Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:330, Did:0, useCase: 3


Četri dabīgie preparāti labākam miegam

Redakcija
Redakcija

Ja ir grūtības aizmigt, ārsti iesaka izvērtēt savu dzīvesveidu – iespējams, tu lieto pārāk daudz kofeīna, pārāk maz kusties, vēlu vakaros daudz strādā vai pavadi laiku pie televizora ekrāna. Ja tomēr ar izmaiņām dzīvesveidā nepietiek, atgūt veselīgu naktsmieru var palīdzēt dabīgi preparāti. Kādu augu valsts līdzekļu iekļaušana uzturā palīdzēs atgriezties pie saldāka miega, stāsta aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Kumelīšu tēja ciešākam miegam

Jau izsenis kumelīšu tēja tiek izmantota kā līdzeklis labākam miegam. Lai tā sniegtu vēlamo efektu, svarīgi to pareizi pagatavot. Divus, trīs tējas maisiņus aplej ar 1 litru verdoša ūdens un atstāj uz 10 minūtēm ievilkties zem cieši noslēgta vāka, tad kumelīšu ziedu eļļas paliks ūdenī un saglabāsies visas tējas veselīgās īpašības. Izvairīties no kumelīšu tējas lietošanas vajadzētu gadījumos, ja ir alerģija pret ziedputekšņiem.

Piparmētra mieram un labākai smadzeņu darbībai

Piparmētra ne tikai palīdz atbrīvoties no bezmiega, bet arī nomierina, tonizē un uzlabo smadzeņu darbību. Viena no piparmētru tējas pagatavošanas receptēm ir šāda: vienu ēdamkaroti piparmētru tējas aplej ar glāzi karsta ūdens un atstāj ievilkties uz 15-20 minūtēm. Gatavo uzlējumu nokāš un lieto 2-3 reizes dienā apmēram pusstundu pirms ēšanas.

Timiāns pret pārslodzi

Timiānu izmanto, lai ārstētu bezmiegu, it īpaši tādu, kas radies fiziskas vai garīgas pārslodzes dēļ. Lai pagatavotu vieglu miegu veicinošu tēju no timiāna, nepieciešams vienu ēdamkaroti sausas tējas apliet ar glāzi verdoša ūdens un ļaut tai ievilkties stundas garumā. Pagatavoto dzērienu ieteicams lietot pa 1-2 ēdamkarotēm trīs reizes dienā. Timiānu nav ieteicams uzturā iekļaut grūtniecēm un tiem, kuriem ir gastrīts.

Baldriāns – nomierinošs

Baldriāna sakni kā nomierinošu un trauksmes sajūtas noņemošu līdzekli cilvēki lieto jau vairāk nekā 2 000 gadu. Baldriāna sakne palīdz ātrāk aizmigt, kā arī uzlabo miega kvalitāti. Baldriāns kļūst iedarbīgāks, ja to lieto vairākkārt – pamēģini lietot to katru nakti īsu laika posmu. Ņem vērā, ka baldriāna lietošana ar miega zālēm vai alkoholu var pastiprināt blakusparādību izpausmes (dažiem cilvēkiem var izraisīt kuņģa darbības traucējumus, galvassāpes un pastiprinātu miegainību no rītiem), tādēļ tos nevajadzētu lietot kopā. Sāc ar mazāko devu, tad pamazām palielini to vairāku dienu laikā. Baldriānu nav ieteicams lietot ilgāk par 4-6 nedēļām.

“Pirms ķerties pie nopietnākām zālēm, lai uzlabotu sava miega kvalitāti, vispirms ieteicams uzturā iekļaut dabīgus nomierinošus augu valsts līdzekļus, piemēram, kumelīšu, piparmētru un timiāna tēju vai baldriānu. Svarīgi atcerēties, ka šo līdzekļu lietošana jāuzsāk ar mazām devām un to nepārtrauktais lietošanas ilgums nevar būt garāks par vienu nedēļu, ja lieto ārstnieciskos nolūkos un koncentrētās devās,” atzīmē I. Krastiņa.

Ieskaties! Noderīgi!

Visi vecāki vēlas, lai viņu mazulis būtu laimīgs, vesels un ar dzīvi apmierināts. Tomēr nereti jaundzimušais raud bez acīmredzama iemesla un naktī mostas ik pēc pāris stundām. Ko iesākt?

Pieredzējusī britu patronāžas māsa Džīna Forda ir pārliecināta, ka vislabākais risinājums ir viņas izstrādātā dienas režīma ievērošana. Tā pamatā ir mazuļa barošanas un gulēšanas dabiskais ritms, kas nodrošina mazuļa pamatvajadzību apmierināšanu, pirms viņš kļuvis pārguris un nemierīgs.

Kad būsiet pielāgojuši Džīnas principus sava bērna individuālajām vajadzībām,
- mazulis ar prieku ēdīs no krūts vai no pudelītes un retāk cietīs no kolikām,
- viņam tiks nodrošināts pilnvērtīgs un dziļš miegs, kas nepieciešams veselīgai augšanai un attīstībai,
- jūs kā vecāki būsiet pietiekami atpūtušies, lai spētu kvalitatīvi aprūpēt savu bērnu.

Džīna Forda ir britu patronāžas māsa, kas divdesmit gadu laikā piedalījusies vairāk nekā 300 mazuļu aprūpē. Apkopojot savu ilggadējo pieredzi un dabisko miega ritmu pētījumus, Džīna sarakstījusi grāmatu “Apmierināta mazuļa dienas ritms”, kas latviski izdota Apgādā Zvaigzne ABC.