Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:86, Did:0, useCase: 3


LULU BĒRNIEM – operas un baleti pašiem mazākajiem

Redakcija
Redakcija

Laikmetīgo operu cikls LULU priecājas pavēstīt, ka augustā vismazākajiem skatuves mākslu mīļotājiem tiek piedāvāts LULU BĒRNIEM. Tā ietvaros kino teātra Splendid Palace Film Noir zālē otrdienu pēcpusdienās plkst. 15:00 piedāvāsim četrus dažādus, krāsainus operu un baletu iestudējumus no pasaules vadošajiem teātriem, arvien saglabājot LULU formātu, pirms iestudējuma demonstrēšanas piedāvājot nelielu ievadstāstījumu, lai veiksmīgāk sagatavotu jauno skatītāju gaidāmajam notikumam. Pateicoties VAS Latvijas Dzelzceļš atbalstam, ieeja visos pasākumos – bez maksas.

Ciklu 9. augustā atklās viena no vispazīstamākajām operām pasaules vēsturē – Volfganga Amadeja Mocarta Burvju flauta – no Ņujorkas Metropolitan operteātra ar komponista, diriģenta un JVLMA asoc. profesora Andra Vecumnieka ievadvārdiem. Iestudējums bagāts košiem tēliem un tērpiem, un pilns fantāzijas lidojuma. Kā Sprīdītis ar Vēja mātes dāvāto stabulīti dancināja Milzi, tā arī šajā operā princis Tamino ar burvju flautu pārvar visus šķēršļus, izturēdams karaļa Zarastro uzliktos pārbaudījumus un iemantodams par sievu Nakts karalienes meitu Paminu. Prinča draugs un pavadonis ir Papageno, putnu ķērājs, kurš, šķindinot zvaniņu, liek dejot ikkatram, kas to izdzird. Operas centrā ir abu draugu drosmīgais ceļojums, ar kura palīdzību, pārvarot šķēršļus, viņi atbrīvo princesi Paminu, slavinot draudzību un mīlestību kā būtiskākās vērtības šai pasaulē.

Īpaši pašiem mazākajiem skatītājiem 16. augustā iesakām apmeklēt horeogrāfa Frederika Eštona veidotos Beatrises Poteres stāstus, kas vizuāli atgādina atdzīvojušos rotaļlietu plauktu. Brīnumainās pasaules iemītnieki – gan Trusītis Pēterītis, gan Vāverīte Kuplastīte, tāpat arī Ķepainīte, Mazais Benjamiņš, Vardes kungs un viņa draugi, kā arī Pīle Peldētāja - stāsta savus stāstus un ļauj ielūkoties pasakainā pasaulē. Visus šīs brīnumainās zemes iemītniekus vieno viena kopīga iezīme – neizsakāms dejotprieks! Tas viss iestudējumā no Londonas Karaliskā baleta, pirms tam piedāvājot muzikoloģes, Latvijas Radio 3 Klasika balss Signes Lagzdiņas stāstījumu par to.

Nedēļu vēlāk, 23. augustā, burvības, brīnumi un arī baismīgi momenti tiks izdziedāti Opera North sadarbības projektā ar Opus Arte par no koka pagales izgrebto zēnu ar zelta sirdi – Džonatana Dova Pinokio piedzīvojumos. Zilā feja devusi solījumu, ka, ja Pinokio būs paklausīgs un uzvedīsies labi, viņš kļūs par īstu cilvēkbērnu, ja ne – paliks koka lelle mūžu mūžos. Taču uzvesties priekšzīmīgi nav viegli, jūs taču zināt... Kā zēnam sokas, kā viņš izglābj savu tēti Džepeto no vaļa rīkles, to visu ieraudzīsiet, esot skatītāju rindās. Vairāk par operā notiekošo pirms tam stāstīs muzikoloģe, Latvijas Radio 3 Klasika programmu veidotāja Liene Jakovļeva.

Pirmās LULU BĒRNIEM sezonas noslēgumā 30. augustā – Kristofera Vīldona balets Alise Brīnumzemē. Līdztekus ierastajiem vizuālajiem un scenogrāfiskajiem līdzkļiem bagātīgi izmantotas arī lelles, projekcijas un maskas, kas Alises brīnumaino piedzīvojumu zemi padara patiešām mulsinoši reālu. Meitenes piedzīvojumus dejā stāstīs Londonas Karaliskā un Kanādas Nacionālā baleta solisti, taču šoreiz runāta vārda formā to papildinās balerīna, Latvijas Nacionālā baleta vadošā soliste Elza Leimane.