Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Normāli cilvēki - jaunais kulta romāns iznāk arī latviešu valodā

Redakcija
Redakcija

“Normāli cilvēki” (Normal people) ir mūsdienu pasaules jaunais kulta romāns – īru rakstniecei Sallijai Rūnijai (Sally Rooney) izdevies uzrunāt miljoniem lasītāju, grāmata arī ekranizēta BBC seriālā. Romānu lasa un citē, par to diskutē, lasītāji apspriež varoņu attiecības un rīcības motīvus… Vārdu sakot, šī tiešām ir grāmata, kuru ir vērts izlasīt: gan tāpēc, ka tajā atspoguļotas mīlētāju attiecības, gan tāpēc, ka šie mīlētāji nāk no ļoti atšķirīgām pasaulēm, gan tāpēc, ka tieši Konela un Merianas stāsts ir tas, kurš pamudinājis miljoniem cilvēku lasīt un apspriest šo darbu. Kādas ir cilvēku lielās izvēles mūsdienu sabiedrībā? Ko jaunieši vēlas sasniegt dzīvē?

Savā ziņā romāna centrālie tēli – Konels un Meriana – ir pretnostatīti jau no paša sākuma. Viņš ir veiksmīgs, iederīgs un mīlēts, lai gan nāk no trūcīgas ģimenes. Konela dzīvespriecīgā un mīlošā māte Loreina ir apkopēja milzīgajā mājā, kurā dzīvo bagātā Merianas ģimene. Taču Merianas māte pret saviem bērniem izturas distancēti, meitenes brālis Alans ir vardarbīgs, bet Meriana pati – skolas “izstumtā”. Zināmā mērā Meriana ir kā Holdena Kolfīlda mūsdienu dvīne, bet Konels iemieso “tos, kuri iederas” sabiedrībā. Salija Rūnija brīnišķīgi parāda pretņu pievilkšanos un arī ilgstošu attiecību bezcerīgumu: viens no abiem ir gatavs uz visu, lai tikai būtu “patīkams”, bet otrs nekad nespēs noticēt, ka kādam viņu tiešām vajag. Izcili uzrakstīts romāns par mīlestības izvairīgo dabu, par bailēm un sapņiem, ilgām un izvairību, nodevības skaudrumu un nemīlestības vairogu, aiz kura tiek paslēptas visas dzīves krāsas. Par to, ka ir cilvēki, kuriem nekad nebūs gana, un ir cilvēki, kuriem nekad nepietiks ko otram dot. Par to, ka pusaudža gadu skarbākās izvēles pēc pavisam neilga laika var izrādīties nesvarīgas. Un par to, ka izvēle tomēr ir svarīga. Izklausās dīvaini? Iespējams, taču dzīve vispār mēdz būt savāda – dāvā negaidīto un atņem loloto.

Interesanti, ka lasītāju simpātijas dalās: lielākoties viņi izvēlas mīlēt vienu no varoņiem, nevis abus. Iespējams, tieši šī ir vienkāršākā izpausme Konela un Marianas attiecību neiespējamībai – bet varbūt viņi vienkārši iemieso mūsdienu pasaules alkas pēc vēl viena Romeo un Džuljetas?

Sallija Rūnija, īru rakstniece, ir divu romānu un vairāku stāstu autore. 2018. gadā viņa saņēmusi “Sunday Times/PFD” Gada jaunā autora balvu. Romāns “Normāli cilvēki” ieguvis daudzas nozīmīgas literārās godalgas, tostarp Costa Gada romāna balvu.

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Silvija Brice.