Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:86, Did:0, useCase: 3


„Saulīte un sniega cilvēciņi” Leļļu teātrī – pēc 30 gadu pārtraukuma!

Redakcija
Redakcija

Jau šonedēļ, 7. decembrī, bērni tiks iepriecināti ar ziemas pasakas „Saulīte un sniega cilvēciņi” pirmizrādi gan latviešu, gan krievu trupas izpildījumā. Pēc slovāku tautas pasakas motīviem radītā krievu dramaturga Aleksandra Veselova luga bērniem vēsta par spēju ieraudzīt savu tuvāko vajadzības un samērot tās ar savām vēlmēm.

Kā stāsta jaunā iestudējuma režisors Māris Koristins: „Nav noslēpums, ka mūsdienu pasaule kļūst arvien materiālāka. Tas skar ne vien pieaugušos, bet arī bērnus. Jau no agras bērnības reklāmas, televīzija un piedāvājumiem piesātinātā apkārtējā vide mudina vēlēties un patērēt pēc iespējas vairāk. Nav iespējams izvairīties no neskaitāmajiem pamudinājumiem koncentrēt uzmanību galvenokārt uz savām vēlmēm un vajadzībām. Arī bērniem ir grūti pārvarēt šo pārmērīgo centrēšanos uz sevi, kas tiek proponēta visapkārt, lai iepazītu un piedzīvotu to prieku un gandarījumu, ko sniedz nevis ņemšana, bet dalīšanās un došana.”

Šī ziemas pasaka, kas piesātināta ar labsirdību, līdzjūtību un galveno varoņu dvēseliskajiem un emocionālajiem pārdzīvojumiem, uzrunājusi režisorus un skatītājus visos laikos. Arī šobrīd iestudējums iekļauts daudzu leļļu teātru repertuārā. Latvijas Leļļu teātrī izrāde „Saulīte un sniega cilvēciņi” iestudēta arī tālā 1982. gada Ziemassvētkos, kad teātra galvenā režisora Arvīda Cepurīša vadībā tapa iestudējums ar leģendārā Pāvila Šenhofa scenogrāfiju un lellēm, bet mūzikas autors bija komponists Romualds Kalsons.

Jaunajā iestudējumā sniega cilvēciņu tēlu autore ir māksliniece Anita Znutiņa-Šēve, izrādē skanēs komponista Valda Zilvera dziesmas ar Dainas Strelēvicas (latviešu val.) un Jeļenas Sigovas (krievu val.) vārdiem. Leļļu tēlus iedzīvinās aktieri Lienīte Osipova, Ance Muižniece un Miķelis Žideļūns (latviešu trupā), un Olga Larina, Aleksandra Brunere un Lilija Sūna (krievu trupā).

Jāatzīmē, ka jaunajai dramatiskā teātra aktrisei Ancei Muižniecei izrāde „Saulīte un sniega cilvēciņi” ir pirmā pieredze leļļu vadīšanā. Šobrīd aktrisei, kura Leļļu teātra kolektīvam pievienojās tikai šīs sezonas sākumā, ir dzīvā plāna loma Ivara Lūša režisētajā izrādē „Brēmenes muzikanti”.

Iestudējumu „Saulīte un sniega cilvēciņi” režisors veido kā klasisku Mazās zāles partera leļļu izrādi bērniem no trīs gadu vecuma, kas iestudēta īpaši ziemas periodam un ir viegli transportējama. Latvijas Leļļu teātris Ziemassvētku periodā aktīvi dodas viesizrādēs uz Latvijas reģioniem un arī šī izrāde tiks vesta vismaz uz 20 vietām dažādās Latvijas pilsētās, lai iepriecinātu un iepazīstinātu bērnus ar leļļu teātra mākslu.