Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:330, Did:0, useCase: 3


Aromterapijas pamati jeb ēteriskās eļļas pret dažādām kaitēm

Redakcija
Redakcija

Ēterisko eļļu izmantošana dažādu slimību ārstēšanai aizsākās jau tālā senatnē. Aromterapijas vēsture mērāma daudziem gadu tūkstošiem, bet tikai pēdējos gados aromterapija atkal kļuvusi ļoti populāra.

Mūsdienās ēteriskās eļļas var iegādāties daudzos veikalos un pat aptiekās, bet reti kurš tās prot pareizi izmantot.
Ēteriskajām eļļām piemīt pietiekami stipra iedarbība uz cilvēka organismu, tādēļ pirms uzsākt nodarboties ar aromterapiju, jāiegaumē vairāki svarīgi nosacījumi.

Sastādot ēterisko eļļu maisījumus, jāņem vērā to savstarpējā iedarbība. Dažas kombinācijas var pastiprināt cita citu vai otrādi, neiedarboties. Eļļas, kurām piemīt pretēji efekti, nekādā gadījumā nedrīkst izmantot vienlaikus.

Svarīgi! Vairums eļļu nedrīkst uz ādas uzklāt tīrā veidā, jo tās var izraisīt kairinājumu un pat apdegumus. Lai tā nenotiktu, tikai pāris pilienus eļļas nepieciešams pievienot krēmam vai citam kosmētikas līdzeklim, kuram nepiemīt izteikta smarža. Tāpat eksistē tā saucamās eļļas – pamati jeb bāzes eļļas, kuras izmanto tieši šim mērķim, piemēram, avokado eļļa, kakao eļļa, žožobas eļļa, kliņģerīšu eļļa utml.

Ēterisko eļļu izvēle ir milzīga, un tām visām piemīt daudz ārstniecisku īpašību, bet zemāk pieminētas tikai vispopulārākās no tām.

- Eikalipta eļļa ir lielisks līdzeklis pret saaukstēšanās un vīrusu slimībām, kā arī tai piemīt antiseptiskas un antibakteriālas īpašības.

- Apelsīna eļļa ir viena no populārākajām eļļām, bet to jālieto ļoti piesardzīgi, jo tīrā veidā tā var savainot ādu. Apelsīna eļļa palīdz atbrīvoties no celulīta, nomierina nervu sistēmu, tonizē ādu, uzlabo gartastāvokli, novērš satraukumu un galvassāpes.

- Bergamota ēteriskā eļļa ir lielisks antidepresants, kas uzlabo garastāvokli un atbrīvo no negatīvām emocijām. Tāpat to var izmantot pret saaukstēšanās slimībām un dažādiem iekaisumiem.

- Lavandas eļļa ir viena no nedaudzajām eļļām, kuru var uz ādas uzklāt tīrā veidā pat gadījumos, ja āda ir bojāta vai iekaisusi. Lavandas eļļa dziedē brūces, mazina sāpes, uzlabo sirdsdarbību, normalizē pulsu.

- Piparmētras ēterisko eļļu var izmantot ne tikai ārstēšanai, bet arī sadzīvē, jo tā palīdz mājās iznīcināt prusakus, skudras, kodes un citus nevēlamus viesus. Turklāt piparmētras eļļa tonizē organismu, dod spēku un izturību, palīdz atjaunot spēkus un možumu. Šo eļļu nedrīkst lietot pirms gulētiešanas, jo eļļas tonizējošās iedarbības rezultātā cilvēks nespēs aizmigt.

- Pačūlijas ēteriskā eļļa ne tikai dziedē brūces, bet arī palīdz atbrīvoties no senām rētām, atjauno ādu, atbrīvo no ādas slimībām un iekaisumiem. Pačuli eļļa, ja to kombinē ar neroli, jasmīna, rožu un ilang-ilang eļļām, ir lielisks afrodiziaks.

Ēteriskajām eļļām patiesi piemīt brīnumainas īpašības. Šo eļļu prasmīga lietošana palīdzēs atbrīvoties no daudzām slimībām un problēmām, dzīve kļūs spilgtāka, piesātinātāka un smaržīgāka.

Materiāls ievietots sadarbībā ar skaistumkopšanas industrijas portālu Intensa.Pro