Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


Jāņu ielīgošanas pasākumi Latvijas pilsētās un laukos

Jāņu ielīgošanas pasākumi Latvijas pilsētās un laukos
Foto: alsunga.lv

No 19.jūnija līdz 23.jūnijam visā Latvijā notiek Jāņu ielīgošanas pasākumi.

19.jūnijs

Jāņu ielīgošana Sēlijas sētā Gulbji
Tiekamies Strēlnieku laukumā, Rīgā 7:20, izbraucam 7:30 (cena- 15 ls)

Saukas dabas parka ainavas no Ormaņkalna. Rubenes parks un Raiņa saules zeme Tadenava.

Ielīgošana Allažu pagastā kopā ar tautas tradīciju kopu "Budēļi"
plkst. 17.00

Ielīgošana Allažu pagastā kopā ar tautas tradīciju kopu "Budēļi". Līdzi jāņem stāsts, kā senāk Allažos vai citur svinēti Jāņi, savas Jāņu dziesmas. Aicinātas saimnieces ar paštaisītiem siera rituļiem, siera receptēm.

20.jūnijs

Jāņu ielīgošana Saulkrastos
no plkst. 18.00 Saulkrastu domes dārzā

„Trīne līgo Saulkrastos” ar pašu ļaudīm, jautrām, lustīgām dziesmām un dejām.
Šoreiz, sagaidot Līgo svētkus, Trīne gan vērps intrigas, tomēr viņai neizdosies nedz sanaidot Emīliju un Juri, nedz apprecināt ar sevi Brenci, un viņai gan palīdzēs, gan traucēs Saulkrastu novada mākslinieciskie kolektīvi, kā arī viņu viesi - Latvijas Universitātes jauktais koris „Juventus”. Visi kopā padomāsim, ka meliem joprojām ir īsas kājas, ka ar joku un labu vārdu var paveikt daudz vairāk kā ar ļaunu. Saulkrastu folkloras kopa „Dvīga” aicinās visus klātesošos iedegt gada īsākās nakts ugunskuru un ielīgot svētkus Saulkrastos, bet vēlāk varēsim ballēties kopā ar grupu „Dakota”.
Informācijai: Pašvaldības aģentūra „Saulkrastu kultūras un sporta centrs”, T. 67954179

Jāņu ielīgošana Siguldas svētku laukumā
no plkst.9:00

Notiks ne tikai tirgošanās ar lauku labumiem un tautas amatnieku meistardarbiem, bet arī vainagu vīšana, siera ēšana un skanīga Jāņu ielīgošana kopā ar folkloras kopu „Senleja” (plkst.11:00).

Vasaras svinības Krimuldas muižā
no plkst.12:00 līdz 21:00

Svinību programma būs radoša – kopā ar Jāņa Anmaņa „Bērnu Mākslinieciskās fantāzijas akadēmiju” būs iespējams pamodināt radošu fantāziju.
Muižas teritorijā būs iespēja fotografēties kopā ar muižas princesēm, piedalīties muižas izstādes atklāšanā, spēlēt dārza spēles muižas parkā un skatīties brīvā dabā Siguldas Tautas teātra izrādi "Ziņģu Ješkas uzvara".
Vakarpusē, apmeklētājus gaida īpašs pārsteigums - Jāņa Streiča visu laiku labākās latviešu filmas - "Limuzīns Jāņu nakts krāsā" skatīšanās brīvā dabā, kā arī gūt neaizmirstamu piedzīvojumu kopā ar „Spīdvabolēm”.

Vasaras saulgriežos! Laivu brauciens pa Gauju!
Tiekamies Strēlnieku laukumā, Rīgā 7:20, izbraucam 7:30 (cena- 30 ls)

Neparasts piedzīvojums!
Laivās - pa maršrutu - Jaunpiebalga - Mīlmaņi Gaujas augštecē. Gaujas Rēveļi.
Pavisam droši var pieteikties arī iesācēji!

Zāļu vākšanas stundas Turaidas muzejrezervātā
no plkst. 13.00

Tējas zāļu vākšanas stundas sāksies plkst.13.00, 14.00 un 15.00 – pulcēšanās pie Turaidas muzejrezervāta Apmeklētāju centra.
Turaidas pļavās būs iespēja lasīt īpašās 7 veidu tējas zāles, kas savākušas pilnbrieda enerģiju, ziemas mēnešos pie tējas tases liks pakavēties tīkamās atmiņās par Jāņu svētku laiku un smaržu pārpilnajām Turaidas pļavām.

Ielīgošana Grobiņas pilskalna brīvdabas estrādē
no plkst. 13.00

No plkst.13.00 – 16.00 darbosies radošais klubs „Efeja”- ikvienam iespēja piedalīties jāņuzāļu kompozīciju, vainagu veidošanā. Darbosies kafejnīca „Dzērves ligzda” un mazais tirdziņš rosinās iegādāties sieru, maizi, gaļas un zivju izstrādājumus.

plkst. 14.00 Aigara Tauriņa komēdija „ Pārdotie svētki”, kopā ar Bārtas amatierteātri, Bārtas etnogrāfisko ansambli un tautas deju kolektīvu „Vaduguns”.

Jāņu iedancošana Cēsīs
no 13.00 – 15.00 Maija parkā

Jāņus iedancos Cēsu Kultūras centra radošie kolektīvi „Dzirnas” un „Saulgrieži” ar deju programmu „Saule grieza zelta riņķi, apkārt kuplu ozoliņu”

Jāņu mācības Cēsīs
no plkst. 11.00 - 16.00 Jaunās Pils dārzā

Uzstāsies folkloras kopas „Ore” un „Putni”
Ieeja bez maksas!

21.jūnijs

Jāņu ielīgošanu Pastariņa muzejā 21.jūnijā
no plkst. 10.00 Zentenes pagasta „Bisnieku” sētā
Meitas kāps kalnā gavilēt un rasā sejas mazgāt, saimnieces mazā gaismiņā, avotā mazgās dvieļus, lai sudraba rasa sabirst dvieļos un uz viņiem liktajai maizei cita garša un svētība. Darbiņi kā krellītes savīsies viens aiz otra. Dienas gaitā vainagu vīšana un meiju likšana, maizes kukulīšu veidošana, siera siešana, pirts kurināšana un slotiņu siešana.

Zāļu diena Ventspilī
plkst. 18:99 Dzirnavu laukumā

Dziedāt Jāņu dziesmas, dancot, iet rotaļās un apdziedāt Jāņu bērnus tiek laipni aicināti līgot gribētāji no malu malām.
Vasaras saulgriežu gaidīšanas laiku ievadīs deju kolektīvi „Viga” un „Kurzeme”, folkloras kopa "Laipa", senioru dāmu deju grupa „Brīzīte” un deju kolektīva "Liedags” mazie dejotāji.

Ieeja- bezmaksas

Jāņu ielīgošana Rencēnu muižā
no plkst. 19:30 - 23:00

Būs jestri danči, skanīgas dziesmas un ticējumi un kopīga ugunskura iedegšana. Jāņu ielīgošana pie klēts, skanēs folkloras kopas „Rota” un jauno sieviešu ansambļa „Bez nosaukuma” skanīgās līgo dziesmas. Būs iespēja izkustināt kājas kopīgās rotaļdejās.

Saulgriežu mistērija Cēsīs
no plkst. 21.00 Jaunās Pils dārzā

Piedalās koris „Wenden”

Vasaras saulgrieži Turaidā
Plkst. 19.00 līdz 3:00 no rīta

Vakara gaitā tiks pušķota sēta, vīti vainagi un siets siers, pavadīta saule, iededzot uguns pūdeli kalna galā. Tumšākajā nakts brīdī tiks velts uguns rats, tādējādi simboliski palīdzot saulei pārvarēt nakti un sākt ceļu gaismas kalnā. Tiks dziedātas saules un Jāņu dziesmas un no pusnakts pie lielā ugunskura dancoti latviešu danči un rotaļas, kuras mācīs Rīgas Danču klubs. Svētki izskanēs, pa Māras taku ejot saules ceļu, lai sagaidītu saulīti uzlecot Dainu kalnā. Svētku noslēgumā- sveču plostiņu palaišana Gaujā.

Jāņu ielīgošana Medzes pagastā
plkst.19.00

Piedalās Liepājas Tautas teātris ar izrādi „ Trīnes grēki”.

Saulgriežu svētki Jūrkalnē
no plkst. 22:00

22.jūnijs

Jāņu ielīgošanas koncerts„Ugunis kalnos” Dobeles pilsdrupās
plkst.22:00

Piedalās Dobeles pilsētas kultūras nama kolektīvi un viesmākslinieki.

plkst.23:00 zaļumballe. Spēlē grupa "Varavīksne".

Līgo svētku ielīgošana Līgo pagastā
plkst.19.00 kultūras namā

Piedalās Līgo pašdarbnieki un Baltinavas amatierteātra “ Pallādas” izrāde Danskovīte “ Ontans i Anne” 5.daļa “Ontans i plāšnīki (dziednieki)”

Litenes estrādē “Parkalīči”
no plkst. 21:00

Jāņu ielīgošana,ugunskurs,alus, siers; nakts balle kopā ar Kasparu Maku

Jāņu ielīgošana Krāslavā

Krāslavas estrādē

Jāņu ielīgošana Tārgalē
no plkst. 18:00 brīvdabas laukumā

23.jūņijs

Jāņu ielīgošana Vecumniekos
Vecumnieku tirgus laukumā veikala „Namiņš” teritorijā

Piedalās Vecumnieku tautas nama pašdarbības kolektīvi.