Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:86, Did:0, useCase: 3


Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā norisināsies Ģimenes diena “Dizainam pa pēdām”

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 2017. gada 8. aprīlī, plkst. 12.00–16.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs (Rīgā, Skārņu ielā 10/20) aicina bērnus, ģimenes un draugus uz Ģimenes dienu “Dizainam pa pēdām”.

Ģimenes dienas gaitā dalībnieki varēs ne tikai iepazīties ar aktuālajām izstādēm “Latvijas Nacionālā dizaina gada balva 2017”, “Domā koks!” un muzeja pastāvīgo ekspozīciju, bet arī satikt profesionālos dizainerus un caur kopīgu darbošanos iejusties dizainera lomā. Pasākuma ietvaros muzejs piedāvās sekojošas radošās aktivitātes:

DIZAINA STAFETE
Izmēģini bērnu balansa ritenīti “Brum Brum”, izglītojošās spēles bērniem “Kokotājs” un “Putnotājs”, taktilo uzdevumu komplektu “Ģimenes soma”!
Stafete ar rotaļas elementiem bērnos un vecākos radīs izpratni par dizaina daudzveidību. Tās laikā pašiem mazākajiem būs iespēja izmēģināt bērnu balansa skrejriteni “Brum Brum”, kam tika piešķirta 3. vieta Latvijas Nacionālās dizaina gada balvas 2017 konkursā, kā arī spēlēt izglītojošās spēles “Ģimenes soma”, “Kokotājs” un “Putnotājs”. Uz liela izmēra tāfelēm ar “Drawies” māla krītiņiem rakstīsim un iztēlosimies nākotnes dizainu. Savukārt pie īpaša aktivitāšu galda katrs individuāli vai grupā varēs izvēlēties savus 10 būtiskākos principus, kuri nosaka labu dizainu.

MĀLA DARBNĪCA
Veido ar “Vaidava Ceramics” māliem!
“Vaidava Ceramics” darbnīca atklās latviešu tautas nacionālās identitātes noturību, kas sakņojas Latvijas dabā. Izmantojot tradicionālo materiālu – sarkano mālu, taps kas vienkāršs un mūsdienīgs.

AUDUMA APDRUKAS DARBNĪCA – MADAROŠANA
Neaizmirsti dalībai darbnīcā līdzi paņemt gaišu kokvilnas auduma izstrādājumu!
Madarošanas tehniku Latvijā popularizēja mākslinieks Ansis Cīrulis (1883–1942) jau 20. gadsimta 20.–30. gados. Ģimenes dienas ietvaros ikviens varēs apdrukāt līdzpaņemtu gaišas krāsas kokvilnas izstrādājumu ar kādu no muzejā esošajiem sietiem.

KOKA SPĒLE
Iepazīsti koku ar Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņiem!
Profesionālās izglītības kompetences centra “Rīgas dizaina un mākslas vidusskola” (PIKC RDMV) studenti aicinās visus izspēlēt atpazīšanas un meklēšanas spēli, ar kuras palīdzību būs iespēja plašāk izzināt koka dažādību un tā pielietojumu profesionālās mākslas un dizaina objektos, kas skatāmi pastāvīgajā ekspozīcijā.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, domājot par to, kā padarīt apmeklējumu aizraujošāku tieši ģimenēm, ir izveidojis speciālu interaktīvu darba galdu bērniem, ko projektējis dizainers Jānis Mercs. Tajā ir pieejamas burtnīciņas (dizainere Rūta Briede) un uzdevumi, kurus pildīt muzeja apmeklējuma laikā. Katrs bērns uz burtnīcas varēs uzspiest savu vārdu ar zīmodziņiem. Spiedoga šriftā izmantots fonts “Cīrulis”, ko izveidojusi dizaina studija “Asketic”, atsaucoties uz mākslinieka un dizainera Anša Cīruļa (1883–1942) veikumu. Burtu zīmodziņi tapuši pateicoties “Reklāmas un zīmogu fabrikas” atbalstam. Interaktīvais darba galds šajā Ģimenes dienā būs pieejams pirmo reizi.

Izstāde “Latvijas Nacionālā dizaina gada balva 2017” iepazīstina ar 20 izcilākajiem sniegumiem Latvijas dizaina jomā. Konkursa finālistus atlasījusi kompetenta starptautiska žūrija, izvērtējot 147 iesniegtos pieteikumus pēc šādiem kritērijiem: idejas oriģinalitāte, atbilstība mērķim, estētiskā kvalitāte, funkcionalitāte un tehnoloģiskais risinājums, atbilstoša materiālu izvēle un pielietojums, jaunrade, tirgus potenciāls, ekonomiskā vai sociālā vērtība, ekoloģisks (videi draudzīgs) risinājums, ilgtspēja, pieejamība.

Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas Koka izstrādājumu dizaina nodaļas izstāde “Domā koks!” parāda daļu no pēdējo gadu praktisko priekšmetu programmas darbiem. Projekta ideja ir pastāstīt plašākai sabiedrībai, ar kādiem uzdevumiem un rezultātiem strādā topošie koka un mēbeļu dizaina speciālisti.

Interesanti, lietderīgi un izzinoši pavadīt brīvdienas laiku Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā laipni aicināts ikviens!
Dalības maksa: 5,00 EUR no personas (cenā iekļauta dalība visās darbnīcās, kā arī muzeja pastāvīgās ekspozīcijas un izstāžu “Latvijas Nacionālā dizaina gada balva 2017” un “Domā koks!” apskate).
Iepriekšēja pieteikšanās Ģimenes dienai nav nepieciešama.