Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Jūrmalā notiks starptautiskas radošās komandas iestudējuma “Pīķa dāma” pirmizrāde

Redakcija
Redakcija

No 29.jūlija līdz 2.augustam Jūrmalā, vasarnīcas teātra FABRICA telpās, vēsturiskā XIX gs. ēkā (Blaumaņa 22, Jūrmala), notiks piecas pirmizrādes uzvedumam, kas tapis pēc Aleksandra Puškina slavenā stāsta “Pīķa dāma” motīviem. Iestudējumā, kura idejas autore ir Maskavas režisore Marija de Valukofa (Maria de Valukoff), savijas vairāki teātra žanri: drāma, opera, horeogrāfija. Sākums plkst. 20.00, bez starpbrīža. Biļetes uz izrādēm var nopirkt Biļešu serviss tīklā.

“Izrādes ideja radās pirms gada, tieši Jūrmalā. Neatkārtojamā, nostalģiskā Jūrmalas dzīves aura palīdzēja formulēt notikuma formātu – vasarnīcas teātris. Man ir ļoti tuva brīvā teātra koncepcija, kuru XX gs. sākumā ārpilsētas mājās īstenoja A.Bloks, V.Meierholds, V.Majakovskis, F.Šaļapins, citi literārās un teātra elites pārstāvji. Tur tika veidoti pilnīgi avangardiski iestudējumi, kuros izmantoja novatoriskus scenogrāfijas, horeogrāfijas, dramaturģijas paņēmienus. Mūsu komanda nolēma atjaunot šo ideju, un izrāde “Pīķa dāma” būs šā žanra debija,” stāsta Marija de Valukofa.

Izrāde “Pīķa dāma” ir veltīts Krievijas aktiera Viktora Proskurina piemiņai. Viņš bija režisores Marijas de Valukofas tuvs draugs un kolēģis, bet viņa atveidotais Hermanis Puškina stāsta padomju laiku ekranizācijā bija vēl viens emocionāli spilgts pamudinājums veidot jaunu šī slavenā darba lasījumu.

Radošajā kolektīvā darbojas augsta līmeņa profesionāļi un talantīgas radošās personības no Latvijas un Krievijas, projekts pārsteidz ar ideju un ieceru vērienīgumu. Lielākajai daļai komandas dalībnieku ir milzīga darba pieredze apjomīgos teātra, kino, televīzijas un izklaides pasākumus. Viņi arī iepriekš ir strādājuši kopā. Piemēram, ar aktieri Rihardu Leperu Marija strādāja savas filmas “Vienā elpas vilcienā” uzņemšanas laikā, tajā viņam bija galvenā loma, bet izrādē “Pīķa dāma” aktieris atveidos Tomski. Hermani atveidos jaunais aktieris Marats Efendijevs, kuru skatītāji atceras pēc spilgtiem darbiem Čehova Rīgas krievu teātrī. Lizavetas Ivanovnas lomā redzēsim talantīgo Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti Janu Luti. Dēmonisko grāfienes tēlu veidos pati Marija de Valukofa.

Izrādes centrs un galvenā kuratore ir Marija de Valukofa – teātra darbiniece, aktrise, teātra un kino režisore, mākslas zinātņu kandidāte. Viņas autorprojekti ir ekspresīvi un neparasti, tos piepilda mūzika un pasakainas norises. Uzveduma scenogrāfiju veidojis Jevgēņijs Raicess - Krievijas televīzijas akadēmijas loceklis, AAS “Pirmais kanāls” galvenais dizainers, TEFI prēmijas ieguvējs. Iestudējumā svarīga vieta ierādīta mūzikai un modernajai horeogrāfijai, ko veidojis Krievijas komponists, aranžētājs, starptautisku konkursu uzvarētājs, pianists Vladimirs Beluncovs un jaunā Latvijas horeogrāfe Laura Gorodko. Izrādes afišas autors ir Igors Gurovičs – viens no pasaulē labākajiem grafiskajiem dizaineriem, profesionālo prēmiju “Rodčenko”, “Design Innovation Award”, “Golden Bee Award”, u.c. laureāts. Projekta izpildproducente ir Jekaterina Lanskaja-Sapožņikova – neskaitāmu video, televīzijas projektu, mūzikas festivālu, tostarp WORLD JAZZ Festival režisore un producente, Londonas starptautiskās kino prēmijas L.I.M.P.A. galvenās balvas ieguvēja.