Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:324, Did:0, useCase: 3


Parastā kalme tautas medicīnā

Redakcija
Redakcija

Kalmes pazīstam arī zem nosaukuma skalbes un tās ir bieži sastopamas purvainās piekrastes pļavās un ūdenstilpņu tuvumā, kur to sazarotie sakneņi ir cieši sapinušies savā starpā un ar sīkām saknītēm iesakņojušies dūņainajā augsnē. Tās aug arī ūdenī, paceļot virs tā savas zobenveida lapas, zied ar dzeltenzaļiem ziediem no maija līdz jūlijam. Sakneņus ārstnieciskiem nolūkiem ievāc pavasarī vai vēlu rudenī un pat ziemas sākumā, kad tie vieglāk pieejami.

Sakneņus izrok, rūpīgi nomazgā, nogriež piesaknes un lapas un sagriež apmēram 20 garos gabalos. Resnākos sakneņus pārgriež arī gareniski un žāvē līdz 40 grādu temperatūrai. Sakneņu iegūšanu no vienas un tās pašas audzes ieteicams veikt ne biežāk kā 5-8 gados, lai neiznīcinātu augu, jo tas vairojas tikai ar saknēm. Drogai var iegūt divu veidu sakneņus – mizotus un nemizotus. Ja vēlas iegūt mizoto drogu, tad sākumā sakneņus vairākas dienas vītina nojumēs vai šķūņos, tad noņem no tiem korķa kārtu un turpina žāvēt. Taču mizota droga satur mazāk ēteriskās eļļas. Drogai ir spēcīga, aromātiska smarža un rūgti vircota garša. Izžāvētu drogu jāglabā no mitruma, jo tā ir higroskopiska un ātri var sapelēt. To var uzglabāt līdz 3 gadiem.

Kalmju sakneņi satur ēterisko eļļu, kurā ietilpst apmēram 36 sastāvvielas. Tāpat tie satur rūgtvielas, miecvielas, cieti, cukuru, C vitamīnu un fitoncīdus.

Sakneņu novārījumu, tinktūru un pulveri lieto ēstgribas veicināšanai pie gremošanas traucējumiem, kuņģa un divpadsmitpirkstu čūlas ārstēšanai, žults sekrēcijas veicināšanai, un arī kā sāpju remdinošu un centrālo nervu sistēmu tonizējošu līdzekli. Sakneņu uzlējumu lieto mutes un kakla skalošanai, ārīgi – peldēm un mutes dobuma skalošanai.

KalmeTautas medicīnā lieto sakneņu novārījumu kuņģa un zarnu trakta slimību, caurejas, anēmijas, žultspūšļa, nieru slimību ārstēšanai, kuņģa sulas sekrēcijas samazināšanai, gāzu novadīšanai un menstruālā cikla traucējumu novēršanai. Sakneņu pulveri dzer pret žagām. Ārīgi peldēm lieto podagras, rahīta, skrofulozes, ārstēšanai, strutojošu brūču apkaisīšanai lieto sakneņu pulveri. Sakneņu novārījumu lieto galvas mazgāšanai, lai stiprinātu matu saknes, kā arī mutes dobuma skalošanai.

Novārījumu gatavo,: ņemot 30g (4 ēdamkarotes) drogu uz litru ūdens. Tējai ņem 1 tējkaroti drogas uz glāzi ūdens, vāra 5-10 minūtes un dzer siltu pirms ēšanas pa pusglāzei 3-4 reizes dienā.


Autors: Lauma Vankova.
dabasspēks.com