Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Miris gleznotājs Imants Reinholds

Redakcija
Redakcija

Miris gleznotājs Imants Reinholds
Imants Reinholds "Prinča atnākšana", 1987. Kartons, eļļa, 92x72 cm. LMS muzejs


2020. gada 8. jūnijā mūžībā ir aizgājis gleznotājs Imants Reinholds. Imants Renholds 20.gs. 60. gados iekļāvās radošajā kopā, kura ir leģendāra ar satikšanās vietu - kafejnīcu, kas pazīstama ar nosaukumu ”Kaza”. Kafejnīcā pulcējās ar kultūras jomu saistītie, atšķirīgi jūtoši un domājoši jaunie cilvēki, kas savu dzīvi vēlējās plānot iluzori savādāku. Dzejnieks A.Neibārts žurnālā “Avots” (Nr.9, 1987) raksturo šo laiku un dalībniekus: “Un tā sešdesmitajos gados “Kaza” kāpa Rīgas debesīs. Un līdz ar “Kazu” debesīs kāpa “kazlēniņi” Laima Eglīte, Māra Ķimele, Ilze Veitnere, Juris Veitners, Juris Zvirgzdiņš, Imants Reinholds, Juris Pudāns, Imants Kalniņš, Niks Karagodins, Sandris Rotbergs, Ināra Eglīte, Andris Bergmanis, Uldis Bērziņš, Maija Karagodina, Andrejs Ģērmanis, Varis Leikarts, Uldis Leinerts, Aleksandrs Junkers (jr.) un vēl pulka, pulka, pulka citu...”. Kafejnīcas “Kaza” norises un vēsture fiksēta režisores Laimas Žurginas dokumentālajā filmā “Kaza kāpa debesīs” (2019) un pašreiz Talsu novada muzejā eksponētajā Māras Brašmanes foto portretu izstādē “Satiktie”.

Mākslinieks Imants Reinholds 1975. gadā absolvēja Latvijas Mākslas akadēmijas Pedagoģijas nodaļu (šobrīd nepastāv), ar diplomdarbu glezniecībā – “Darbnīcā” (vad. Ed.Kalniņš).
Imants Reinholds bija Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) Jauno mākslinieku apvienībā kopš 1970. gada un LMS biedrs bija no 1983. gada. Rekomendācijas kā LMS biedra kandidātam Imantam Reinholdam izsniedza mākslinieki: M.Rikmane, L.Eglīte, Ē.Gulbe, Ē.Romāne, A.Ģērmanis.

Izstādēs mākslinieks piedalījās no 1974. gada. Gleznotāja darbus regulāri eksponēja LMS rīkotajās “Mākslas dienu” un “Rudens” izstādēs, viņš bija dalībnieks arī izstādē ““Kaza” kāpa debesīs” (1993). Imanta Renholda daiļradi raksturo ekspresīva, krāsas un faktūras kontrastiem bagāta stilistika. Viņš gleznojis pašportretus un portretus, kuros iemūžināti Latvijas kultūras cilvēki (režisore M.Ķimele, fotogrāfs J.Kreicbergs u.c.), personas no kafejnīcas “Kaza” (vijolniece Inta Grīnberga) u.c. Mākslinieks gleznojis arī aktus un no tiem atvasinātas reliģiskas kompozīcijas ar mātes un bērna tēmas atainojumu, darinājis Mazā altāra altārgleznu Kuldīgas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajai baznīcai (1995). Imants Reinholds bija modelis Maijas Tabakas gleznā “Notikums” (1975, LMS muzejs), kurā viņš kopā ar A.Kļaviņu un M.Dāli attēlots inscenējumā pie Vecrīgas kafejnīcas “13 krēsli”.
Imanta Reinholda darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, kā arī privātkolekcijās.

Atvadīšanās no mākslinieka Imanta Reinholda notiks 11. jūnijā, plkst. 10.00, Rīgas kremācijas centra mazajā zālē.

Latvijas Mākslinieku savienība izsaka dziļu līdzjūtību mākslinieka Imanta Reinholda tuviniekiem un kolēģiem.