Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Kā mazināt sāpes bez medikamentiem?

Redakcija
Redakcija

Veselības centrs “Vivendi” aicina uz bezmaksas informatīvo lekciju “Kā mazināt sāpes bez medikamentiem”. Dalība lekcijā būs noderīga tiem, kuri cieš no biežām sāpēm un nevēlās lietot medikamentus pārmērīgi daudz vai zāles nav pietiekoši sāpju remdējošas.

Ieteikums vērsties pie psihoterapeita var būt viens no kaitinošākajiem, pat saniknojošākiem, ko var nākties dzirdēt cilvēkam, kas cieš no sāpēm. Tas rada sajūtu, ka sāpes netiek uztvertas kā īstas, reālas, bet gan iedomātas.
Tomēr pētījumi parāda, ka psihoterapija ir viena no efektīvākajām metodēm, kas var uzlabot sāpju slimnieka dzīves kvalitāti un mazināt ciešanas. Pēc dalības terapijas grupās cilvēkam būtiski uzlabojas pašsajūta, apmierinātība ar dzīvi, iesaisti sev nozīmīgās aktivitātēs - sāpju slimnieks var dzīvot pilnvērtīgāk, neskatoties uz sāpēm. Novērots, ka daļai pacientu samazinās arī sāpju biežums, intensitāte, pretsāpju līdzekļu lietošanas daudzums.

Sāpju sajūta ir smadzeņu reakcija uz briesmu signāliem. Bojātā vieta aktivizē nervu šūnas, kuras sūta signālu smadzenēm, kur ātru, automātisku procesu rezultātā organisms tiek sagatavots, lai sevi pasargātu.
Taču sāpes var pastāvēt arī bez organiska bojājuma. Šo tēzi labi raksturo aprakstīts sāpju gadījums Lielbritānijā, kur celtniecības strādnieks bija uzlecis uz lielas naglas, kas izdūrās cauri kājai. Vīrietis cieta milzīgas sāpes, saņēma pretsāpju līdzekļus un tika nogādāts slimnīcā. Tur atklājās, ka nagla bija izslīdējusi starp pirkstiem un kāja nebija cietusi. Tātad mūsu uztvere par bojājumu var radīt tikpat stipras sāpes kā reāls bojājums.
Šis ir tikai viens piemērs tam, kā sāpju pieredzi ietekmē mūsu psihes realitāte. Hronisku sāpju gadījumā sāpju sajūtu daudz lielākā mērā sāk ietekmēt dažādi papildus faktori, kas nav tieši saistīti ar organisku bojājumu. Arī iepriekšēja stipru vai ilgstošu sāpju pieredze veicina to, ka arvien vairāk situācijas mums asociējas ar ciešanām un var izprovocēt sāpju lēkmi. Tāpēc sāpes laika gaitā kļūst biežākas un intensīvākas. Sāpēm biežāk pakļauti cilvēki, kuru dzīves situācija ilgstoši ir sarežģīta, stresa un saspringuma pilna.

Bezmaksas lekcijas laikā būs iespēja iepazīties gan ar apmācību cikla “Kā mazināt sāpes bez medikamentiem?” vadītāju, klīnisko psiholoģi Kristīni Dūdiņu, gan dzirdēt ievadlekciju par sāpju rašanos, uztveri un palīdzības metodēm, kā arī uzzināt vairāk par apmācību cikla saturu, norisi un saņemt atbildes uz dalībnieku interesējošiem jautājumiem.

Bezmaksas informatīvā lekcija notiks 29. janvārī (pirmdien) no plkst. 18:00 līdz 20:00 Veselības centrā Vivendi, Dzirnavu ielā 16, Rīgā. Pieteikšanās lekcijai pa telefonu 204 51 777 vai e-pastu info@vivendicentrs.lv