Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Lielās mūzikas balvas 2019 kategorijas “Gada jaunais mākslinieks” nominanti

Redakcija
Redakcija

Lielajai mūzikas balvai 2019 (LMB) kategorijā “Gada jaunais mākslinieks” ir nominēti: pianists Edgars Cīrulis, soprāns Ilze Grēvele-Skaraine un saksofonists Aigars Raumanis. Lai veicinātu talantīgu un mērķtiecīgu jauno cilvēku izaugsmi, kas ar savu aizrautību nes Latvijas vārdu pasaulē, banka “BlueOrange” piešķirs speciālbalvu 1000 eiro apmērā kategorijas “Gada jaunais mākslinieks” laureātam tālākajai profesionālajai izglītībai.

Balvu pasniegšanas ceremonija notiks 25. februārī Latvijas Nacionālajā operā pl. 19.00. Pasākumu tiešraidē atspoguļos Latvijas Radio 3 “Klasika” pl. 19.00 un Latvijas Televīzijas 1. kanāls atliktajā tiešraidē pl. 21. 15.

Pianists Edgars Cīrulis uzaudzis Inčukalnā un skolojies Rīgā un Olborgā, kur džeza klavierspēles un kompozīcijas noslēpumus turpina izzināt vadošo Ziemeļvalstu meistaru vadībā. Dānijā dzīvojošā jaunā mūziķa radošajā biogrāfijā izceļas līdzdalība tādās džeza apvienībās kā “Ainavisti”, “Equanimity Trio”, “Skagerrak” un “AISMA”. Aizvadītajā aprīlī klajā nāca viņa albumgrāmata “AISMA Book I” – tās pamatā ir Edgara un Jāņa Ločmeļa kopīgi rakstītā pasaka par bērnību, kuru skaņās līdz ar pašu Cīruli uzglezno viņa sapulcētie mūziķi no Latvijas, Itālijas, Dānijas un ASV. Iepazīt šo neparasto multimediālo projektu varējām arī koncertveidolā decembra sākumā VEF Kultūras pilī, ļaujot apjaust, cik gan iespaidīga ir šī jaunā talanta tehniskā varēšana un neizsmeļami bagātīga un pārsteidzoša viņa iztēle.

Dziedātāja Ilze Grēvele-Skaraine skolojusies Varakļānos un Rēzeknē, kā arī Rīgas, Hāgas un Viļņas mūzikas augstskolās. Kaut arī vairākus gadus viņa ir “Collegium Choro Musici Riga” un Rietumeiropā bāzētās “Le Voci delle Grazie” māksliniece, aizvien biežāk Ilzes spožais soprāns uzmanību piesaista tieši solistes ampluā. Jūlija vidū Bauskas pilī notikušajā Kurzemes-Zemgales hercogu Ketleru laika mūzikas un mākslas festivālā “Vivat Curlandia!” spoži izskanēja sievišķības daudzās nokrāsas izgaismojošā Grēveles-Skaraines veidotā programma “La Donna”. Septembra sākumā “Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivālā” izjusti sabalsojoties ar Māra Kupča vadīto baroka orķestri “Collegium Musicum Riga”, žilbinošs bija Ilzes sniegums Georga Frīdriha Hendeļa operas “Uzticīgais gans” koncertuzvedumā. Sekojot diriģenta Māra Sirmā redzējumam, oktobra sākumā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā kopā ar kori “Latvija” jaunās dziedātājas balss krāšņoja Tālivalža Ķeniņa simtgades svinības, bet novembrī ievērību guva mākslinieces pārliecinošais sniegums Riharda Dubras operas “Suitu sāga” pirmizrādē koncertzālē “Lielais dzintars.”

Saksofonists Aigars Raumanis meistarību kaldinājis Rīgā pie latviešu saksofonspēles grandiem Oskara Petrauska un Arta Sīmaņa. Šobrīd viņš mācās Sibeliusa akadēmijā Helsinkos. Gados jaunais mākslinieks, kurš plūcis laurus vairākos vietēja un arī starptautiska mēroga atskaņotājmākslas konkursos, ir uzstājies gan Latvijā, gan kaimiņvalstīs, kā arī Nīderlandē, Vācijā, Horvātijā, Polijā, Čehijā, Šveicē, Grieķijā, Rumānijā. Raumanis aktīvi koncertē ar saksofonu kvartetu “Atomos”, “Baltijas Jūras saksofonu kvartetu” un “Trio Tresensus”. Viņš ir muzicējis vadošo Latvijas orķestru sastāvos, kā arī solista ampluā jau paspējis saspēlēties ar “Sinfonietta Rīga”, Lietuvas Nacionālo filharmonijas kamerorķestri un NBS putēju orķestri. Saksofonista repertuārs ir ļoti plašs, ietverot arī vairākus īpaši viņam rakstītus jaundarbus un pat koncertžanra darbu pirmatskaņojumus. Lai atminamies kaut vai tikai eksplozīvi satricinošo Raumaņa sniegumu “Aģenta Sax” lomā Platona Buravicka koncertā “Plastmasas temperatūra” šā gada februārī Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncertā.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, kuru organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija un VSIA "Latvijas Koncerti" .