Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Seriāls, kas veicināja prāmja “Estonia” katastrofas izmeklēšanas atsākšanu

Redakcija
Redakcija

Pēc sensacionālā seriāla “Estonia – atradums, kas mainīs visu”, kas vēsta par prāmja “Estonia” nogrimšanu 1994. gadā, pirmizrādes Igaunijas premjerministrs Juri Ratas paziņoja, ka igauņi veiks jaunu šīs katastrofas izmeklēšanu. Šajā dokumentālajā seriālā minētie jaunie fakti var pierādīt to, ka prāmī ietriecās zemūdene. Seriāls ir pieejams skatītājiem ekskluzīvi nākamās paaudzes televīzijā Go3!

“Ir jāveic jauns prāmja “Estonia” katastrofas apstākļu tehniskais izmeklējums. Vēlamies, lai patiesība nāk gaismā. Mēs plānojam veikt izmeklēšanu, kas iekļaus tehnisko zemūdens apsekošanu un novēršanu, par ko mēs informējām Somiju un Zviedriju”, sacīja Igaunijas premjerministrs Juri Ratas.

Igaunijas premjerministrs norādīja, ka trīs valstis vienojās par to, ka šoreiz izmeklēšanu vadīs Igaunija. Jaunais pētījums tiks veikts uz 1997. gada gala ziņojuma pamata. Seriāla veidotāji sazinājās ar Igaunijas amatpersonām koronovīrusa izraisītās krīzes sākumā un ziņoja, ka zemūdens filmēšanas laikā uzņemtie materiāli atklāj jaunu informāciju.

Septembrī uzņemto materiālu pārskatīja tehniskie eksperti, kas minēja, ka prāmja borta bojājumi radās no ārpuses gūta trieciena rezultātā nevis iekšējā sprādziena rezultātā. Seriāla filmēšanas komanda nolaidās pie nogrimušā prāmja un atklāja aptuveni 4 m lielu caurumu tā korpusā, ko iepriekš slēpa smiltis. Pašlaik teorija par to, ka šo caurumu radīja Zviedrijas zemūdene, nav apstiprināta. Ja šī teorija izrādītos pareiza, tas būtu lielākais starptautiskais konflikts šajā reģionā.

“Nevaram noliegt, ka šī informācija atklāj jaunu skatu uz katastrofas iemesliem,” sacīja Jorgens Amdāls (Jorgen Amdahl) no Norvēģijas Zinātnes un tehnoloģiju Universitātes Jūras tehnoloģiju fakultātes Trodheimā.

Piecu sēriju dokumentālā seriāla “Estonia – atradums, kas mainīs visu” filmēšanu pasūtīja Discovery Norvēģijas kanāls. Šis seriāls ir pieejams arī nākamās paaudzes televīzijas Go3 skatītājiem no 9. oktobra.

Prāmis “Estonia”, ko 1980. gadā uzbūvēja Vācijas uzņēmums, savu pēdējo braucienu sāka maršrutā no Tallinas uz Stokholmu 1994. gada 27. septembrī plkst. 19.15. Uz prāmja klāja atradās 803 pasažieri un 186 apkalpes locekļi. 28. septembrī prāmim esot aptuveni pusceļā, tas plkst. 0.55 sāka grimt lielo viļņu dēļ, nogrimstot plkst. 02.03. Katastrofa notika Somijas pilsētas Turku piekrastē. Bojā gāja 852 cilvēki, bet izdzīvoja 137. Lielākā daļa mirušo palika iesprostoti grimstošajā prāmī. Uz kuģa klāja atradās 17 valstu pilsoņi. 1997. publicētajā pētījumā, ko kopīgi veica Igaunija, Somija un Zviedrija, tika norādīts, ka ūdens prāmī ieplūda automašīnu novietošanai paredzētā klāja vārtu bojājuma dēļ.