Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Janvāra un februāra kultūras notikumi Latgales vēstniecībā GORS

Redakcija
Redakcija

Gada pirmais mēnesis Latgales vēstniecībā GORS sāksies ar Tajas Bellas (Taya Bell) personālizstādi, bet turpināsies ar Sanktpēterburgas folkgrupas “Otava Yo” ciemošanos, pirmo reizi Latvijā kopā ar teātri “Pežo kunga ceļojošās lelles” spēlējot košo izrādi “Roždestvo”. Mēneša nogalē izskanēs koncertstāsts par Jetti Užāni, ko atklās Elīna Apsīte, bet izspēlēs klavesīniste Ieva Saliete. Februāris ieskanēsies ar trīs starptautiski atzītu latviešu mūziķu apvienību "Xylem Trio" un lielisko Gruzijas dīvu Nato Metonidzi koncertprogrammā “Gruzijas noskaņas Kančeli mūzikā”, bet mēneša noslēgumā viens no gada gaidītākajiem notikumiem Latgalē – nu jau desmitā Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks” balvu pasniegšanas ceremonija.

JANVĀRIS 2018

Ziemassvētku sajūtu koncerts “Debess Dārzos”
Sestdiena, 6. janvāris 19.00, Lielā zāle 10,00–20,00 €
Dziedātājas Ievas Kerēvicas un unikālā latviešu kontrtenora Sergeja Jēgera Ziemassvētku sajūtu koncertu programmu “Debess Dārzos”, kur viņu eņģeļa balsu duets priecēs Latvijas klausītājus. Šis ir otrais gads, kad sirsnīgais duets ienesīs prieku un gaišumu klausītāju sirdīs Latvijā. Šī gada koncerta programmā akadēmiskās mūzikas smalkās līnijas savīsies ar džeza temperamentu. Koncertos skanēs komponista Madara Kalniņa kompozīcijas.

Traģikomiska dziesmuspēle “Tobāgo!”. Papildizrāde
Trešdiena, 10. janvāris 19.00, Lielā zāle 12,00–20,00 €
Atzīmējot vairākus ievērojamus gadskaitļus: komponista Ulda Marhileviča 60 gadu jubileju, dzejnieces un dramaturģes Māras Zālītes 65 gadu jubileju, kā arī vairāku aktieru jubilejas, un 15 gadus kopš abu autoru traģikomiskās dziesmuspēles „Tobāgo!" pirmizrādes Dailes teātrī, izrādes atjaunotā versija vēlreiz iepriecinās arī rēzekniešus un Rēzeknes viesus. Pie klavierēm pats izrādes mūzikas autors – Uldis Marhilevičs.

Tikšanās ar mākslinieci Taju Bellu (Taya Bell)
Sestdiena, 13. janvāris 16.30, Mākslas galerija, bezmaksas
No 9. janvāra līdz 22. februārim Latgales vēstniecības GORS Mākslas galerijā būs skatāma Kazahstānā dzimušās, bet Rīgā dzīvojošās mākslinieces Tajas Bellas personālizstāde, kas būs viņas pirmā ienākšana Latvijas mākslas dzīves apritē. Studējusi mākslu Kazahstānā un Itālijā. Bellas daiļradē vērojama holandiešu, krievu un itāļu meistaru ietekme. Viņas mākslas darbus caurstrāvo arī aizraušanās ar ģeniālo Marku Šagālu. Tajas gleznas ataino ebreju un kristiešu tradīcijas, kā arī sievietes, mātes, mākslinieces ikdienas gaitas.

“Otava Yo” un teātra “Pežo kunga ceļojošās lelles” izrāde “Roždestvo“
Sestdiena, 13. janvāris 18.00, Lielā zāle 13,00–19,00 €, GORS
Izrāde ir vizuāli košs un muzikāli krāsains stāsts visai ģimenei par Ziemassvētkiem. Tās pamatā ir kristiešu tradīcijas un krievu tautasdziesmas. Izrādes varoņi ir Jaunava Marija, Jāzeps, Austrumu gudrie, enģelis un citi Ziemassvētku stāsta tēli. Grupa “Otava Yo” atskaņos savu versiju sen zināmām krievu Ziemassvētku dziesmām, uz skatuves izmantojot dūdas, vijoles, stabules un kokles, savukārt teātra “Pežo kunga ceļojošās lelles” aktieri uzburs neatkārtojamu svētku gaisotni ar dejām un maskām. Visas maskas ir mākslas darbi, kas izpildīti oriģinālā tehnikā un ir 2 metrus augstas.

Koncertstāsts “Jettes dienu grāmata“
Sestdiena, 20. janvāris 18.00, Mazā zāle 7,00–9,00 €, GORS
Koncertstāsts būs par Jetti Užāni – leģenāro Cimdu Jettiņu – cimdu adītāju, filozofi, stāstnieci, sievieti, kas visu savu dzīvi ir pavadījusi invalīdu ratiņos un uzvarējusi savu likteni. Koncertstāstā “Jettes dienu grāmata“ savīsies Elīnas Apsītes lasītās Jettes dienasgrāmatas lapaspuses un klavesīnistes Ievas Salietes izspēlētie latviešu komponistu, Riharda Dubras un Pētera Vaska, un pasaules klasiķu – Johana Sebastiāna Baha un Fransuā Kuperēna skaņdarbi.

Jāņis Skutelis. Stāvizrāde “Atkal“
Sestdiena, 27. janvāris 19.00, Lielā zāle 7,00–10,00 €
Latgales vēstniecībā GORS ar savu jaunāko stāvizrādi “Atkal“ uzstāsies komiķis, aktieris un režisors Jānis Skutelis. Kā skaidro Jānis Skutelis, šī izrāde būs labāka par iepriekšējām. Atkal. Kopš 2009. gada Jānis Skutelis gandrīz katru gadu aktīvi veido stāvizrādes (stand-up comedy), no kurām populārākās – “Politika” (2015), “Viens” (2014), “Splendid” (2013), “Optimistika” (2012) un “Paranoja” (2011).

FEBRUĀRIS 2018

Izrāde bērniem “Kā kļūt par varoni?“
Ceturtdiena, 8. februāris 18.00, Mazā zāle 5,00–7,00 €, GORS
Trīs trušiem ir apnicis baidīties un drebēt kā apšu lapām. Viņi ir nolēmuši kļūt par varoņiem. Bet kas ir varonis? Un vai viegli par tādu kļūt? To uzzināsiet, atnākot uz izrādi bērniem un vecākiem “Kā kļūt par varoni?" Režisors: TV seriāla “Sirdsmīļā Monika“ un humora raidījuma “Anekdošu šovs“ režisors Armands Ekštets.

Kaspars Zemītis. Koncertprogramma “Vētra klusumā“
Sestdiena, 10. februāris 18.00, Lielā zāle 12,00–25,00 €
Februāris ir Latvijā pazīstamā akustiskās ģitāras meistara Kaspara Zemīša dzimšanas dienas mēnesis, kuru mākslinieks atzīmēs, izdodot savu otro albumu “Vētra klusumā”. Koncertā izskanēs skaņdarbi no jaunā albuma “Vētra klusumā” un ne tikai, jo daudzu gadu laikā ir izveidojušās veiksmīgas muzikālās sadarbības ar citiem mūziķiem. Rēzeknē kopā ar mākslinieku muzicēs īpašais viesis – solists Daumants Kalniņš, padarot koncertu par unikālu māksliniecisku vienību.

Guntis Kuzma un Baltijas Akadēmiju orķestris
Svētdiena, 11. februāris 16.00, Lielā zāle 5,00–7,00 €
Lai daudzinātu savu valstu simtgades, Baltijas Akadēmiju orķestrī (BAO) apvienojušies talantīgākie jaunie mūziķi no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas un Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas. Koncertprogrammā būtisks akcents likts uz Baltijas komponistu mūziku, ar izvēlēto repertuāru uzsverot orķestra reģionālo piederību un klausītājos sekmējot interesi par Baltijas komponistu mūziku, par kopējo un atšķirīgo, par paralēlēm un krustskarsmēm. Diriģents Guntis Kuzma. Programmā: Mikalojs Konstantīns Čurļonis – simfoniskā poēma "Mežā", Pēteris Vasks – "Lauda", Pēteris Čaikovskis – fantāzijuvertīra "Romeo un Džuljeta", Edvards Elgars – "Variācijas par paša tēmu" ("Enigma").

Aija Andrejeva. Jaunā albuma koncerts “Mēs pārejam uz Tu“
Trešdiena, 14. februāris 19.00, Lielā zāle 10,00–18,00 €
14. februārī ar koncertu Rēzeknē sāksies dziedātājas Aijas Andrejevas jaunā albuma “Mēs pārejam uz Tu” prezentācijas koncerti, kuros tiks izdzīvotas un izspēlētas dziesmas gan no jaunā albuma, jaunu krāsu un skanējumu iegūs jau zināmās un klausītāju iemīļotās Aijas dziesmas.

Nato Metonidze un “Xylem Trio“ koncertprogramma “Gruzijas noskaņas Kančeli mūzikā“
Sesdiena, 17. februāris 18.00, Lielā zāle 9,00–15,00 €, GORS
Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē viesosies gruzīnu dīva Nato Metonidze un starptautiski atzītu latviešu mūziķu apvienība “Xylem Trio” koncertprogrammā “Gruzijas noskaņas Kančeli mūzikā”. Nato Metonidzes balss spēj līdz sirds dziļumiem aizkustināt klausītāju un atklāt gruzīnu tautai piemītošās skumjas un spēku, piedāvājot koncertprogrammu, kuras pamatā ir pasaules slavenā gruzīnu komponista Gijas Kančeli kino un teātrim rakstītā mūzika.

Latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks 2017“
Svētdiena, 25. februāris 16.00, Lielā zāle 5,00, GORS
25. februārī jau desmito reizi tiks pasniegtas Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks”. Tā ir vienīgā balva, kas īpaši izceļ un godina sasniegumus un paveikto latgaliskās kultūras dzīvē. Ceremoniju ar priekšnesumiem kuplinās Latvijā zināmi latgaliski dziedoši mūziķi un apvienības – grupa “Bez PVN”, apvienība “Latgalīšu reps”, grupa “Unknown Artist”, Guntra Kuzmina un Rēzeknes novada vokālā studija “Skonai” un citi mākslinieki.

CITI 2018. GADA PAVASARA NOTIKUMI

Eduarda Rozenštrauha simtgades jubilejas koncerts “Bij‘ vasara toreiz tik zaiga“
Piektdiena, 2. marts 19.00, Lielā zāle 10,00–18,00 €
2018. gadā leģendārajam, daudzu latviešu iemīļoto dziesmu autoram un izpildītājam Eduardam Rozenštrauham apritētu 100, tādēļ, godinot izcilā ziņģu meistara piemiņu, notiks Eduarda Rozenštrauha simtgades jubilejas koncerts. Koncertā izskanēs gan visiem labi zināmās dziesmas “Zilais lakatiņš”, “Vecās likteņdzirnas” un daudzas citas līdzi dziedamas dziesmas, gan arī mazāk dzirdētas melodijas. Koncertā piedalīsies: Normunds Rutulis, Dainis Skutelis, Anmary, Normunds Zušs, Kristīna Zaharova, Atis Auzāns un Oranžo meiteņu trio – Anita Levša, Olga Stupiņa un Inta Gudovska.

Ģitāru virtuozu “Stephan Joscho Trio“. Koncertprogramma “Gypsy swing“
Sestdiena, 3. marts 18.00, Mazā zāle 10,00–15,00 €, GORS
Par Džošo Stefanu saka, ka viņš reprezentē gypsy jazz ģitārspēles tradīciju nākotni; un virtuozi dara to kopā ar vēl diviem mūziķiem - savu tēvu Gunteru Stefanu (ritma ģitāra) un Maksu Šafu (kontrabass). Džošo Stefans ir vācu džeza ģitārists, kura sirdij vistuvākais ir tieši gypsy jazz. Iedvesmojies no viena no pirmajiem plašāku atzinību guvušajiem Eiropas džeza mūziķiem Džango Reinharda, uzsāka ģitārspēli jau sešu gadu vecumā.

Gidons Krēmers, “Kremerata Baltica“ un Georgijs Osokins. Koncerprogramma “Zudušā laika prelūdijas“
8. marts 19.00, Lielā zāle 7,00–16,00 €
Pirmo reizi Latgales vēstniecībā GORS ar pirmatskaņojumu viesosies viens no 21. gadsimta ievērojamākajiem mūziķiem – vijolnieks Gidons Krēmers. Koncerta pirmajā daļā izskanēs izcilā 20. gadsimta komponista Mečislava (Moiseja) Veinberga 24 prelūdijas čellam solo. 2. daļā pirmo reizi uz vienas skatuves satiksies Gidons Krēmers un jaunais, pasaules slavu guvušais mūziķis Georgijs Osokins. Abu sniegumā skanēs Frederika Šopēna Trio solminorā. Koncerta noslēgumā “Kremerata Baltica“ solistu sniegumā izskanēs 19. gadsimta romantiķa Fēliksa Mendelszona Oktets Mibemol mažorā.

Teātra izrāde “Lēdija“. Anastasija Voločkova (Krievija)
Sestdiena, 10. marts 18.00, Lielā zāle 19,00–33,00 €, GORS
Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē viesosies Krievijas teātra izrāde “Lēdija”, kurā galveno lomu atveidos šarmantā balerīna Anastasija Voločkova. Šis stāsts viegli humoristiskā un intriģējošā veidā apgriež kājām gaisā pazīstamo mītu par skulptoru Pigmalionu, kura mīlestības spēks atdzīvināja mākslinieka izveidoto marmora statuju. Izrāde krievu valodā.

Jubilejas koncerts “Olgai Dreģei 80“
Svētdiena, 18. marts 18.00, Lielā zāle 12,00–25,00 €
2018. gada martā 80 gadu jubileju svinēs izcilā un leģendārā Dailes teātra aktrise Olga Dreģe. “Koncerts būs kā saruna par piedzīvoto, pārdzīvoto sapni – no pagātnes līdz šodienai,“ ieskicē māksliniece. Koncertos sev līdzās uz skatuves O. Dreģe aicinās savus skatuves partnerus no neskaitāmajām filmām un teātra izrādēm, kas šajos gados nospēlētas. Koncerta laikā uz lielā ekrāna tiks demonstrēti fragmenti no nozīmīgākajām kinofilmām un teātra izrādēm, kurās gaviļniece piedalījusies.

“Ballet Hispanico“ (Ņujorka). 23. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls
Sestdiena, 24. marts 18.00, Lielā zāle 12,00–20,00 €, GORS
24. martā Latgales vēstniecībā GORS viesosies latino stila profesionālā baleta trupa "Ballet Hispanico" (Ņujorka, ASV). Mākslinieciskā vadītāja Eduardo Vilaro vadītā baleta kompānija “Ballet Hispanico“ ir vadošā latino dejas kompānija pasaulē. Latvijas skatītājiem “Ballet Hispanico“ prezentēs trīs iestudējumus: “Linea Recta“, “Danzón“ un “Con Brazos Abiertos“.

LNSO un solisti. Koncertprogramma “Bahs un Forē. Miera formula“
Sestdiena, 31. marts 18.00, Lielā zāle 7,00–15,00 €, GORS
Lieldienu Klusajā sestdienā līdzās Baha tētiņa korāļiem un fūgām izskanēs Forē izteikti franciskais Rekviēms solobalsīm, korim, orķestrim un visai pasaulei. Gregoriski noteikts, cilvēciski skarošs, eņģeliski maigs. Solisti: Gunta Gelgote – soprāns, Latvijas Radio koris, Johanness Helds – baritons, Diriģents – Andris Poga. Programmā: Johans Sebastiāns Bahs, Gabriels Forē Rekviēms.

Jaunā Rīgas teātra viesizrāde “Peldošie – ceļojošie“
Piektdiena, 6. aprīlis 18.00, Lielā zāle 15,00–21,00 €, GORS
Latgales vēstniecībā GORS būs skatāma pēc Mihaila Kuzmina romāna motīviem iestudētās teātra izrādes “Peldošie – ceļojošie“ 1. daļa. Izrāde atspoguļo Krievijas impērijas galvaspilsētas avangardiskākās kultūras bohēmas dzīvi starp divām 20. gs. sākuma revolūcijām – mīlas trīsstūri, četrstūri un piecstūri. Režisors Vladislavs Nastavševs. Izrādē piedalās vadošie Jaunā Rīgas teātra aktieri.

Inese Galante. Koncertprogramma “Ar mīlestību no Inese Galantes!“
Piektdiena, 13. aprīlis 18.00, Lielā zāle 10,00–15,00 €, GORS
Inese Galante kā izcila vokāliste un jauno talantu patronese dāvina Latvijai 100 gadu jubilejā jaunu koncertprogrammu “Ar mīlestību no Ineses Galantes!”. Koncertā skanēs skaistāko operu mīlas ārijas un mūzikas skaņdarbi. Kopā ar Inesi Galanti un visu iemīļoto talantīgo pianistu Aivaru Kalēju šajā koncertā piedalīsies arī Ineses Galantes talantu konkursa laureāti – vokālisti un mūziķi. Koncerta programmu kuplinās Rēzeknes kamerorķestris diriģenta Jāņa Stafecka vadībā.

“Musiqq“. Labāko dziesmu programma
Piektdiena, 20. aprīlis 19.00, Lielā zāle 15,00–19,00 €, GORS
20. aprīlī uz Latgales vēstniecības GORS Lielās skatuves ar labāko dziesmu programmu uzstāsies grupa "Musiqq". Grupas pamatsastāvā darbojas divi liepājnieki – Marats Ogļezņevs un Emīls Balceris, kuri raksta, sacer, producē un aranžē savas dziesmas paši. “Musiqq“ ir izdevuši trīs ierakstu albumus: “Šī ir tikai mūzika”, “Vēl viena mūzika” un "Silta Sirds".

Muzikāla izstāde. Koncertcikla “Latvijas gredzens” koncertuzvedums “Vidzemes gredzens”
Sestdiena, 21. aprīlis 18.00, Lielā zāle 4,00–13,00 €, GORS
Vidzeme – Latvijas nacionālās kultūras sakņu un simbolu dzimšanas vieta. Valsts karoga un Himnas šūpulis, gara gaismas – izglītības aizsākšanās un Dziesmu svētku pirmsākums. Latviešu pašapziņas un patriotisma mošanās vieta. Piedalās: Latvijas Radio koris, solisti. Muzikālais vadītājs un diriģents: Sigvards Kļava. Izstādes veidotāji: Guna Kalnača, Jānis Mitrēvics, "Dd studio".

Lielkoncerts “Latvijas komponisti Latvijas simtgadei“
Sestdiena, 28. aprīlis 18.00, Lielā zāle 7,00–15,00 €, GORS
Programmā izskanēs labākās no 70 komponistu dziesmām, kas tapušas Māra Sirmā rosinātā projektā "Latvijas komponisti Latvijas simtgadei". Piedalās: VAK “Latvija”, Latvijas Radio koris, Rīgas kamerkoris “Ave Sol”, kā arī citi Rīgas un Latvijas kori.
Pasākumu programma var tikt papildināta un precizēta. Norāde “GORS” – pasākumi, kurus rīko SIA “Austrumlatvijas koncertzāle” un uz kuriem ir spēkā GORS Kultūras vēstnieku programmas piedāvājumi.

Biļetes: Latgales vēstniecības GORS, “Biļešu Paradīze”, “Biļešu Serviss”, “eKase“ sistēmās un GORS
Saziņai: Latgales vēstniecība GORS Rēzekne, Pils iela 4. Tālr.: +371 64633303.