnevālu rīko LMA studentu pašpārvalde. Nevarētu teikt, ka pasniedzēji ir tie lieli dekoratori vai tie, kas palīdz tirgot biļetes, bet pasniedzēji noteikti pieliek savu roku, gan apmeklējot pasākumu, gan atbalstot mūs tā veidošanā, gan sniedzot dažādas intervijas un daloties atmiņās par laikiem, kad paši rīkojuši šo pasākumu.

G.A.: Tematiskie pasākumi vienmēr ieintriģē – tas ir brīdis, kad iestājas sava veida azarts apģērba izvēlē, kā arī tā ir lieliska iespēja izdzīvot veselas nakts garumā iejušanos pavisam citā savas vai citas personības šķautnē. LMA radošā komanda 77. karnevāla tēmu „KLONU KĀZAS” paziņoja jau 2014. gada novembra izskaņā. Kādu domu lidojumu šoreiz cenšaties atdzīvināt LMA karnevāla norises dienā un naktī?
S.M.: Svarīgi šeit pieminēt to, ka pasākuma tēmu mēs neizdomājam paši. Jebkurš cilvēks var ieteikt savu tēmu, mēs visi kopā tās izskatām un pieņemam, kura tad nu ir visneredzētākā, visnebijušākā un intriģējošākā. Šogad sanāca tā, ka daudzi cilvēki pieprasīja kaut ko kosmisku – “Kosmosa Odiseju", “Zvaigžņu karus" u.t.t., savukārt cita daļa cilvēku ļoti vēlējās “kāzas”, “dzīres” u.t.t. Lai tas viss būtu vēl jocīgāk, apvienojām šos abus virzienus vienā. Daudziem šī tēma šķiet īpatnēja un neizprotama, bet tāda jau ir tā karnevāla būtība! Nepateikt visu priekšā un atstāt vietu fantāzijai. Manuprāt, tēmai jābūt tieši tādai, kur ir vietiņa, lai izpaustos.

G.A.: LMA karnevāla kultūrprogramma arī šogad rādās būt gana daudzšķautnaina un krāsaina gan mūzikas, gan literatūras, gan arī kino sfērā. Pēc kādiem kritērijiem šogad tika izvēlēti performanču mākslinieki? Vai tas tiek sasaistīts arī ar karnevāla tēmu „KLONU KĀZAS”?
S.M.: Būtu muļķīgi teikt, ka muzikālajam noformējuma nav nekāda sakara ar šī gada tēmu. Protams, ka ir, bet netieša. Pateicoties šai tēmai, šogad būs vairāk elektroniskās mūzikas pārstāvji, mazāk folkloras un tautas mūzikas, bet pieturoties pie karnevāla tradīcijām svarīgākais tomēr ir laist uz skatuves jaunus māksliniekus, ļaut tiem sevi parādīt un pierādīt, kā arī aicināt jau zināmus māksliniekus, kuriem ar karnevālu saistās jaunības atmiņas un sentiments. Protams, gribētos, lai visa muzikālā daļa stingri līmējās tēmas rāmīšos, bet Latvijā nav tik daudz mūziķu, lai tik lielu pasākumu ieturētu vienā stilistikā, pie tam, manuprāt, tas absolūti nav vajadzīgs! Ir tik daudz pasākumu, kas dalās konkrētos žanros, sadala cilvēkus kastītēs un neļauj tiem sajaukties kopā, mēs šo robežu cenšamies lauzt un vienā mājā liekam kopā visu, varētu pat teikt, ka liekam kopā tādus māksliniekus, kas citos apstākļos nekad nekāptu uz vienas skatuves!

G.A.: Nav noslēpums, ka dekorācijas ir viena no LMA karnevāla pamatvērtībām. Noteikti ir sapulcēta plaša komanda, kas ar to strādā. Kādi mākslas objekti un instalācijas šogad sagaida pasākuma apmeklētājus? Vai sagaidāms kas pilnīgi jauns un vēl nebijis, kā arī – vai plānotas kādas tradicionālas ekspozīcijas?
S.M.: Taisnība, dekorācijas ir gandrīz puse no visa pasākuma. Arī šogad tiek smagi strādāts gan pie kopējā koncepta, gan katras telpas, gaiteņa, atsevišķa noformējuma. Protams, ka dekorācijās sagaidāms kas pavisam jauns un svaigs! Tāds taču mērķis! Pārsteigt katru gadu no jauna! Bet neko vairāk gan es negribētu atklāt, jo tad zūd visa tā burvība un mistika. Tiem, kam interesēs, tie atnāks, pārējie – redzēs pēc tam foto un video materiālos.

G.A.: Tik daudz visa kā – dekorācijas, krāšņu pasākumu noorganizēšana, daudzie tehniskie darbi... Vai ir kādas situācijas, kas līdz šim brīdim ir palikušas aizkulisēs, bet ir izstāstīta stāsta vērtas – iespējams, kāds kuriozs gadījums?
S.M.: Ja man jautā par kuriozu gadījumu, tad nāk prātā tikai viens no pagājušā gada, jo kopumā pasākums bija mierīgs, neviens nesakāvās, policija nebija jāsauc, nekas nedega… BET, mums visiem par lielu pārsteigumu, nakts vidū ieradās kāds no Dailes teātra aktieriem, sašutis par to, ka nevar iemainīt teātra biļetes pret ieejas biļeti karnevālā, viņš nopirka biļeti pie ieejas, ienāca pirmajā stāvā, norāva no sienas ugunsdzēšamo aparātu un uzspridzināja to! (Jā, jā. Uzspridzināja, nevis izpūta vai atvēra!) Jau pēc desmit sekundēm līdz šim mierīgais pasākums pārvērtās baltos dūmos, nācās evakuēt cilvēkus no pirmā stāva, visu vēdināt un mazināt paniku. Nezinu, vai to var saukt par kuriozu, jo nekā smieklīga jau nebija, bet atmiņā noteikti paliks uz visu mūžu!

G.A.: Līdz 20. februārim ir atlikusi nepilna nedēļa, tādēļ neapšaubāmi darba grafiks ir gana blīvs. Vai sanāk darboties arī pa naktīm?
S.M.: (smejas) Protams, strādājam no rīta līdz vakaram! Nemitīgi uzrodas kāda neatrisināta situācija, kāds negaidīts pavērsiens, kas neļauj aiziet gulēt. Nedēļu pirms – mēs ne tikai neguļam, bieži vien arī neēdam un retākos gadījumos arī neelpojam! :)

G.A.: :) Bet tas viss pieder pie radīšanas procesa. Un tieši tas ir pats interesantākais. Nav rutīna un rodas darbošanās prieks. Ko Tu ieteiktu un novēlētu cilvēkiem, kuri jau ir apmeklējuši LMA karnevālu iepriekšējos gados un tiem, kuri vēl joprojām ir pārdomās – apmeklēt beidzot vai tomēr atkal ne?
S.M.: Ieteiktu atnākt! Kaut vai tikai tāpēc, ka nav bijuši! Šo pasākumu apmeklēja mūsu mammas, vecmāmiņas un kādam pat vecvecmammas! Tie ir brīnišķīgi svētki 12 stundu garumā, trīs stāvos! Ja vasarā notiek daudz un dažādi festivāli, tad ziemā visi nīkstam mājās. Šī ir iespēja apmeklēt nelielu festivālu ziemā! Un, ja arī tas neiedvesmo, tad nāciet kaut vai pabrīnīties par to, ko viens bariņš jauniešu var dabūt gatavu! :)

G.A.: Noteikti vēl Tev būs tāda iespēja, bet tomēr ļaušu Tev pateikt PALDIES nozīmīgajiem LMA karnevāla radītājiem un darba rūķiem, un noteikti arī potenciālajiem pasākuma apmeklētājiem, kas visi kopā veido karnevāla nakts burvību.
S.M.: Es gribu pateikties LMA rektoram Aleksejam Naumovam, kurš visu šo trādi-rīdi atbalsta un ļauj tam notikt! Pateicos LMA vadībai, kas ir ļoti atsaucīga un pretimnākoša. Noteikti pateicos saviem komandas biedriem – Anetei Krišjānovai, Kristapam Berzinskim un Jānim Auniņam, bez kuriem šie svētki nebūtu iespējami. Pateicos visām tām čaklajām rociņām, kas bez atlīdzības nāk, palīdz, strādā un cenšas! Neviens paldies nebūs gana liels priekš Jums! Un noteikti pateicos savam topošajam vīram Jānim Vīksnai, par to, ka ļauj visā šajā vājprātā man piedalīties, vēl vairāk, piedalās pats! Un paldies visiem, kas apmeklē šo pasākumu un priecājās ar mums, nevis izsaka savu neapmierinātību sociālajos tīmekļos!
PALDIES!

G.A.: Kas ir tas, kas 77. LMA karnevāla laikā noteikti ir jāizbauda?
S.M.: Pamēģiniet vismaz vienu reizi izstaigāt visas telpas, visas skatuves, iekšpusi un ārpusi, izbaudīt patiešām visu, ko esam sarūpējuši!

G.A.: Ieintriģēji... :) Paldies, ka atradi laiku sarunai. Vēlam izdošanos un radošu dzirksti darbos! :) Un noteikti tiekamies 20. februārī Latvijas Mākslas akadēmijā.
S.M.: Ir pat tāds teiciens: “tiekamies karnevālā!” :) :) :)

Vairāk par gaidāmo pasākumu:
epadomi.lv/kulturasvestis