Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Padomi, kā uzlabot garastāvokli un uzveikt depresiju

Skumju un depresijas pamatā ir serotonīna - laimes hormona - samazināšanās organismā. Lai arī tumšie rudens un ziemas mēneši, kad biežāk jūtamies nomākti, tikai tuvojas, tad dažādu, visbiežāk krīzes radītu iemeslu dēļ, jūtamies ne tik dzīvespriecīgi un enerģijas pārpilni, kā gribētos. Kā pašam ar to cīnīties?

Kā atpazīt depresiju?

-Ir nogurums, kaut arī diena nav bijusi pārāk smaga.
-Bez īpaša iemesla sabojājas garastāvoklis, notiek krasas garastāvokļa maiņas.
-Parādās raudulība.
-Pēkšņi nevar visu labi atcerēties.
-Gribas saldumus. Pazudusi sāta sajūta, notiek pieņemšanās svarā.
-Pazudusi ēstgriba, iesākas svara zudumi.
- Liekas, ka neviens neuzklausa, nesaprot un neatbalsta.
-Ir sāpes kuņģī, caureja vai aizcietējumi.
-Ir neskaidras izcelsmes galvassāpes.
-Moka bailes, ka notiks kas ļauns un ka neko nevar paspēt.
-Ir dusmu lēkmes par to, ka nekas nenotiek tā, kā vēlētos.
-Zūd enerģija, dzīvesprieks.

Ja šajā sarakstā atpazīsti vismaz trīs lietas, kas tevi ir piemeklējušas, tad ir iemesls bažām par depresijas tuvošanos vai pat klātbūtni.

Kā ar to cīnīties? Palīdzi pats sev un izmēģini 10 pašpalīdzības soļus!

1. Klausies mūziku, kas tev tik tiešām patīk. Vienlaicīgi mēģini pārdomāt, kāda ir tava pašreizējā dzīves situācija, un paraugies uz to no pozitīvās puses. Kas dzīvē ir tāds, kas tev šķiet vērtīgs un svarīgs? Piemēram, bērni, vecāki, labi draugi, suns utt. Ja ir vēlēšanās, var to pierakstīt.

2. Pamēģini būt laipns pret kādu, vislabāk nepazīstamu cilvēku. Ir pārliecinoši pierādīts, ka tad, kad cilvēks jūtas nomākts, laipna rīcība uzlabo garastāvokli un ļauj justies pilnvērtīgākam.Tam nav jābūt nekam lielam, piemēram, pasmaidi garāmgājējam vai palīdzi jaunai māmiņai ar bērnu, pieturot durvis, tikt veikalā.

3. Atceries cilvēkus, kas tev ir tuvi un labvēlīgi, - tuviniekus vai draugus. Tomēr netiecies pēc tiem, kas tevi cenšas pamācīt un kritizēt vai nomāc ar savu uzvedību. Būtībā tādos brīžos der padomāt, kas ir tuvie cilvēki, ar kuriem tu patiesi jūties labi. Jātiekas tika ar tiem, kas ir atvērti, ar kuriem kopā ir ērti, un laiks paskrien nemanot.

4. Noteikti ir kaut kas tāds, kas tevi aizrauj vai ir aizrāvis tik stipri, ka pat laiks apstājas, viss apkārt pazūd un tu vari izjust mirkli. Vienalga, vai tā ir grāmata, mūzika, sporta nodarbības, peldēšanās vai kas cits - to noteikti vajag uzsākt un izbaudīt.

5.Serotonīna veidošanos pastiprina arī fiziskā aktivitāte. Tomēr ir viens bet – vēlams darīt tikai to, kas patīk. Ja patīk uzkopt māju, tas der, ja nepatīk peldēt, tas neder. Ja patīk dejot, tas der ļoti labi, sevišķi, ja dejošanu apvieno ar mīļāko dziesmu klausīšanos. Staigāšana arī ir laba fiziskā slodze. Galvenais – iekustināt savu ķermeni.

6. Izvirzi sev mērķi un sāc darboties, lai to sasniegtu, tas palīdzēs sajust enerģijas pieplūdumu. Varbūt mācīties valodu, dziedāt korī, piedalīties maratonā? Īstenībā atkal – jebkas, ko tu vēlies un vari sasniegt, kas šķiet labs un nozīmīgs mērķis tev, nevis darīt to tāpēc, lai kādam ko pierādītu. Domā tikai par sevi, par savām vēlmēm!

7. Pievērsies aromātiem tev apkārt. Nopietnos pētījumos ir noskaidrots, ka citrona miziņas smarža palīdz atjaunot enerģiju un uzlabot garastāvokli. Šim mērķim var lietot sarīvētu citrona miziņu, ko var atstāt telpā savā tuvumā. Ne mazāk efektīvi darbosies citronu eļļa, ko var iepilināt dušā vai vannā.

8. Ir izpētīts un zināms, ka serotonīna līmeni nosaka arī uzturs, ko lietojam ikdienā. Piemēram, zivis, kas satur daudz Omega 3 taukskābes, ir labas arī nervu sistēmai, jo Omega 3 un fosfors galvas smadzenēs palīdz sintezēt serotonīnu.

9. Zinātnieki tiem, kas jūtas depresīvi, iesaka ik dienu pierakstīt 3 lietas, kas ir izdevušās labi, devušas prieku un patīkamus pārdzīvojumus. Pierakstot savus kaut arī nelielos sasniegumus, mēģini izprast, kas palīdzēja tos sasniegt vai kāpēc tas notika. Ieteikums pierakstus turpināt vismaz 3 dienas.

10. Nereti, nonākuši ekonomiskajās grūtībās mēs domājam, ka tad, ja mums būtu vairāk naudas, mēs justos labāk, spētu iegādāties kādas materiālas lietas. Kādu laiku tas dod prieku, taču tas neilgst mūžīgi. Un atkal ir jaunas ilgas pēc izjūtas, lai dzīve būtu laimīga un piepildīta.

     [+] [-]

, 2010-10-11 21:25, pirms 14 gadiem
šķiet, ka man ir depresija

     [+] [-]

, 2010-10-12 08:22, pirms 14 gadiem
Man visaspazīmes tākā būtu, izņemot ēstgriba nav pazususi, ko tas nozīmē? Vai man ir depresija?

     [+] [-]

, 2010-10-12 23:21, pirms 14 gadiem
Kristine rakstīja: Man visaspazīmes tākā būtu, izņemot ēstgriba nav pazususi, ko tas nozīmē? Vai man ir depresija?
paēdīsi, sāksies. sēdi badā un būsi laimīga

     [+] [-]

, 2012-03-28 16:59, pirms 12 gadiem
man tik tieshaam ir depresija!, ieshu ledusskapii mekleeshu vitamiinus un zaales.