Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:329, Did:0, useCase: 3


Kā atpazīt bīstamas dzimumzīmes un kā par dzimumzīmēm rūpēties vasarā

Redakcija
Redakcija

Vasara un sauļošanās sezona ir tas laiks, kad daudz aktīvāk tiek runāts par dzimumzīmēm un to veselību. Tiem, kuriem dzimumzīmju ir daudz, ir augstāks risks, ka dzimumzīmes pārveidojas par labdabīgu vai ļaundabīgu veidojumu. Šie brūnie punktiņi, kuriem ikdienā varbūt nemaz nepievēršam uzmanību, ir ļoti svarīgi, tāpēc jāseko to veselībai un jādomā par atbilstošu ādas kopšanu un aizardzību.

Dermatologs ir tas ārsts, kurš var profesionāli novērtēt dzimumzīmes un to stāvokli. “VCA” poliklīnikās, kas atrodamas visā Rīgā, var veikt dzimumzīmju diagnostiku, kā arī saņemt dermatologa konsultāciju, rekomendācijas un ārstēšanu ne tikai jautājumos, kas skar dzimumzīmes, bet arī citos ādas, matu un nagu veselības jautājumos. Vizīte pie dermatologa būs iespējama jau dažu dienu laikā.

Kādas pazīmes liecina par dzimumzīmes pārmaiņām

Ikdienā katram no mums vajadzētu izveidot ieradumu apskatīt savu ķermeni, novērtēt savas ādas stāvokli, īpaši uzmanību pievēršot dzimumzīmēm. Ja to izskatā novēro kādas no tālāk minētajām pazīmēm, tad noteikti ir jāapmeklē dermatologs un jāveic precīzāki izmeklējumi, lai izslēgtu ļaundabīgu veidojumu iespējamību.

● Dzimumzīme ir nesimetriska. Visām dzimumzīmes malām jābūt simetriskām un vienlīdz labi saskatāmām. Ja tā nav, tad šāda dzimumzīme noteikti ir jāpārbauda.
● Dzimumzīmei ir vairāk nekā divas krāsas. Vesela dzimumzīme parasti ir vienā vai divās krāsās. Ja krāsu ir vairāk, arī tas liecina par nevēlamām pārmaiņām un vajadzību pārbaudīt šo ādas veidojumu.
● Diametrs palielinājies par vairākiem milimetriem. Ja dažu mēnešu laikā novēro, ka dzimumzīme palielinās par vairākiem milimetriem, noteikti jāapmeklē dermatologs.
● Dzimumzīmes virsma nav gluda. Krevele, zvīņošana, mitrošana, asiņošana — tās visas ir bīstamas pazīmes, kas nekavējoties jāatrāda ārstam.

Kā vasarā rūpēties par dzimumzīmēm klātu ādu

Ja uz ķermeņa ir vairāk nekā 50 dzimumzīmes, tad jau tas ir viens no riska faktoriem, kas prasa īpašu uzmanību un piesardzību. It īpaši vasarā, kad ir augsta saules intensitāte. Cilvēkiem, kuriem ir daudz dzimumzīmju, vismaz divreiz gadā būtu nepieciešams, lai ādas stāvokli novērtē dermatologs, kurš arī var veikt dermatoskopiju. “Veselības centru apvienība” poliklīnikās to izdarīs profesionāls un pieredzējis dermatologs, kurš ne tikai novērtēs dzimumzīmes, bet arī sniegs rekomendācijas, kā labāk pasargāt ādu no saules ietekmes.

Ja ir daudz dzimumzīmju, ieteicams nepavadīt daudz laika tiešos saules staros, kā arī noteikti lietot spēcīgu saules aizsargkrēmu. Tāpat tiešām nav ieteicams apmeklēt solāriju, jo tas var būt vēl viens negatīvs faktors, kas veicina ļaundabīgu veidojumu rašanos un pārmaiņas dzimumzīmēs. Tas ievērojami paaugstina risku saslimt ar melanomu, kas ir dzīvībai bīstama slimība un viens no agresīvākajiem vēža veidiem.

Dzimumzīmes nekadā gadījumā nedrīkst traumēt un ietekmēt. Ja uz dzimumzīmes ir matiņi, tos nedrīkst izraut, tie jānogriež līdz ar ādu. Ja tās atrodas vietā, kur berž apģērbs, atrodas lencītes, tad jāpadomā par iespēju dzimumzīmi noņemt, lai neradītu lieku risku savai veselībai.