Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource121), Fid:2, Did:0, useCase: 3


Aprīlī un maijā vācamie ārstniecības augi

Pirms uzsākt ārstniecības augu vākšanu, jāzina, kuras auga daļas jāvāc, kā tās pareizi jāžāvē un jāuzglabā. Jāatceras, ka augi jāievāc no rīta pēc rasas nožūšanas, kad ir jauka, saulaina diena.

Pienenes

Jaunās zaļās lapiņas lietojamas svaigā veidā salātos. Saknes lieto Estgribas veicināšanai. Pieneņu ziedus lieto medus pagatavošanai, kas ir gan garšīgs, gan veselīgs.

Maijpuķītes

Izmanto gan ziedus gan lapas. Maijpuķītes satur aktīvo vielu konvolotoksīnu, kas uzlabo sirdsdarbību.

Bērza lapu pumpuri

Pumpuru novārījums palīdz kuņģa darbības traucējumu gadījumos; to izmanto arī kā diurētisku līdzekli.

Jaunās bērza lapas

Tajās ir daudz C vitamīna, tāpēc lapas noder vitamīnu dzēriena pagatavošanai.
Recepte: 100 g. svaigu lapiņu sasmalcina, aplej ar trim glāzēm vārīta, atdzesēta ūdens, ļauj 2 stundas ievilkties, tad nokāš, pieliek medu un dzer.

Ozola mizas

Labs gļotādu savelkošs līdzeklis. Ar novārītām ozolu mizām labi skalot matus, ja tie taukojas. Veterinārijā var izmantot kā līdzekli pret caureju.

Māllēpes

Jaunās lapas ievāc maijā, bet ziedus to ziedēšanas laikā. Lapās un ziedos ir rūgtvielas, miecvielas un gļotvielas. Māllēpju novārījumu lieto klepus ārstēšanai, bet šo augu lapu kompreses palīdz ārstēt trombozi. Savukārt, ieelpojot māllēpju lapu dūmus, var atvieglot elpošanu astmas slimniekiem. Lapu vai ziedu uzlējumu lieto pret caureju, čūlām, iekaisumiem, tūskām un ādas izsitumiem.

Baltās panātres

Ievāc ziedu baltās vainaglapas, izraujot no zaļajiem kausiņiem. Var ievākt visu vasaru līdz pat rudenim. Lai ziediem būtu medus smarža, tie ātri jāizžāvē. Jāuzglabā hermētiski noslēgtos traukos, pretējā gadījumā tie kļūs tumši un sāks pelēt. Lieto ginekoloģijā pret baltajiem ziediem, elpošanas ceļu ārstēšanai, liesas ārstēšanai.

Gaiļbiksītes

Ļoti vērtīgs ārstniecības augs, kura lapas var lietot svaigā veidā salātos. Saknes satur primuloverīnu un saponīnu, kas ir labs atklepošanas līdzeklis. Ziedu izvilkumu lieto saaukstēšanās gadījumos. Ziedus ievāc bez zaļajiem kausiņiem.

Priežu pumpuri

Tie satur daudz ēteriskās eļļas, sveķus, minerālvielas, miecvielas, A un C vitamīnus. Priežu pumpurus lieto elpošanas ceļu ārstēšanai, pievieno vannām noguruma noņemšanai.

Krūklis

Visvērtīgākās ir jaunu stumbru un zaru miza. Mizu izmanto hemoroīdu ārstēšanai un pret hroniskiem vēdera aizcietējumiem. Taču to drīkst lietot tikai žāvētā veidā (vienu gadu uzglabātu mizu), jo svaigā mizā ir antranola atvasinājums, kas kairina gremošanas trakta gļotādu, kā arī izraisa vemšanu un vēdera kolikas.

Islandes ķērpis

Tajā ir daudz ogļhidrātu. Augu norauj, notīra un žāvē; var žāvēt arī saulē. Var ievākt visu vasaru. Lieto iekšķīgi elpošanas orgānu ārstēšanai, pret tuberkulozi. Izmanto arī pret aizcietējumiem, kuņģa kaitēm un ēstgribas veicināšanai.

Augu pumpuri jāvāc agri pavasarī, kad tie piebrieduši, bet lapas un auga virszemes daļas (ziedi, lapas, stumbrs) - auga ziedēšanas sākumā. Auga mizas vislabāk vākt sulu cirkulācijas laikā, jo tad tās ir vieglāk nolobīt. Auga saknes vācamas vēlā rudenī vai agrā pavasarī pirms lapu plaukšanas.

Augus nedrīikst raut ar visām saknēm; tie jānogriež ar šķērēm vai nazi. Nedrīkst noraut visus ziedus; daļa jāatstāj, lai augs varētu augt tālāk un ražot sēklas.

Savāktie augi jānotīra, jāizklāj plānā kārtā uz tīra neapdrukāta papīra. Saknes, kuras ir resnas, pārgriež gareniski uz pusēm. Žāvē ēnā un caurvējā. Žāvējot saulē, iet bojā hlorofils un karotīns. Izžāvēti augi jāuzglabā sausās, labi vēdināmās telpās.

     [+] [-]

, 2011-04-26 10:05, pirms 13 gadiem
Vai Islandes ķērpi var ievākt arī Latvijā?

     [+] [-]

, 2011-04-26 11:14, pirms 13 gadiem
Protams, ka var. Tas jau tikai nosaukums- Islandes ķērpis.

     [+] [-]

, 2012-08-19 12:49, pirms 12 gadiem
Seit ir iespeja iegadaties arstniecibas augu zalu tejas Daba veselībai