Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Jaunas latviešu rakstnieces pirmais stāstu krājums "Piepildīts"

Redakcija
Redakcija

Vinetas Trimalnieces pirmā grāmata – stāstu krājums “Piepildīts” – ir pārsteigums. Pirmām kārtām jau tāpēc, ka autore raksta par sirmgalvjiem (un ne tikai) – pansionāta iemītniekiem. Turklāt raksta ar jaunam cilvēkam neparastu iejūtību un pārsteidzoši dziļu dzīves izpratni, kuru guvusi, pati strādājot pansionātā un slimnīcā.

Pārsteidzoši ir šo cilvēku – dažādu pansionāta istabiņu iemītnieku – dzīvesstāsti paši par sevi, un pārsteidz arī jaunās autores prasme no tiem izveidot augstvērtīgus literārus darbus, kurus bieži vien caurvij neparasti, skarbi un pat traģiski notikumi, tomēr tajos nav dzīves izskaņas izmisuma un bezcerības. Nē, šajos stāstos ir jūtams mūža piepildījums un spēks – lai kāds šis mūžs katram būtu bijis.

“Es iedvesmojos rakstīt un iedvesmojos dzīvot, uzkrāju sevī viņu stāstu pieredzi un prātoju, cik milzīgs neredzams spēks viņos ir par spīti smagumam kaulos. “Izstāsti mani tālāk…” – reizēm man šķita, ka pansionāta sienās var dzirdēt šo cilvēku dzīves mani uzrunājam. Un es liku uz papīra to, ko dzirdēju, ko redzēju, ko nojautu, ko iztēlojos,” – tā par grāmatas tapšanu stāsta Vineta Trimalniece. Par saviem varoņiem viņa ievadā saka: “Man vienmēr ir patikuši veci cilvēki – viņos ir kaut kas uzrunājošs, kaut kas mistisks un netverams. Viņi ir apbrīnojami un neticami piepildīti ar dzīvi, ar notikumiem, kādi nenāk ne prātā pat asprātīgākajiem stāstniekiem. Viņos mūžs līst pāri.”

Vinetas Trimalnieces jaunā grāmata liks lasītājam gluži vai taustāmi sajust savās plaukstās katra viņas varoņa teju līdz galam satīto dzīves kamolu, lai aizdomātos par dzīves patiesajām vērtībām un ikviena cilvēka paša lomu sava likteņa veidošanā, lai apbrīnotu prasmi, kāda piemīt ne katram, – prasmi būt līdzās, palīdzēt, ieklausīties, uztvert būtisko, tomēr nevērtējot un neiejaucoties citu cilvēku liktenī.

Kā grāmatas papildu vērtība jāpiemin arī mākslinieces Natālijas Kugajevskas gaumīgais, vienkāršais, tomēr saturiski ļoti “piepildītais” grāmatas vāka noformējums.
Lasiet un ļaujiet sevi pārsteigt!

Pieejama arī e-grāmata.