Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:344, Did:0, useCase: 3


7 veidi, kā atjaunot saikni ar dabu

Redakcija
Redakcija

Mūsdienās, kad vairāk nekā puse pasaules iedzīvotāju mīt pilsētās, cilvēki ir zaudējuši saikni ar dabu. Taču ir zinātniski pierādīts, ka daudz uzturoties ārpus telpām, mēs kļūstam veselāki, laimīgāki un pat gudrāki.

Televīzijas kanāls "National Geographic" saistībā ar jauno raidījumu "Dabas aicinājums" ir apkopojis ieteikumus, kas ikvienam palīdzēs atrast ceļu atpakaļ pie dabas.

Pārvietojies senču garā

Vienkāršākais veids, kā atgūt saikni ar dabu, ir pārvietoties tā, kā to darīja mūsu senči, kuriem nebija motorizētu transporta līdzekļu. Dodies pārgājienā, izjādē ar zirgu, garā pastaigā vai kāp kalnos.

Dod dabai mājvietu

Pilsētvidē nav daudz vietu, kur savvaļas dzīvnieki varētu atrast pajumti un iedzīvoties. Palīdzi dabai, dodot tai mājvietu. Piemēram, izgatavo un ierīko savā dārzā vai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pagalmā putnu barotavu vai būrīšus.

Mosties kopā ar dabu

Kad esi pamodies, atver logu un pastāvi pie tā. Palūkojies ārā un sajūti dabas skaistumu. Ieelpo krāsas, formas, faktūras un skaņas. Pavēro debesu toni, mākoņu formas un ieklausies putnu skaņās.

Apmeklē mežonīgas vietas

Lai gan pastaiga parkā ir jauka lieta, atlicini laiku, lai apmeklētu mežonīgākas vietas, kur var vērot dabas ekosistēmu daudzveidību. Dodies garā pastaigā dabas rezervātā vai mežā. Apstājies vismaz 10 minūtes, lai pavērotu apkārtni. Mēģini ieraudzīt vāveri vai putnu, kādu agrāk neesi manījis, vai vienkārši lūkojies dabas ainavā un ieklausies meža skaņās.

Vēro saullēktu vai saulrietu

Saules lēkta vai rieta vērošana ik pa laikam ir lielisks veids, kā sajust dienas un gadalaika ritmu. Lai redzētu saullēktu rudens un ziemas mēnešos nevajag agri celties!

Seko zvēru pēdām

Sekošana zvēru pēdām ir aizraujošs veids, kā pavadīt laiku pie dabas un sajust dzīvnieku klātbūtni. Lai gan tev var nelaimēties ieraudzīt dzīvnieku, kura pēdām tu seko, ir iespējams noskaidrot, cik sen pa šo ceļu zvērs ir gājis, un tas rada lielisku sajūtu. Visbiežāk iespējams uziet lapsu, āpšu un vāveru pēdas, un daļa šo meža iemītnieku, visticamāk, mājo pavisam netālu no tavas dzīves vietas.

Ienes dabu savā mājoklī

Iegādājies istabas augus, ievies vāzi svaigiem ziediem, novieto ar gliemežvākiem vai smiltīm pilnu trauku savā dzīvojamajā istabā vai izveido priedes čiekuru kolekciju.