Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:86, Did:0, useCase: 3


Ungārijas seno rotaļlietu izstāde

Redakcija
Redakcija

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) 7.stāvā, vēl tikai divas dienas (otrdien un trešdien, 10.-11.janvāris) skatāma unikālā ungāru kolekcionāres Mariannas Karlocai seno rotaļlietu izstāde.

LNB 7.stāva ātrijā eksponētajai rotaļlietu izstādei “Dzīve kā rotaļa” trīs mēnešu laikā bijis milzīgs apmeklētāju skaits - vairāk nekā 12 tūkstoši interesentu. Aplūkojamie 123 eksponāti ir daļa no ungāru privātkolekcionāres Mariannas Karlocai krājuma. 8.oktobrī izstādes atklāšanā piedalījās arī pati 91 gadu vecā, dzīvespriecīgā kundze un stāstīja par savu dzīvi un aizraušanos, kā arī vadīja bērniem stundu garu origami darbnīcu. Jau agrā jaunībā viņa sapratusi, ka vēlas strādāt ar bērniem, tādēļ pēc bērnudārza audzinātājas diploma iegūšanas 1948. gadā viņa nodibinājusi privāto bērnudārzu, kas tajā laikā bija ļoti neierasti. Šo bērnudārzu viņa vadījusi vairākus desmitus gadu un ir audzinājusi apmēram 700 bērnu. Karlocai kundze uzsāka krāt Ungārijā atrodamās senās rotaļlietas, lai tās saglabātu. Pašlaik kolekcijā ir ap 5000 rotaļlietu, kuru lielākā daļa izgatavota 20. gadsimta 20.–30. gados. Ar īpašām atmiņām Mariannai Karlocai saistās ikviens eksponāts, taču, iepazīstinot ar savu personisko vērtējumu, viņa pievērsa uzmanību Vācijā Henrich Becker ap 1910.gadu tapušajam klases maketam “Skola”. Bērnu figūriņas, kas atrodas skolas solos, ir darinātas no alvas sakausējuma, šādas rotaļlietas tikpat kā vairs nav saglabājušās. Klasē pie sienas atrodas Ungārijas karte, kas atspoguļo vēsturisko situāciju pirms Trianonas līguma 1919.gadā, kad pirms Pirmā pasaules kara teritorija, kas piederēja Ungārijai, bija trīs reizes lielāka. Maziem un lieliem puikām interesanti varētu šķist mašīnu un kuģu modeļi, zaldātiņu figūriņas un mehāniskas rotaļlietas. Meitenēm noteikti patiks porcelāna miniatūrservīzes, metāla krūzītes un virtuves piederumi, mēbeles, pat pilns vannas istabas iekārtojums. Uzmanību piesaistīs neparastas galda spēles, konstruktori. Viens no pirmajiem un arī vērtīgākajiem eksponātiem ir mehāniskā rotaļlieta - piecas lelles sež ap apaļu galdu un dzer kakao. Tā ir 1900.gadā Vācijā tapusi rotaļlieta. Videomateriālā var vērot mehāniskās rotaļlietas kustībā, bērni var rotaļāties ar koka klucīšiem un izmēģināt citas spēles.

Izstāde LNB tapusi sadarbībā ar Ungārijas vēstniecību Latvijā, Tirdzniecības un viesmīlības muzeju Budapeštā, ievērojamu darbu ieguldījuši un ekspozīciju iekārtojuši LNB darbinieki.