Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Par tikšanos ar finanšu ministru Reiru un kultūras ministru Puntuli

Redakcija
Redakcija

Par tikšanos ar finanšu ministru Reiru un kultūras ministru Puntuli
Foto: dzirkstele.lv


23. oktobrī Finanšu ministrijā notika Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) pārstāvju un mākslinieku – 14. oktobra zibakcijas “Nesaprašanas siena” rīkotāju, tikšanās ar finanšu ministru Jāni Reiru (“Jaunā Vienotība”), kultūras ministru Nauri Puntuli (Nacionālā apvienība) un abu ministriju pārstāvjiem.

Tikšanās tika rīkota, lai apspriestu šobrīd radošajā sabiedrībā aktuālos jautājumus par autoratlīdzību nodokļu regulējumu Ministru kabineta apstiprinātajos grozījumos likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” un likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”.

Tikšanās laikā ministriju pārstāvji uzklausīja mākslinieku bažas par likumu izmaiņu negatīvo ietekmi uz radošo nozaru un tajās nodarbināto radošo personu finansiālā stāvokļa pasliktināšanos. Ministriju pārstāvji pauda uzskatus, ka jaunās nodokļu izmaiņas uzlabos sociālo aizsardzību un ir radošo nozaru konkurētspējas un izaugsmes pamats.

Valsts prezidents Egils Levits pēc 20. oktobra tikšanās ar kultūras darbiniekiem un māksliniekiem - iniciatīvas “Nesaprašanas siena” pārstāvjiem, norādīja, ka projekts nav pārāk labi izstrādāts un ir vesela virkne atvērtu jautājumu, uz ko nevar saņemt atbildes. Tāpat 21. oktobrī publiskajā telpā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ir atzinis, ka autoratlīdzību sistēmas maiņā ir “zināmas kļūdas vai nepilnības”, norādot, ka tās nāksies mainīt.
Latvijas Mākslinieku savienības ieskatā plānotie likumu grozījumi ir sasteigti un nepārdomāti un nav sabalansēti ar reālo situāciju radošajās nozarēs. Ir radies priekšstats, ka valdība nav apzinājusi un pētījusi nodokļu politikas un likumu izmaiņu iespējamo ietekmi uz radošajām nozarēm. Būtiski atzīmēt, ka 23. oktobra tikšanās laikā ar Finanšu ministrijas un Kultūras ministrijas pārstāvjiem LMS neradās pārliecība, ka mākslinieku argumenti vai jautājumi tiek sadzirdēti un kļūdas vai nepilnības, uz kurām norādījušas ne tikai radošās personas, bet arī valsts augstākās amatpersonas, tiks novērstas.

26. oktobrī plānota finanšu ministra Jāņa Reira, kultūras ministra Naura Puntuļa, abu ministriju pārstāvju, Latvijas Mākslinieku savienības pārstāvju un mākslinieku tikšanās, kurā valdība piedāvā apspriest “kompensējošus mehānismus” gaidāmajām autoratlīdzības nodokļu izmaiņām. LMS ieskatā minēto “mehānismu” izstrāde ir nozares pašpietiekamībai degradējoša un korupciju veicinoša.

Jāatzīmē, ka šodien, 23. oktobrī, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” bez iebildumiem apstiprināja un virza tālākai izskatīšanai Saeimas 1. lasījumā.