Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:86, Did:0, useCase: 3


Rīgas Starptautiskais kino festivāls: labākās filmas bērniem

Redakcija
Redakcija

Gads bijis ražīgs ar simtiem jaunu mākslas un animācijas filmu mazajiem, savukārt vecākiem tas ir īsts izaicinājums – kā un kuru filmu izvēlēties, lai tā bagātinātu bērnu? Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) un Mazo ekspertu skola piedāvā savas TOP 12 filmas par godu bērnu programmai Kids Weekend.

“Ar meitu esam lielas kinomīles. Parasti noskatāmies gandrīz visu jaunāko bērnu kino piedāvājumā Latvijā. Priecājos, ka Riga IFF paplašina filmu spektru ar kvalitatīvām Eiropas filmām un animācijas darbiem, kas pie mums nenonāktu. Īpaši gaidām animācijas īsfilmu programmu, kas ir ideāli piemērots formāts mazākajiem. Pasākums ļauj piedzīvot ģimenēm ar bērniem kino festivāla atmosfēru un gūt vērtīgu pieredzi,” stāsta Anna Rozīte, TV raidījumu vadītāja, Mazo ekspertu skolas mamma un sociālās kustības Babyroom pārstāve.

Gājputni / Les oiseaux de passage, rež. Olivjē Ranžē (2015), Beļģija, Francija, 84 min.
Filma, kas māca uzņemties atbildību, būt drosmīgam un patstāvīgam. Keitijas dzimšanas diena ir 29. februārī. Ar to nedienas nebeidzas. Tēvs pasniedz savādu dāvanu – olu, no kuras jāizšķiļas putnēnam. Savukārt Margo ir citas rūpes – viņa ir nogurusi pārliecināt, ka ir daudz patstāvīgāka, nekā vecāki domā. Kad noslēpumainā ola beidzot šķiļas, abas meitenes nokļūst neaizmirstamā ceļojumā.
Eiropas Bērnu Filmu asociācijas balva kā 2016. gada labākajai bērnu filmai.
Ieteicamais vecums: 6+. Filmas treileris: vimeo.com/121543349

Mazais Gangsteris (De Boskampi's), rež. Arne Tūnens (2015), Nīderlande, 102 min.
Filma, kas uzsver apcelšanas nepareizību un mudina nemelot. 11 gadus vecajam Rikam ir apnicis, ka viņu un lādzīgo tēvu visi apceļ. Pēc televīzijā noskatītas gangsterfilmas, viņš sāk visiem stāstīt, ka tētis ir mafijas boss. Taču meliem īsas kājas — drīz vien tie Riku noved neapskaužamā situācijā.
Ieteicamais vecums: 6+. Filmas treileris: vimeo.com/131082842

Drosmīgajiem veicas / Fortune Favors the Brave, rež. Norberts Lehners (2016), Vācija, 9 min.
Filma, kas māca patstāvību un citādā pieņemšanu. Linas un Tienas mātei pēkšņi uz laiku ir jāatgriežas Vjetnamā. Prombūtnes laikā Lina braši pieskata mazo māsu un uzrauga ģimenes restorānu, cenšoties nevienam neizpaust noslēpumu, ka abas dzīvo vienas. Tomēr to nojauš pāri pagalmam mītošā Paulīne, viņai ir okšķera daba un jaudīgs teleskops.
Ieteicamais vecums: 6+. Filmas treileris: youtube.com/watch?v=MGeBP8JHMp8

Hordurs / Hördur - Zwischen den Welten, rež. Ekrems Ergins (2015), Vācija, 84 min.
Filma, kas motivē pārvarēt grūtības un aptvert sabiedrības dažādību. Eilinai pēc saķeršanās ar klasesbiedru tiek piespriests piespiedu darbs piepilsētas zirgu stallī. Tur viņa atklāj citu pasauli — pavisam atšķirīgu no ikdienas. Arī tajā ik dienu ir jāsastopas ar izaicinājumiem.
Ieteicamais vecums: 10+. Filmas treileris: vimeo.com/173744929

Mazais vilciņš / The Little Gray Wolfey, rež. Natālija Malihina (2016), Norvēģija, 6 min.
Filma, kas parāda lasīšanu, kā iespēju atklāt jaunas pasaules. Ziema ir gara un auksta – mazajam vilcēnam neklājas viegli. Taču drīz vien viņš mežā nejauši uziet ko brīnumainu. Šis negaidītais atklājums ziemai liek paskriet vēja spārniem.
Ieteicamais vecums: 2+.

Dunderlija / Dunder, rež. Endre Skandfers (2016), Norvēģija, 10 min.
Filma, kas mudina izturēties labi pret draugiem. Mošķu zemes Dunderlijas iemītnieku, draugu Buldera un Modikas, pikošanās kauju pārtrauc klusais Lekss, aicinot Modiku vērot sniegpārslas. Nešpetnais Bulders dara visu, lai atgūtu draudzenes uzmanību.
Ieteicamais vecums: 2+. Filmas treileris: youtube.com/watch?v=FiTp7U98czI