Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:20, Did:0, useCase: 3


Latvijas Grāmatu svētki 2015

Redakcija
Redakcija

No 27. februāra līdz 1. martam visi grāmatu mīļotāji tiek aicināti uz Ķīpsalas izstāžu halli, lai piedalītos lielākajos Latvijas Grāmatu svētkos un baudītu Latvijas izdevēju bagātīgo grāmatu ražu un daudz interesantu tikšanos ar grāmatu autoriem.

Zvaigzne ABC stendā varēsiet uzzināt visu jaunāko par interaktīvajiem mācību līdzekļiem un elektroniskajām grāmatām, apskatīt skaistākās un izzinošākās grāmatas bērniem, un protams – iegādāties grāmatas par svētku cenām!

Ir pagājuši jau 5 gadi kopš pirmās Zvaigznes izdotās e-grāmatas, tāpēc 10 dienu garumā, sākot no 26.02., būs īpaša akcija e-grāmatu cienītājiem.

Dažādi pasākumi un aktivitātes norisināsies 2 stendos – LGĢ un Bērnu stendā.

Sestdien, 28. februārī Zvaigznes stendā būs iespēja satikt grāmatas "TOP fotoreceptes.lv" autoru Armandu Avenu un tikt pie Bongas autogrāfa.

KULTŪRAS programma Latvijas Grāmatnieku ģildes stendā

PIEKTDIENA, 27.02. plkst. 12:00-14:00

Diskusija „Lasīšana 21. gadsimtā. Kurp ejam?”. Vada literatūrzinātnieks un rakstnieks Arno Jundze .

Piedalās:
Silvija Tretjakova , LNB Bērnu literatūras centra vadītāja
“Lasītprasmes pētījumi Eiropā un situācija Latvijā”

Tikai 2,9% skolēnu 15 gadu vecumā Latvijā ir ļoti labi lasītāji. Lai uzlabotu esošo situāciju, ir nepieciešams vecāku un skolotāju ieguldījums, ko vajadzētu atbalstīt arī valsts un nevalstiskajām institūcijām. Ir pierādījies, ka bibliotēku aktivitātes un programmas var ļoti būtiski sekmēt lasīšanu. Līdz šim programmā esam iesaistījuši lielu daļu (18 000 lasītāji) mūsu potenciālās mērķauditorijas, bet kopumā Latvijā ir 168 tūkstoši iedzīvotāji 7-17 gadu vecuma grupā, tātad tikai nepilnu 10. daļu spējam aptvert ar šo programmu. Kas notiek ar pārējiem?

Sintija Buhanovska , Interaktīvo mācību materiālu izstrādes grupas vadītāja
“Lasīšana glāstvirsmu laikmetā”

2014. gadā Lielbritānijā veiktā “Booktrust Reading Habits” pētījumā secināts, ka 64 % no 18-30-gadīgo grupā aptaujātajiem uzskata, ka nākamo 20 gadu laikā datorspēles un interneta vidē pieejama izklaide aizstās grāmatas.
Zinot, ka vecāku paradumi ietekmē bērnu intereses, bet lasīšanas paradumus var attīstīt tikai līdz 6. klasei, par šiem datiem satraucas gan pedagogi, gan autori un izdevēji. Lasīšana glāstvirsmu laikmetā nozīmē ne tikai hipertekstu un fragmentētības kultūras iesakņošanos, bet arī jaunu lasīšanas prasmju veidošanos. Kāpēc iespējams apgalvot, ka sagaidāma pavisam pretēja notikumu attīstība – iekārtu pieejamība veicinās lasīšanas, tostarp ne tikai e-grāmatu, pieaugumu?

Laura Dreiže , rakstniece
“21. gs. jaunieša grāmatu plaukts”

Mūsdienās ir izveidojies maldīgs priekšstats, ka jaunieši nelasa. Aktivitāte interneta vietnēs un bibliotēku rīkotos pasākumos, kā arī grāmatu klubu atdzimšana liecina – netrūkst tādu jauniešu, kas brīvo laiku vislabprātāk pavada ar grāmatu rokās. Tomēr viņu iecienītās grāmatas reti kad ir atrodamas skolu obligātās literatūras sarakstā.
Runājot ar jauniešiem no visas Latvijas, atklājas, ka realitātei pietuvinātu grāmatu vietā viņi izvēlas lasīt gan ārzemju, gan latviešu autoru sarakstītus darbus fantāzijas un fantastikas žanrā.

Andris Krieķis , skolotājs
“Lasītprasmes jēdziens un tā interpretācijas 21.gadsimtā”

Vai lasīšana 21.gadsimtā nozīmē lasīt tikai daiļliteratūru?
Kādas ir tendences mūsdienās, lai sevi varētu uzskatīt par kompetentu lasītprasmes speciālistu, un kā mainījies jēdziens “lasītprasme” dažādu procesu ietekmē?

SESTDIENA, 28.02.

Plkst. 14:00-15:00 – Neparasti piedzīvojumi Rīgā, Romā un Parīzē jeb Kādas mīklas slēpj kristāla galvaskauss?
Arno Jundzes jauniešu romāna „Kristofers un Ēnu ordenis” atvēršanas svētki. Piedalās autors, redaktore Bārbala Simsone, Dekoratīvi lietišķās mākslas un dizaina muzeja pārstāvji.

Plkst. 15:00-16:00 – Zelts vai putekļi? – Kaislības 19. gadsimta mācītājmuižā.
Ingunas Baueres romāna „Mācītājs un viņa dēls” atvēršanas svētki.
Piedalās autore, Vecpiebalgas amatierteātra aktieri un Jaunpiebalgas mūziķis Jānis Žagariņš.

Plkst. 16:00-17:00 – Stāsts par maniaku, mīlestību un sieru peļu slazdā.
Daces Judinas detektīvromāna „Siers otrajai pelītei” atvēršanas svētki.
Piedalās autore, Urķīgais Detektīvs Jānis Skanis, tiesu psihiatrijas eksperte Ilze Veitnere, psihologs Juris Blumbergs, rakstniece Inga Jēruma, fen šui speciāliste un astroloģe Līga Pommere.

Aktivitātes BĒRNU STENDĀ

Jau otro gadu Grāmatu svētkos bērniem būs sava īpašā aktivitāšu un izklaides istaba MILLILI, kurā varēs satikt rakstniekus, uzzināt par jaunākajām grāmatām, piedalīties radošajās darbnīcās. Īpaši Zvaigzne ABC aicina SESTDIEN, 28.02. no plkst. 12:00-14:00 uz tikšanos ar atraktīvo rakstnieci Eviju Gulbi, grāmatu „Ece-bece-ābece” , „Koko un Riko” un „Dzejolēni” autori. Būs kopīga niekošanās un priekošanās zem jokokoka!

PIEKTDIEN, 27.02. no plkst. 16:00-17:00 un SVĒTDIEN, 1.03. no plkst. 11:00-12:00 bērni, arī pieaugušie, aicināti uz kopīgam spēlēm un rotaļām prātam un priekam no bagātīgā Zvaigzne ABC pūra.

Izstādes darba laiks:
Piektdiena, 27.02. 10:00-18:00
Sestdiena, 28.02. 10:00-18:00
Svētdiena, 1.03. 10:00-17:00

Biļešu cenas:
Ieejas biļetes cena – 1 EUR
Pensionāriem un invalīdiem – bez maksas
Bērniem līdz 7 gadu vecumam – bez maksas
Izstādes „Skola 2015” apmeklētājiem – bez maksas