Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


Jāņu ielīgošanas pasākumi Rīgā

Jāņu ielīgošanas pasākumi Rīgā
Foto: Iveta Apškrūma

No 14.jūnija līdz 23.jūnijam jūs gaida visdažādākie Jāņu ielīgošanas pasākumi Rīgā, kuros varēsiet iegādāties Latvijas zemnieku un amatnieku izstrādājumus,iemācīties Līgo svinēšanas tradīcijas un vienkārši labi pavadīt laiku.

16.jūnijs

"Ielīgošana Esplanādē", kas ilgs līdz pat 22.jūnijam. Kā parasti, būs pieejami zemnieku un amatnieku izstrādājumi, jāņu siers un alus, kā arī lustīgas tautas dziesmas un dejas. Bez visa tā sagaidāmi dažādi pārsteigumi.

Jāņu ielīgošana kopā ar 'Skandiniekiem"
no plkst. 18:00 Kultūras un tautas mākslas centrā „Ritums”, Jaunielā 29a
latviešu un līvu līgotņu skola
Ieeja- bezmaksas

17.jūnijs

Latviešu kino kluba filma "Jāņu nakts"
plkst. 19.00 Kino „Rīga” Mazajā zālē
Pasākumu rīko Latvijas Kinematogrāfistu savienība
Biļetes cena 2.00 Ls, pensionāriem, skolniekiem un studentiem - 1,50 Ls

18.jūnijs

VEF Kultūras pils Jāņu pasākums „Ielīgošana mūsmājās”
plkst.16:00 pie pils un vestibilā
Piedalās VEF Kultūras pils kolektīvi
Ieeja - bezmaksas

Jāņu ielīgošana Bastejkalnā
no plkst. 19.00 līdz plkst. 22.00
Latvijas folkloras biedrība piedāvā gatavošanos svētkiem – Jāņu kalna iekārtošana, ugunsrata gatavošana, mājas pušķošana, tradicionālie ēdieni, Jāņu zāļu lasīšana un vainagu pīšana, Jāņu sagaidīšanas rituāla dziesmas, rotaļas un danči kopā ar folkloras kopām un tautas lietišķās mākslas studijām.
Rīko Latvijas Folkloras biedrība.

19.jūnijs

Latvijas novadu siera diena 2010 Mežaparka galvenajā alejā
no plkst. 12.00 līdz plkst. 18.00
No siera gatavošanas līdz siera zupai, no siera degustācijas līdz lustīgai tirgošanai, no apbalvošanas līdz apdziedāšanai, no dziedāšanas līdz dancošanai
Sadarbībā ar biedrību «Siera klubs» piedalās grupa «Bellacord», Ogres «Violetais koris», Līvānu novada folkloras kopa «Turki», Rīgas folkloras kopa «Grodi», Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris «Austrums», Rīgas 45. vidusskolas deju kolektīvs «Čiekurs», Rīgas 49. vidusskolas deju kolektīvs «Zīļuks»

Saulgriežu ugunis Dzegužkalnā
no plkst.18.00 Dzegužkalna estrādē
Jāņuguns iedegšana, siera un alus ziedošana ugunij, vainagu darināšana, Jāņu daudzināšana, līgotņu mācīšanās, rotaļas, danči, dziedāšana un Ielīgošanas balle.
Piedalās Kultūras centra «Iļģuciems» amatierkolektīvi: folkloras kopa «Laiksne», jauniešu deju kolektīvi «Dejotprieks» un «Latve», kapela «Hāgenskalna muzikanti», vokālie ansambļi «Freska» un «Fresca nova», Rīgas Latviešu biedrības senioru koris, VEF Kultūras pils vīru vokālais ansamblis. Radošo darbnīcu vadītāja Anita Kalve, pasākumu vada Iveta un Vidvuds Medeņi.

Jāņu ielīgošanas pasākums "Kas tos Jāņus ielīgoja"
no plkst. 18.00 līdz plkst. 23.00 pļaviņā pie Kultūras un atpūtas centra «Imanta»
Svētku ielīgošana kopā ar Pindacīšu un Tomuļmāti - vainagu pīšanas darbnīca, amatnieku rokdarbu tirgotava, atrakcijas bērniem.
Piedalās: bērnu deju kolektīvs «Mazais Andžiņš», Bērnu un jauniešu centra «Kurzeme» deju kolektīvs «Mēnestiņš», deju grupa «Dzirnas», kokļu studija, jauktais koris «Namejs», sieviešu koris «Līga», vokāliste Madara Dziedātāja, pianists Jānis Miltiņš.
21.00 Balle - spēlē duets «Sandra», un kopdejās aicina līnijdeju grupa «Mans ceļš»

Jāņu ielīgošana Latvijas Nedzirdīgo Savienības Kultūras centrā «Rītausma»
no plkst. 10.00 līdz plkst. 24.00
Zemnieku un amatnieku ekotirdziņš, studentu prezentācijas, koncerti, Latvijas Komēdijas teātra aktieru studijas «Teātra Oranžērija» izrādes. Vakarā plkst. 22:30 zaļumballe tautiskā stilā.
Dienas pasākumos ieeja bezmaksas; ieeja zaļumballē par maksu (dāmām- 1,00 ls; kungiem- 1,50 ls)

"Visu gadu dziesmas krāju Jāņu dienu gaidīdama" pasākums Ķengaraga parkā
no plkst. 18.30 līdz plkst. 23.00
Koncerts, dejas, rotaļas bērniem.
Piedalās: folkloras kopa «Rija», Latgales priekšpilsētas deju kolektīvi, aktrise Aīda Ozoliņa, mūziķi Žoržs Siksna, Andris Daņiļenko, Ivars Jercums, Rolands Beļevičs, Jānis Retenais. Pasākumu vada Guntis Skrastiņš.

20.jūnijs

Lielākais Jāņu vainags Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā
no plkst. 10.00
Ikviens tiek aicināts pīt Latvijā lielāko Jāņu vainagu un apgūt Jāņu tradīcijas.

Jāņu ielīgošana Melngalvju namā
no plkst. 10.00 līdz 18.00
Jāņu ielīgošanu atklās koris "Burtnieks”. Programmā latviešu tautasdziesmu apdares un latviešu komponistu oriģinālmūzika vasaras saulgriežu noskaņās. Pavisam kopā uzstāsies 15 dažādi dziesmu un deju kolektīvi. Varēs apskatīt Melngalvju nama telpas un nobaudīt svētku cienastu - alu, kvasu un sieru! Būs arī fotosesija ar latviešu tautu meitām un tautu dēliem.

Aizsāksim ielīgošanu visi kopā 20. jūnijā plkst. 10.00 Rātslaukumā,
Rolanda galvu rotājot ar Jāņu vainagu!

Pie veikala "Kimko" Rīgā

20.jūnijā plkst. 12.00-15.00 pie iepirkumu centra Kimko, Krasta ielā 60, notiks ielīgošanas pasākums – veiklības stafetē labākajiem būs iespēja tikt pie alus kastēm tikai par 10 santīmiem, savukārt trāpīgākie vainaga mešanas sacensību dalībnieki vedīs mājās jaunu ledusskapi vai putekļsūcēju. Ikviens varēs apgūt pareizu vainagu pīšanas tehniku, bet bērniem būs iespēja no baloniem izveidot pašiem savus Līgo ziedus radošajā darbnīcā.

Kāds latviešu ticējums vēsta, ka Jāņu naktī meitām jāmet ozolā vainagi, lai noskaidrotu, kura pirmā izies pie vīra. „Pie mums ne tikai meitām, bet arī puišiem un jau precētām sievām un vīriem būs iespēja piedalīties vainagu mešanas sacensībās. Trāpīgākie saņems Samsung ledusskapi un putekļusūcēju,” stāsta I.Grase. Reģistrācija vainagu mešanas sacensībām sāksies jau no plkst. 12:00, bet sacensības sāksies plkst. 13:30.

Paralēli citām 20.jūnija aktivitātēm notiks floristu vadītas meistarklases, kur ikviens varēs iemācīties, kā pareizi uzpīt dažādus Līgo un Jāņu vainagus.

Ielīgošana Akurātera muzejā ar vainagu pīšanu, rotaļām, dziesmām... Piedalās folkloras kopas "Dandari" un "Silavoti", siera un grāmatu tirgošana. Aicināti tuvi un tāli līgotāji ar jāņu zālēm un dziesmām!

21.jūnijs

Jāņu ielīgošana Melngalvju namā
no plkst. 10.00 līdz 19.00
Koncertprogramma, nama apskate un cienasts - alus, kvass un siers! Fotosesija ar latviešu tautu meitām un tautu dēliem.

22.jūnijs

Zāļu tirgus Vecrīgā Doma laukumā
no plkst. 9.00 līdz plkst. 17.00
Lustīga līgošana un varena tirgošanās
Jāņu dienas noskaņās iejusties palīdzēs Jānis Skutelis un Rīgas pilsētas tautas mākslas kolektīvi, Profesionālais pūtēju orķestris «Rīga», Madlienas pūtēju orķestris un ansamblis "Ornaments".

Līgo dižkoncerts Dzegužkalna estrādē
no plkst. 19.00
Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra "Mazā ģilde" TDA «Līgo» 65 gadu jubileja
Programmā: horeogrāfisks uzvedums «Jāņu nakti gunis dega», Rīgai veltītās dejas un populārākās dejas no «Līgo» Zelta repertuāra.