Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:325, Did:0, useCase: 3


Lekciju cikls par vēsturisko ēku mantojumu “Koka arhitektūras centrā” oktobrī

Redakcija
Redakcija

Ar trim lekcijām oktobrī Kalnciema kvartāla “Koka arhitektūras centrā” notiks izglītojošu lekciju cikls par vēsturisko ēku mantojumu un saglabāšanu. Īpaši šoreiz vērsīsim uzmanību mūsdienu interjera veidošanai vēsturiskā ēkā un apskatīsim, kā izvērtēt kultūrvēsturisko ēku tehnisko stāvokli un praktiski rīkoties ar saprātīgu un taupīgu pieeju ēku atjaunošanā, restaurācijā un uzlabošanā. Lekcijas vadīs Juris Zviedrāns, celtniecības arheologs un Tāšu muižas saimnieks.

7. oktobrī lekcija "Mūsdienu interjers vēsturiskā ēkā", sākums plkst. 18.30
Lekcijā apskatīsim mūsdienu interjera veidošanu vēsturiskā ēkā izvērtējot kvalitātes, kas ir saglabājušās vai slēptas. Tās ir grīdas un to apdare, sienu krāsojuma veidi, durvis, logi apkure utt.
Sākumā vērsīsim uzmanību uz vēsturisku elementu atpazīšanu, jo katrā ēkā un interjerā jau ir ielikts konkrēts kods, ko ne vienmēr katrs no mums redz vai izprot. Šis kods pasaka, ko vajadzētu un ko nevajadzētu darīt. Mūsdienās zinoši arhitekti un interjeru dizaineri, atjaunojot vēsturiskās ēkas, rūpīgi izvērtē visu, kas noticis ar celtni un šo informāciju izmanto jaunas iekštelpas sakārtošanai vai radīšanai. Mēs centīsimies atpazīt vērtības, izprast ēkas vai telpas kodu un virtuāli – iedomās, veidot šo telpu konkrētā cilvēka vajadzībām.

14. oktobrī lekcija "Izglāb namu I", sākums plkst. 18.30
Lekcijā apskatīsim, kā izvērtēt kultūrvēsturisko ēku tehnisko stāvokli, kam pievērst uzmanību un kas ir būtiskākais. Mēģināsim atpazīt un izprast attiecīgos laikos būvētās konstrukcijas, neizmantojot destruktīvās metodes. Vēsturiska būve ir konstrukcija ar apdari – skelets, miesa un āda. Ne vienmēr ir zināms, kas un kādā kvalitātē “slēpjas” zem apdares. Mēģināsim atpazīt un izprast attiecīgos laikos būvētās konstrukcijas, neizmantojot destruktīvās metodes. Tikai saprotot, no kā un kā būvēta ēka, ir iespējams plānot tālākās darbības. Vai ir iespējams uzlabot, bet varbūt ir jāsadzīvo ar vēsturisko ēku.

21. oktobrī lekcija "Izglāb namu II", sākums plkst. 18.30
Lekcijā apskatīsim kompleksu pieeju kulturvēsturiskas ēkas atjaunošanā, izvērtējot iespējas uzlabot ēkas tehnisko stāvokli un dzīves telpu. Apskatīsim siltuma zuduma novēršanas iespējas (siltināšanu) un apkuri vēsturiskā celtnē. Noslēdzošajā lekcijā tiks apskatīta praktiska rīcība ar saprātīgu un taupīgu pieeju ēku atjaunošanā, restaurācijā un uzlabošanā, sākot ar filozofiju un beidzot ar jau realizētiem piemēriem. Sāksim ar dokumentāciju un turpināsim ar materiāliem, metodēm un apsaimniekošanu.

Juris Zviedrāns izpētes jomā strādā kopš 1989. gada un specializējas koka konstrukciju (jumti, torņi u.c.) un koka ēku pētniecībā. Pētnieks dzīvo vēsturiskā ēkā – Tāšu muižā, kas ir kultūras piemineklis, kuru pats atjauno.

Biļetes pieejamas bilesuparadize.lv.

Lekcijas atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.