Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Ar koncertiem Zvaigžņu festivālā Maija Kovaļevska piepildīs sen lolotu sapni

Redakcija
Redakcija

Pasaulē augstu vērtētās latviešu operdīvas Maijas Kovaļevskas uzstāšanos 28. Liepājas Starptautiskajā zvaigžņu festivālā Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” varēs baudīt divus vakarus pēc kārtas – ļoti īpašā kamermūzikas koncertā 13. martā pulksten 19, kā arī festivālā noslēguma koncertā 14. martā pulksten 18 uz lielās skatuves kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri. “Ar šiem koncertiem piepildīsies kāds mans sens sapnis – uz vienas skatuves mūzikā tikties ar izsmalcināto pianisma virtuozu Armandu Ābolu. Patiesi apbrīnoju Armanda degsmi un neatlaidību, viņa muzikālo inteliģenci un tehniku. Turklāt tas nemaz nenotiek tik bieži, ka uz skatuves kopā muzicē tuvi radi. Un šī tuvība nav tikai radniecībā, bet arī izpratnē par mūziku,” stāsta operdziedātāja Maija Kovaļevska.

13. martā zvaigžņu festivāls aicina baudīt Maijas Kovaļevskas dziedājumu salonmūzikas koncertā pēc 19. gadsimta parauga – mājīgā gaisotnē, kur mūziķi un klausītāji ir ciešā tuvumā un domā līdzīgas domas. Maijas izpildījumā skanēs Lūcijas Garūtas un Jāņa Mediņa skaistas, pārdompilnas dziesmas. Pie klavierēm šajā programmā sēdīsies Čīlē dzīvojošais latviešu virtuozs un augstskolas docētājs Armands Ābols. Pianista solo sniegumā koncertā skanēs Šopēna 9. opusa populārās noktirnes (naktsmūzika) un Šūmaņa “Bērnu ainu” izlase. Savukārt Rīgas kamerkora Ave Sol izcilā vīru grupa bagātinās programmu ar Franča Šūberta nepelnīti reti skanošām kordziesmām amplitūdā no idilliskām ainām līdz sakrālam pārdzīvojumam un atpakaļ pie galda dziesmas.

28. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla noslēguma koncertā 14. martā Maija Kovaļevska uz skatuves kāps kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā. “Turpināsim mūsu veiksmīgo sadarbību,” saka Maija, kas vēl nesen kopā ar liepājniekiem un Atvaru Lakstīgalu klajā laida savu pirmo solo albumu, kas ierakstīts tieši koncertzālē “Lielais dzintars”. Dziedātājas balsī dzirdēsim itāļu operdziedones Florijas Toskas ilgpilno āriju, spāņu zemnieku meitenes Mikaēlas trauslo stāstu un Parīzes šuvējas Mimī dziedājumu, savukārt orķestra krāsas un vērienu varēs novērtēt Verdi operas “Sicīliešu vespere” uvertīrā, Bizē operas “Karmena” fragmentos un Pučīni rēni apcerīgajā miniatūrā “Krizantēmas”.

Savukārt Armanda Ābola izpildījumā skanēs šī gada jubilāra Ludviga van Bēthovena Ceturtais klavierkoncerts – viens no visu laiku skaistākajiem žanra paraugiem. Kā raksta muzikologs Orests Silabriedis – Armanda Ābola gudrā, vīrišķīgā, pārdomātā un smalkā muzikālā domāšana ir kā radīta šī ģeniālā koncerta atskaņošanai.
Atgādinām, ka ar pieciem koncertiem no 7. – 14. martam Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” norisināsies Liepājas Simfoniskā orķestra rīkotais nu jau 28. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls, kurā piedalīsies izcilības no Brazīlijas, Čīles, Portugāles, Francijas, Čehijas, Lietuvas un Latvijas.

Festivālu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Liepājas pilsēta.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas visās „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un Bilesuparadize.lv