Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


"Skroderdienas Silmačos" Leļļu teātrī- tas ir jāredz!

"Skroderdienas Silmačos" Leļļu teātrī- tas ir jāredz!
Kopā ar lugas režisoru Valdi Pavlovski pēc pirmizrādes

4. jūnija vakars, Kr.Barona iela 16/18- bērnu un lielu vīru sirsnīgi smiekli, sieviešu aizkustinājuma asaras, aplausu jūra izrādes laikā un pēc tās. Jau ceturto gadu pēc kārtas Leļļu teātrī uz Jāņiem tiek iestudētas Skroderdienas Silmačos. Šogad arī mūsu portāla kolektīvs apmeklēja šo izrādi.

Maz ir tādu cilvēku, kas nezinātu šīs lugas sižetu, ar nepacietību gaidījām pirmizrādi, jo pavisam nesen mēs viesojāmies teātra izrādes aizkulisēs un es iedomājos, ka tas man varētu traucēt objektīvi novērtēt "Skroderdienas Silmačos". Taču tā tas nenotika.

Portālam izrādes apmeklējums bija kolektīvs, kur tika iesaistīti arī dzīvesbiedri. „Esmu šo izrādi redzējis tikai pa televīziju”, bilst mans vīrs. „Es noskatījos Nacionālajā teātrī, bet šeit būs interesantāk , atbildu viņam. Sestdienas vakarā ar ziediem rokās esam atbraukuši uz Leļļu teātri. Neliela intriga sākas jau pirmajā izrādes ainā, jo uz skatuves parādās aktieris bez lelles. Izrādās, tas ir Pindaks- stāsts ir sācies neierastāk. Tad atveras priekškars un luga turpinās jau ar visiem zināmo sižetu.

Leļļu teātra izrādei ir viena milzīga priekšrocība. Ja klasiskajā izrādē mums aktieris nospēlē personāža raksturu, tad šeit uzreiz ir redzama katra aktiera patiesā būtība - pļāpu „kule”, brašs kumeļš vai nīgrs āzis. Zirdziņš var būt nopietns un gudrs, bet laipnā gotiņa viltīgi pielabinājusies. Visa dzīvā radībiņa meklē savas otrās pusītes. Kāds satiek īsto, kāds vēl tikai meklē un mācās sadzīvot. Visjautrākie, protams, ir sānu skatu aktieri- aitiņas, kas visu izrādes laiku izpalīdz ar dažādiem darbiņiem – spēlē mūzikas instrumentus, dejo dejas un visādi citādi atbalsta izrādē darbojošos personāžus. Pamanīju, ka skatītājiem īpaši patika pati jaunākā un mazākā aitiņa; viņa arī izrādes laikā saņēma vētrainu aplausus. Bet mans vīrs sāka smieties ikreiz, kad uz skatuves parādījās vecais āzis Pindaks, bolot savas acis. Savukārt, jautrie puiši- Kārlēns un Rūdis-, kuri pat pamanījās uz skatuves uzsmēķēt, iemantoja neviltotas bērnu simpātijas.
Spilgta aktrise bija Zāra – kaķene. Balstiņa mīlīga, murrājoša, kā jau kaķenītei, bet kad krancis nokaitina, tad balss tonis izmainās, kļūstot baiss un draudīgs.
Varu teikt vienu- lieliska aktierspēle. Un publika to apliecināja ar savu attieksmi. Lelles izskatījās tik dzīvas, ka jau pirmajā izrādes cēlienā zālē atskanēja gan smiekli, gan aplausi.

Otrais cēliens ir izrādes nopietnā daļa. Līgo vakars Leļļu teātrī ar īstu uguni kārts galā. Ar līgo dziesmām, alu un sieru uz galda. Neviļus pārņem īsta Līgo svētku sajūta. Arī Jūs varat paspēt izbaudīt šo sajūtu kopā ar izciliem aktieriem, noskatoties Leļļu teātrī "Skroderdienas Silmačos" oriģinālā izpildījumā. Arī jūs varat piedzīvot svētku vakarā notiekošos brīnumus un atklāsmes, kad zirdziņš saprot, kāpēc kāzas ar gotiņu būtu kļūda. Līgo nakts mistēriju deja (ko varējām redzēt arī muzeju nakts ietvaros) izrādē izskatījās pavisam citādii tai parādījās patiesā jēga. Zālē iestājās klusums; pat bērni apklusa un visi kopā elpu aizturējuši, kā noburti, skatījās šai brīnumainajā dejā. Varētu pat teikt, ka šī ir izrādes kulminācija. Atzīšos, pat asaras saskrēja acīs. nu, ko lai saka- lieliska režija!

Taču pēc saules lēkta visas lietas sāk nostāties savās vietās. Kaut arī daudziem personāžiem Jāņu dienas rīts atnāk ar galvassāpēm, tomēr citi ir atraduši sevi, sapratuši savu īsteno būtību, savas vēlmes un arī savu īsto otro pusīti. Esmu saviļņota, priecīga un laimīga; redzu, ka tādi ir visi mani kolēģi un arī pārējie skatītāji. Viņu sejas izsaka visu- izrāde ir izdevusies- mēs visi esam noticējuši leļļu stāstam!
Pasniedzam ziedus gan režisoram, gan aktieriem un nelabprāt dodamies projām. Tik ļoti vēl gribētos palikt.

Paldies par lielisko izrādi. Mīļie Leļļu teātra aktieri, Jūs esat pārspējuši klasiku!

Šosezon vēl iespēja redzēt Skroderdienu mistēriju Leļļu teātrī tikai 3 reizes- 10., 17. un 19. jūnijā Un, ja jūs vēlaties redzēt tiešām labu un neaizmirstamu izrādi, dodieties uz "Skroderdienām Silmačos"!

Biļetes uz Latvijas Leļļu teātra izrādēm iespējams iegādāties:

Latvijas Leļļu teātra kasē un visās Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās
Zvanot pa telefonu 67285355 iespējams veikt biļešu rezervāciju.



     [+] [-]

, 2011-06-05 15:03, pirms 13 gadiem
Latvieši svin Jāņus; Līgo svētki palika Hruščova laikā.

     [+] [-]

, 2011-06-06 09:08, pirms 13 gadiem
Dom'aju, ka visi latvie'si zina - 23.j'unijs ir l'igo vakars, p'ec kura n'ak J'a'nu diena.
Kap'ec j'aiejauc kaut k'ads Hru's'covs?

     [+] [-]

, 2011-06-06 12:02, pirms 13 gadiem
Kaut kā iekas tā jocīgi Skroderdienas ar lellēm skatīties. Vai tiešām ir tik forši?

     [+] [-]

, 2011-06-06 12:22, pirms 13 gadiem
Es arī biju uz pirmizrādi - noteikti aizej, nenožēlosi......:-)

     [+] [-]

, 2011-06-06 12:39, pirms 13 gadiem
Ar lellēm ir pat interesantāk. Noteikti iesaku noskatīties. Tā ir atsvaidzināta klasika. mazā aitiņa, kas histēriski spēlē bungas ir apburoša.

     [+] [-]

, 2011-06-06 12:51, pirms 13 gadiem
Ja jau tik labas atsauksmes, būs jāiet.

     [+] [-]

, 2011-06-06 14:09, pirms 13 gadiem
Man patika tas mazul'itis, kas l'ek'aja pa 's'upul'iti un atk'artoja pieaugu''so v'ardus.

     [+] [-]

, 2011-06-13 22:00, pirms 13 gadiem
Paldies režisoram par oriģinālām idejām.