Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Tapis romāns "Kaķu vārdotāja" par sievieti labākajos gados un viņas melno Runco

Redakcija
Redakcija

Rakstnieka darbs nav vienkāršs, bet rakstīt divatā – lielākajai daļai lasītāju nepavisam nav saprotams, kā to var paveikt. Tomēr autori Maija Pohodņeva un Modris Pelsis tandēmā strādā jau divdesmit gadu, turklāt viņu sarakstīto grāmatu klāsts ir gan bagātīgs, gan daudzpusīgs. Daudzi lasītāji jau iecienījuši spraigo trilleru sēriju par bijušā policijas kapteiņa Andra un profesionālas algotnes Annas piedzīvojumiem, kurā iznākuši jau četri darbi – “Nedzeniet pēdas snaiperim”, “Tumsas inversija”, “Naida simetrija” un “Prāgas pastkartes”. Pagājušajā gadā autori pārsteidza ar pavisam citā žanrā tapušu darbu – dokumentālu grāmatu “Aliansē pret vēzi”, kurā izstāstīts neparasts un personiski izdzīvots stāsts par cīņu ar audzēju.

Tagad abi autori pārsteidz vēl vairāk, jo klajā laists pilnīgi atšķirīgs darbs – romāns ar intriģējošu nosaukumu “Kaķu vārdotāja”. Tas vēsta par sievieti vecumā nedaudz pēc četrdesmit, kura, palaidusi dzīvē jau pieaugušos bērnus, saprot, ka īsti nemaz nezina, kas pati ir un ko vēlas no dzīves. Dēli pierunā mammu adoptēt kaķēnu – un sākas stāsts, pilns humora, dzīvesprieka, negaidītu pavērsienu un, jā – arī dzīves gudrības. Piedzīvojumi ar makšķeri un metālmeklētāju, stāsts par to, kas kopīgs kaķim un aviācijai, ar ko nodarbojas kaķa sabiedrisko attiecību speciālists un kāds ir pareizais drosmīgas sievietes randiņu aprīkojums – tā ir tikai maza daļa no visiem grāmatā rodamajiem neparastajiem stāstiem.

Uz grāmatas vāka spožas acis zibina melns runcis – Runco, kurš patiesi pieder vienai no grāmatas autoriem Maijai, patiesībā jau – abiem. Un te nu jāpiemin, ka, kaut gan grāmatas personāži un notikumi ir radušies autoru iztēlē, viss, kas saistās gan ar “Kaķu vārdotājas” galveno pūkaini Runco, gan citiem grāmatā aprakstītajiem kaķiem, ir caurcaurēm dokumentāls. Grāmatas pluss – līdztekus tam, ka lasītājs seko līdzi kaķa un viņa drusciņ haotiskās saimnieces gaitām, tiks iegūts arī ne mazums lietderīgas informācijas par kaķa iegādi, turēšanu, kopšanu, un, protams, arī visādiem niķiem un stiķiem, ar kādiem mūs nereti aplaimo mūsu pūkainie “dzīvesbiedri”. Šos stāstus novērtēja arī visa izdevniecības komanda, kas strādāja pie grāmatas izdošanas, jo nejauši sagadījās, ka visiem šiem darbiniekiem mājās bija – kaķi…

Grāmatas ilustrācijām ir sava priekšvēsture. Kad šī gada pavasarī pasauli pāršalca pandēmijas krīze, autore Maija sāka portālā Facebook katru dienu publicēt pašas zīmētus kaķu (galvenokārt, protams, Runco) attēlus – kā mierinājumu un iepriecinājumu situācijas satrauktajiem draugiem. Pamazām šie zīmējumi kļuva par tradīciju, un loģiski, ka “projekts Runco” saplūda ar “Kaķu vārdotāju”, bet zīmējumi kļuva par grāmatas ilustrācijām.

Satikt grāmatas autorus, iegūt savā īpašumā grāmatu ar autogrāfu un aprunāties par kaķiem un dzīvi būs iespējams otrdien, 25. augustā, no plkst. 12.00-14.00 apgāda Zvaigzne ABC grāmatnīcā K. Valdemāra ielā 6. Turpat būs apskatāma arī grāmatas ilustrāciju izstāde.

Pieejama arī e-grāmata.