Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:86, Did:0, useCase: 3


Liepājas muzejs novembrī piedāvā nacionāli patriotiskas muzejpedagoģijas nodarbības

Redakcija
Redakcija

Liepājas muzejs aicina gan pirmsskolas vecuma bērnus, gan skolēnus uz nacionāli patriotiskām nodarbībām Latvijai nozīmīgu vēstures notikumu izzināšanai. Muzejs piedāvā vairākas nodarbības, kas stāsta par Latvijas simboliem un vēsturi, par Latvijas neatkarības cīnītājiem.

Jaunākās muzejpedagoģijas nodarbības "Ordenis ar devīzi: "Par Latviju" iepazīstina bērnus, skolēnus un jauniešus ar Lāčplēša kara ordeni un tā kavalieriem, viņu ģimenēm un 1919. gada notikumiem Latvijā un Liepājā.
Nodarbības veidotas atbilstoši auditorijas vecumam. Mazākos bērnus un skolēnus iepazīstinās ar varoņiem latviešu teikās, vairāk pievēršot uzmanību Lāčplēsim, un tam, kāpēc radās Lāčplēša kara ordenis, kāpēc svinam Lāčplēša dienu. Savukārt pamatskolas un vidusskolas skolēni būs aicināti iedziļināties vairāk ar Lāčplēša dienu saistītajos vēstures notikumos.

Kā zināms, Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas valsts armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī.
Pieminot šo notikumu, Lāčplēša dienā tiek godināti Latvijas brīvības cīnītāji. Laika posms no 1918. gada 18. novembra, Latvijas Republikas proklamēšanas dienas, līdz 1919. gada 11. novembrim, Rīgas atbrīvošanai no iekarotāju karaspēka, ir viens no sarežģītākajiem Latvijas vēsturē.
Lai gan 1918. gadā tika pasludināta Latvijas neatkarība, valstī vēl aizvien atradās vācu un krievu karaspēks, un tikai 1919. gadā, kad Latvijas Brīvības cīņu laikā iekarotāji tika padzīti no Rīgas, kļuva skaidrs, ka valsts ir atguvusi un nostiprinājusi savu neatkarību.

Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919. gada 11. novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums – Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi: “Par Latviju!”. Tikai pēc Latvijas teritorijas pilnīgas atbrīvošanas Satversmes sapulce 1920. gada 18. septembrī pieņēma likumu par Lāčplēša Kara ordeni.

Ar nedaudz agrāku laika posmu un tikpat būtiskiem notikumiem 8. –12. klašu skolēnus iepazīstina muzejpedagoģijas nodarbība „Liepāja Latvijas valsts sākotnē”, kas stāsta par Liepājas vēstures notikumiem 1918. gada beigās un 1919. gada pirmajā pusē, kad Liepājā ienāk ziņa par Latvijas neatkarības iegūšanu, un par 1919. gada notikumiem, kad pilsētā patvērumu rada Latvijas valsts Pagaidu valdība, par aprīļa apvērsumu, kas lielākajai daļai no Ministru kabineta locekļiem lika patverties uz tvaikoņa "Saratov" Liepājas ostā reidā angļu militārā aizsardzībā.

Kādi ir Latvijas simboli un kā tie ir veidojušies, bērni un skolēni var uzzināt muzejpedagoģijas programmā “Vai Tu zini, kas ir Latvija?”. Šīs nodarbības tiek piemērotas bērniem, kas apmeklē bērnudārzu vecākās grupiņas, kā arī skolēniem līdz 6. klasei.

Šogad, atšķirībā no pagājušā gada, kā nodarbību vietu piedāvājam Liepājas muzeja ekspozīciju “Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9, kur novembrī būs aplūkojama gan Latvijas Kara muzeja ceļojošā izstāde “Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru ģimenes”, kas stāsta par Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru ģimenēm, izstādi papildina arī fotogrāfijas un priekšmeti no Liepājas muzeja krājuma un Jura Raķa kolekcijas, gan Liepājas muzeja izstāde “Liepāja – Latvijas galvaspilsēta” par 1919. gada notikumiem un Pagaidu valdības laiku Liepājā.