Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


5 lietas, ko šovasar iemācīt savam bērnam

Redakcija
Redakcija

Lai gan bērniem ir jāļauj vasarā garlaikoties, izbaudīt brīvību un to, kas viņiem vislabāk patīk, tomēr nenāks par sliktu, ja vecāki padomās, ko lietderīgu var saviem bērniem piedāvāt, ko jaunu iemācīt, kādu dzīvē noderīgu pieredzi sniegt.

Bērni vislabāk mācās tieši ģimenē un no tuvinieku piemēra. Kāpēc gan šajā vasarā neielikt savos bērnos pamatus dažām dzīvē noderīgām prasmēm? Idejas iesaka bērnu preču veikals “XS Rotaļlietas”.

Spēlēt galda spēles

Tas, ka galda spēles attīsta domāšanu, intelektu un stratēģisku domāšanu, nav nekāds noslēpums. Galda spēles bijušas populāras vienmēr, bet mūsdienās ar tām konkurē modernās tehnoloģijas. Ja jūsu mājā galda spēļu vēl nav un neviens ar tām neaizraujas, tad vasara var būt labs laiks, kad to sākt darīt. Vasaras negaisi un lietainās dienas, kad laiks jāpavada istabā, var būt ideāli piemēroti, lai iepazītu puzles, konstruktorus, erudīcijas spēles, stratēģijas bērniem, kas ļaus attīstīt savu prāta potenciālu, sadarbošanos un arī sacensību kultūru. Galda spēles pieejamas lielā daudzveidībā, katrai gaumei un dažādiem vecumiem.

Galda spēles pat var palīdzēt apgūt matemātiku, dabas zinātnes, svešvalodas, ģeogrāfiju, latviešu valodu un citus mācību priekšmetus, kas bērniem varbūt sagādā grūtības.

Doties pārgājienos

Būšanas svaigā gaisā un pie dabas nekad nevar būt par daudz. Šajā vasarā parādiet bērniem, cik interesanti un aizraujoši var būt pārgājieni. Tos var izplānot tik dažādos maršrutos, iekļaut interesantus apskates objektus, iekļaut nakšņošanu, zupu uz ugunskura, zvaigžņu vērošanu un citas aizraujošas lietas, kas bērniem noteikti ir jāpiedzīvo. Tās ir tradīcijas un intereses, kurām jārodas ģimene.

Palīdzēt līdzcilvēkiem

Ikdienas steigā aizmirstam par līdzcilvēkiem, iecietību, palīdzīgas rokas sniegšanu tiem, kuriem tas ir vajadzīgs. Sniedziet bērniem noderīgu dzīves mācībstundu un kopā izdariet kaut ko labu, negaidot par to atalgojumu.

Ko varat darīt? Palīdzēt dzīvnieku patversmē, aiznest produktus sirmgalvim, atdot mantas, ko nelieto, tiem, kam tās ir vajadzīgas, sakopt piegružotu teritoriju utt. Paskatoties apkārt, var ieraudzīt, kur sniegt palīdzīgu roku. Bērniem tas mācīs cilvēcību, līdzjūtību, nesavtību. Kā arī pašiem pieaugušajiem tas ir jāpraktizē.

Šķirot atkritumus

Nekad nav par agru iesaistīt bērnu mājsaimniecībā un mācīt atbildīgu rīcību pret mūsu planētu. Bērni ļoti labi uztver lietas, ko pieaugušajiem reizēm grūti ieskaidrot. Atkritumu šķirošana ir viena no tām. Būsiet pārsteigti, cik ātri bērns sparatīs, kas un kāpēc jādara. Tādā veidā varat mazu daļu mājas pienākumu nodot viņa pārziņā. Tas vairos atbildības sajūtu, sniegs ieguldījumu ģimenē. Noskaidrojiet, kur ir tuvākie šķirošanas konteineri, izveidojiet mājās konteinerus katram atkritumu veidam. Dariet to kopā!

Rīkoties ar naudu

Arī naudas lietām nekad nav par agru. Lai gan tā ir mācība mūža garumā, jāsāk jau agrā bērnībā. Atbildība un cieņa pret naudu, tās apzinīga un jēgpilna tērēšana, tēriņu plānošana, krāšana kādam mērķim. To visu var bērnam mācīt jau no pirmsskolas vecuma. Varat bērnu iesaistīt pārtikas produktu iegādē vai mudināt krāt naudu kādam mērķim.